Timantti ilmestyi Kujalan jätekeskuksen seinään – katso videolta kuinka maaginen taideteos valmistui

Timantti on maalattu toimistorakennuksen seinäpaneeleihin itsevalaisevalla maalilla. Valomaali kerää päivän aikana itseensä valoenergiaa ja alkaa luonnonvalon vähetessä hohtaa valoa. Timantti hyödyntää uusiutuvaa energiaa, tässä tapauksessa aineetonta valoenergiaa. Markus Hänninen

Heidi Nikunen

Lahden Kujalan jätekeskus on saanut kelpo kaunistuksen toimistorakennuksen seinälle. Kuvataiteilija Anu Suhosen suunnittelema "Timantti" voitti vuosi sitten järjestetyn Taidetta Kujalaan -kilpailun arvostelulautakunnan äänillä.

Taideteos hohtaa fosforimaista valoa ja toistaa muraalikuviona timantin kemiallista kaavaa. Teos on maalattu erityisellä valomaalilla, joka kerää päivän aikana itseensä valoenergiaa ja alkaa luonnonvalon vähetessä hohtaa. Näin myös timantti hyödyntää uusiutuvaa energiaa.

Suhosen mukaan timantti kuvaa myös sitä prosessia, kun ikuisesta jätteestä puristuu jätteenkäsittelyn kautta "timantteja" sen muuttuessa uudelleen hyödynnettäväksi raaka-aineeksi.

– Roskalla, jätteellä ja kulutuksella on taiteellisessa työskentelyssäni ollut aina merkittävä rooli. Niinpä olinkin iloinen päästessäni tekemään teosta Kujalan jätekeskukseen, Suhonen sanoo.

Pitkä prosessi

Taiteilijan mukaan teoksen valmistuminen on ollut pitkä ja monivaiheinen hanke.

– Työ on sujunut hyvässä yhteisymmärryksessä Päijät-Hämeen Jätehuollon kanssa. Toivon, että teokseni ilahduttaa Kujalassa kävijöitä, Suhonen sanoo.

Kilpailun tavoitteena oli saada Kujalaan sellainen taideteos, joka lisää jätekeskuksessa asioinnin kiinnostavuutta, luo laadukasta ja omaleimaista rakennettua ympäristöä, näkyy kaikille jätekeskuksessa kävijöille ja hyödyntää joko jätemateriaaleja tai uusiutuvaa energiaa.

Alun perin taideteos oli tarkoitus sijoittaa jätekeskuksen Pilleri-rakennuksen seiniin. Kun suunnitelma eteni, se päätettiin kuitenkin sijoittaa toimistorakennuksen seinään, niin että ohikulkijat voivat ihastella sitä Sapelikadun puoleiselta sillalta.

Päijät-Hämeen Jätehuolto käyttää 11,5 miljoonan euron laitoshankkeessa niin kutsuttua prosenttiperiaatetta, minkä mukaan rakentamisen kustannuksista käytetään noin prosentti taiteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Taksiliitto haluaa maskisuositusten koskevan myös takseja – Yksiselitteiset ohjeet helpottaisivat alan yrittäjiä, kuljettajia ja asiakkaita
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 4. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 5. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 6. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 7. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"
 8. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä
 9. Omenoiden ruskean muumiotaudin ehkäiseminen vaatii nöyrää selkää ja kovaa kuorta: edessä on hautaamista ja puiden ravistelua
 10. Näppis: Miten hallitus tukee korona-aikana työmarkkinatukea saavia?
 11. Ykköstähti on poissa, mutta miesten estekisasta tulee lahtelaisittain Kalevan kisojen herkkupala – "Kullasta lähden taistelemaan"
 12. Jos lapsi toivoo, Anna-Charlotta Rask,36, muuttaa kodin vaikka tietyömaaksi – hyvillä synttäreillä toteutuu kolme asiaa
 13. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 14. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 15. Pystyykö sarjajumbo horjuttamaan Reipasta? Katso ottelu suorana ESS.fi:ssä

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.