Mehiläinen katkaisi yhteistyön erikoislääkäri Jyrki Joensuun kanssa – kritisoi ESS:ssä metoo-ilmiötä ja kertoi rinnoilla läpsyttelystä

70-vuotias hämeenkoskelainen kokee joutuneensa järjestelmällisen some-raivon kohteeksi.

Hämeenkoskelainen lääkäri-galleristi Jyrki Joensuu kirjoitti seksuaalista häirintää ilmiönä kritisoivan mielipidetekstin, joka julkaistiin ESS:ssä torstaina 13. joulukuuta. Mirja Hussain

Tuomas Haakana

Erikoislääkäri Jyrki Joensuu kertoo joutuneensa someryöpytyksen kohteeksi ja kärsineensä taloudellisista seurauksista julkaistun mielipidekirjoituksensa vuoksi. Joensuun torstaina julkaistu kirjoitus "Opiskelijatyttö läpsytteli rinnoilla lääkäriä 1980-luvulla – vasta nyt mies tajusi kokeneensa häirintää" kritisoi #metoo -kampanjaa ja seksuaalista häirintää.

Hämeenkoskelaisella yleislääketieteen ja psykiatrian erikoislääkärillä Joensuulla on perheyritys nimeltään J & K Joensuu oy. Hän on työskennellyt tähän asti myös Mehiläinen-konsernin listoilla ammatinharjoittajana.

Mehiläinen tviittasi heti torstaina, että Joensuun mielipiteet eivät edusta yhtiön linjaa ja että asia otetaan välittömästi sisäiseen käsittelyyn. Twitter-viestin mukaan Mehiläisessä on "nollatoleranssi" seksuaaliseen häirintään, rasismiin, vihapuheeseen ja "muutoin loukkaavaan" kielenkäyttöön.

Maanantaina Jyrki Joensuuta koskevia tietoja ei löytynyt enää Mehiläisen verkkosivuilta.

Joensuu ei halua tarkemmin kertoa, minkälaisia taloudellisia seurauksia hän tarkoittaa mielipidekirjoituksesta syntyneen.

– Sen voi sanoa, että taloudellinen, iso haitta on tullut, mutta mikä se on, niin sovimme toisen osapuolen kanssa, että sitä ei sen enempää eritellä, Joensuu sanoo.

Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Jarmo Karpakka kertoo, että yhteistyö 70-vuotiaan Joensuun kanssa on ollut muutenkin päättymässä vuodenvaihteessa.

– Hän on toiminut meillä harvakseltaan ammatinharjoittajana kerran kuussa, kun hänellä on ikää tullut. Nyt hänen toimintansa oli joka tapauksessa katkolla meidän eläköitymispolitiikastamme johtuen, Karpakka kertoo.

Mehiläinen ei hyväksy tekstin loppupuolta

Joensuu kirjoitti mielipidekirjoituksessaan"tositapauksesta" 1980-luvulta, jossa sairaanhoitajaopiskelija oli "läpsinyt" rinnoillaan häntä kasvoille terveystarkastuksen aikana.

Teksti saavutti verkossa kymmenientuhansien ihmisten yleisön. Moni lukija piti luultavasti itse tarinaa harmittomana, olkoonkin epäsopivana.

Kirjoituksen viimeisessä osassa Joensuu intoutui kuitenkin kirjoittamaan, että "maasta on kehkeytynyt henkisesti ja fyysisesti Lälläri-Suomi, jossa ei saa mulkaista himokkaasti, ei murjaista vitsiä eikä vilauttaa edesmenneen pahisvaltion lippua".

"Pahisvaltion lipulla" kirjoittaja viittasi todennäköisesti Helsingissä itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa takavarikoituihin hakaristilippuihin ja natsisymbolien kieltämisestä käytyyn keskusteluun.

Joensuu kirjoitti tekstinsä lopussa myös näin:

"Nyt joku voi ajatella, että koetan vähätellä näitä metoo-juttuja – ja hän on oikeassa."

– Tekstissä oli tällaista hänen vanhaa muisteluaan, mutta tekstin viimeinen kappale kaikkinensa oli erityisesti se, jonka ehdotuksia me emme voi millään tavalla hyväksyä, Karpakka sanoo viitaten Mehiläiseen yhtiönä.

Kirjoitus on herättänyt paljon keskustelua myös muualla kuin Mehiläisessä. Muun muassa Etelä-Suomen Sanomille perjantaina lähetetyssä palautteessa Joensuun kirjoituksen julkaisua pidettiin vastuuttomana. Kyseisen palautteen mukaan "teksti loukkaa ja satuttaa ihmisiä, jotka ovat häirinnästä ja väkivallasta kärsineet".

Lisäksi palautteen antajan mukaan Joensuun teksti "ruokkii diskurssia, jollaista ei pidä missään tapauksessa hyväksyä sivistyneessä yhteiskunnassa".

"Halventavaa ja häpäisevää"

Joensuu viittasi torstain mielipidetekstissään myös :n käsittelemään häirintätapaukseen Lahden kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Lahden kaupunginvaltuutettu Elisa Lientola (vas.) on kertonut tehneensä rikosilmoituksen juhlissa tapahtuneesta seksuaalisesta häirinnästä. Häiritsijän väitetään olleen valtuutettu Francis McCarron (kok.), joka kiistää häirinnän ja on puolestaan tehnyt tutkintapyynnön kunnianloukkauksesta.

Joensuu kirjoitti tekstissään näin:

"Työpaikkojen ilmapiirit kohenisivat, jos otettaisiin käyttöön kaikille sallittu ystävällinen taputtelu peffalle. Sukupuolineutraalisti tietenkin. Ei takapuoli siitä mene rikki."

Perjantaina 14.12. :ssä julkaistiin puolestaan Lientolan mielipideteksti.

"Viimeaikaiset tapahtumat ovat taas saaneet somen konservatiiviset voimat kertomaan kuinka feministit suorastaan jahtaavat ihmisparkoja, jotka vain hyvää hyvyyttään huumorimielessä puristelevat sopimattomista paikoista ja kuinka tästä pitäisi naisen olla jopa kiitollinen", Lientola kirjoitti.

Lientola painotti, ettei seksuaalista väkivaltaa pidä sekoittaa kahden ihmisen välisiin "rakkaudentekoihin".

"Seksuaalinen häirintä on vallankäyttöä ja hallintaa. Se ei ole koskaan hellyydenosoitus eikä huumoria, ei edes huonoa sellaista, vaan väkivaltaa. Se on halventavaa ja häpäisevää, eikä kenenkään tarvitse sietää sitä, vaikka sitä olisikin aiemmin siedetty."

Lääkäriin kannustettu käymään käsiksi

Jyrki Joensuun mukaan hän on joutunut kirjoituksensa jälkeen raivon kohteeksi sosiaalisessa mediassa.

– Tuli omakohtaisesti koetuksi tämä some-raivo. Tämä oli hyvin yllättävää. En ole tiennyt, että tällaista on tässä muodossa olemassa, vaikka olen kuullut, että joku on joutunut sen kohteeksi.

Sosiaalisessa mediassa on Joensuun mukaan ehdotettu, että ihmiset jonottaisivat päästäkseen pahoinpitelemään häntä ja hänen läheisiään. Lisäksi joissain kirjoituksissa on kannustettu käymään käsiksi hänen sukuelimiinsä ja puolison rintoihin.

– Pelkästään some-sivuilla tai semmoisilla oli toistasataa viestiä, joissa minulle oli ilmoitettu ja luvattu kaikki mahdolliset kauhistukset, Joensuu kuvailee.

70-vuotias Joensuu ei itse viihdy sosiaalisessa mediassa, mutta kertoo tuttavansa selvittäneen kirjoituksia hänelle.

"Jonkun organisoimaa"

Erikoislääkäri epäilee, että kohu ei ole syntynyt spontaanisti eli itsestään.

– Minulla ei ole tiedon häivääkään siitä, kuka tätä organisoi, mutta näin tehokas, tällainen nopeasti toimiva systeemi on jonkun organisoimaa. Vertaan tätä ihan fasismiin, fasistiseen menetelmään, jossa vastustajat nitistetään pelottelemalla, uhkailemalla ja häpäisemällä.

Joensuu kokee, että häneen kohdistetulla raivolla ei ole todellista yhteyttä käsiteltyyn ilmiöön, siis seksuaaliseen häirintään.

– Ei tässä ole metoon kanssa mitään tekemistä. Tässä käytetään vain esillä olevaa ja hyvää hanketta verukkeena ja työkaluna joidenkin aivan muiden tarkoitusperien ajamiseen, hän epäilee.

Joensuu korostaa, ettei pidä ongelmaa pelkästään omanaan, vaan näkee some-raivoilmiön itseään isompana.

– Tämä on mielestäni kamala ilmiö, eikä tälle kukaan mitään mahda. Kuka on sitten seuraava ja kuka on ollut edellinen (kohde) – en tiedä.

"Henkistä pahoinpitelyä"

Joensuun mielestä osa häneen kohdistetuista kirjoituksista voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

– Minusta nuo viestit olisivat olleet rikosilmoituksen paikka, mutta enhän minä sellaista rupea tekemään. Eihän poliisi jouda tällaisia viestittelyjä tutkimaan, heillä on kaiken maailman rosvojakin, jotka pitää saada kiinni.

Joensuu ohittaa osittain kysymyksen siitä, miltä ryöpytys on hänestä tuntunut.

– Minähän olen psykiatri, niin sairaat potilaat ovat uhanneet silloin tällöin tappaa ja näin. En ole siinä mielessä tavallinen kansalainen, hän pohjustaa.

– Mutta jos ajattelen jotakuta, jolla ei ole tällaista kokemusta... Ihminen, joka ei ole ikinä pahaa sanaa sanonut ja jos saa tällaisen ryöpyn, sellainen ihminen saa tästä kerta kaikkiaan ja ihan varmasti psyykkistä pahoinvointia. Se on henkistä pahoinpitelyä, Joensuu sanoo.

Tärkeää on lääkärin mielestä huomata se, että kyse ei ole pelkästä sanailusta.

– Kyllähän sitä ilkeilyä harrastetaan, mutta sillä on konkreettisia vaikutuksia ihmisiin, ja nämä, jotka sitä tekevät, eivät kanna minkäänlaista vastuuta seurauksista.

Teksti oli harkittu

Lääkäri seisoo edelleen mielipiteidensä takana. Hänen mukaansa torstain mielipideteksti oli harkittu.

– Ei se ollut mikään harkitsematon. He, joilla on järki päässä ja arvostelukyky tallella, ovat hyväntahtoisesti naureskelleet ja sanoneet, että "jopa oli hauska ja hyvä juttu".

Joensuu myös vahvistaa, että kirjoituksessa kuvattu "tissillä läpsyttely" oli totta eikä omaa fantasiaa.

– Siinä tekstissänihän muuten kirjoitin, että tämmöinen terveystarkastus kuppakokeineen, sehän oli älytön. Se oli minun kantani sen tapaiseen terveystarkastukseen, mutta minä tein töitä virallisten, silloisten oppilaitoksen ohjeiden mukaan oppilaitoksen lääkärinä.

Hämeenkoskelainen kertoo saaneensa hyvää palautetta kaikilta, jotka hänet tuntevat ja joiden kanssa hän asioi.

– Eihän negatiivista palautetta ihmisille usein päin näköä annetakaan, mutta sanoisinko, että en ole saanut fyysisiltä ihmisiltä mitään negatiivista.

Jyrki Joensuu toimii lääkäritointensa ohella Lahden ja Hämeenkosken Alex Grafix -taidegallerioiden pitäjänä. Hän on ollut takavuosina mukana kunnallispolitiikassa kokoomuksen riveissä, mutta ei ole nykyisin luottamustoimissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut