Salpauksen opiskelijoiden piparkakkutaloissa komeilee 12 Lahti-aihetta, mukana torin joulukuusi, vanha linja-autosema ja lihamukikin - kuvat

Työt ovat esillä Mariankadun Sinuhessa, yleisö saa äänestää hienointa työtä.

Krista Koivisto

Sinuhe ja Koulutuskeskus Salpaus tekevät tämän joulun alla toista kertaa Lahdessa yhteistyötä, jolla halutaan paitsi tuoda yleisön nähtäville paikallisen oppilaitoksen opiskelijoiden töitä myös tehdä samalla Sinuhelle brändityötä.

Sinuhen Mariankadun kahvilassa on parhaillaan esillä 12 Lahti-aiheista Salpauksen kondiittoriopintojaan päättävän opiskelijan piparkakkutyötä. Sinuhen työ- ja tuotekehityspäällikkö Juhis Niskanen kertoo, että viime vuonna töiden aihe oli vapaa, mutta nyt teemaksi valikoitui Lahti.

Niinpä töiden joukossa näkyy useita tuttuja rakennuksia ja rakennelmia, kuten Vesijärvenkadulla sijaitseva sähkölaitoksen talo ja vanha linja-autoasema, jossa nykyään toimii K-market. Hyppyrimäkiäkään ei ole unohdettu eikä torin joulukuusta, jonka vieressä komeilee itse joulupukki helikoptereineen. Onpa piparkakkutalon muodon saanut myös kaupungin legendaarinen pikaruoka, lihamukikin.

Työt ovat esillä Sinuhen Mariankadun kahvilassa loppiaisen tienoille. Yleisö saa äänestää parasta työtä vuoden loppuun saakka. Äänestykseen osallistuville on luvassa palkintoja. Myös opiskelijoille on luvassa tunnustusta, muun muassa stipendejä.

Mitä töille loppiaisen jälkeen tapahtuu, ei ole vielä Niskasen mukaan tarkkaan tiedossa.

– Viime vuonna ainakin joku halusi ostaa yhden työn. Jos halukkuutta on, ehkä töitä myydään tai lahjoitetaan nytkin.

"Haluamme näyttää, mitä leipomotyö oikeasti on"

Niskanen kertoo, että Sinuhe on tehnyt Salpauksen kanssa aiempaa tiiviimpää yhteistyötä nyt muutoinkin kuin piparkakkutempauksen tiimoilta.

– Viimeisten parin vuoden aikana yhteistyö on syventynyt. Haluamme näyttää ja kertoa opiskelijoille, mitä leipomotyö oikeasti on. Toisinaan kondiittoriksi kouluttautuessa osalla opiskelijoista saattaa olla ajatuksissa, kuinka työpäivän aikana pääsee tekemään pari hienoa kakkua. Glamour kuitenkin häviää nopeasti siinä vaiheessa, kun aamulla töissä sanotaan, että tänään pitää syntyä 250 käpykakkua.

Niskasen mukaan oppilaitosyhteistyön tarkoituksena on toki myös se, että Sinuhe haluaa tuoda itseään esille kiinnostavana työpaikkana, saattaahan osa Salpauksenkin opiskelijoista päätyä jossain vaiheessa Sinuhelle töihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 2. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 3. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 4. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 5. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 6. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 7. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 8. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 9. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 10. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 11. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 12. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 13. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"
 14. Ensimmäiset LSL:n liikennöimät linja-autot ajavat nyt biodieselillä – päästöt jopa 90 prosenttia pienemmät
 15. Moni ei tiedä tankojuoppouden olevan rikos – joka kuudes pitää humalassa pyöräilyä turvallisena

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.