Lahden seudun uudesta kierrätyspuistosta käynnistyi arviointi – mukana neljä aluetta

Puujätettä Kujalan jäteasemalla, jossa kierrätystoiminnan laajentamisen rajat ovat tulossa vastaan. Armi Salonen

Vili Uuskallio

Lahden seutua palvelevan kierrätysalueen perustamisesta on käynnistynyt ympäristövaikutusten arviointi (YVA), jossa on mukana kolme aluetta Orimattilasta ja yksi Hollolasta.

Kierrätyspuisto olisi jätteiden käsittelyyn ja kierrätyksen käytettävä alue, jollainen tarvitaan Lahden Kujalan jätekeskuksen täyttyessä. Kierrätyspuistossa käsiteltäisiin muun muassa ylijäämämaita, rakennusten purkujätteitä, jätteenpolton tuhkia ja energiahyötykäyttöön toimitettavia materiaaleja, mutta ei kotitalousjätettä.

Hollolassa kierrätysalue sijoittuisi rakenteilla olevan kehätien eteläpuolelle. Orimattilassa mahdollisia sijoitusvaihtoehtoja ovat Marjasuon, Loukkaanmäen ja Matomäen alueet. Ehdolla olevat alueet ovat valikoituneet vuosina 2016–17 tehdyn sijaintipaikkaselvityksen tuloksena.

YVA-menettelyn tavoitteena on tuottaa tietoa hankealueiden sopivuudesta kierrätyspuistoksi. Arvioinnin valmistelusta ja toteutuksesta vastaa Päijät-Hämeen Jätehuolto (PHJ) hankekumppaneinaan, Hollolan kunta, Lahden ja Orimattilan kaupungit sekä Lahti Energia. Arvioinnin tekevät Sweco Ympäristö ja Vahanen Environment.

Esittelytilaisuus maanomistajille

Arvioinnin lähtökohtia esitellään maanomistajille keskiviikkona 19. joulukuuta kello 18–20 Askonkatu 2:ssa.

19. joulukuuta pidettävään sidosryhmätilaisuuteen on asianosaisille lähetetty kutsut. YVA-menettelyn aikana järjestetään useita julkisia yleisötilaisuuksia ensi vuoden alkupuolelta lähtien. Erilaisia yleisö- ja sidosryhmätilaisuuksia on suunnitteilla vähintään kahdeksan.

YVA-menettely kestää noin puolitoista vuotta. Arvioinnin rinnalla tehtävä vaihemaakuntakaavatyö jatkuu arviolta vuoden 2020 loppuun. Ennen rakentamista on vielä edessä kaavoitusta ja lupamenettelyitä. Toiminta voisi alkaa noin kymmenen vuoden kuluessa.

Uusi kierrätysalue tarvitaan, koska jätteen hyötykäyttö on vuosien varrella lisääntynyt voimakkaasti.

– Mikäli kierrätysalan yrityksille ei ole tarjota tontteja, toimintoja sijoittuu hajalleen eri työpaikka-alueille ja haja-asutusalueille. Kun jätteiden käsittely hajaantuu, myös haitat hajaantuvat, huomauttaa PHJ:n kehityspäällikkö Antti Leiskallio.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Brasilian presidentti Bolsonarolla on todettu koronavirustartunta
 10. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 11. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 12. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 13. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 14. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 15. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.