Aukusti-ehdokkaat 1/5: Lemmenladusta tuli oodi Lahden historialle

Vielä pari päivää ennen ensi-iltaa Tertta Saarikkoa kalvoi kaamea epäilys: entä jos näytöksiin ei tulekaan kukaan. Hän oli painanut neljä kuukautta ympäripyöreää päivää leikkauskopissa kuvaaja Keijo Skipparin kanssa. Tuntui musertavalta ajatella, että valtava työ valuisi ehkä hukkaan.

Ohjaajan huoli osoittautui turhaksi. Kun -elokuvan näytökset alkoivat vuosi sitten, Kino Iiris joutui käännyttämään väkeä pois ovelta, sillä kaikki halukkaat eivät mahtuneet sisään. Parituntisen Lahti-dokumentin on nähnyt kaikkiaan jo noin 10 000 ihmistä.

Elokuvalla on Saarikolle myös suuri henkilökohtainen merkitys. Hänen aviomiehensä Jouko Skinnari oli kuollut huhtikuussa 2016, vain pari kuukautta ennen kuin elokuvan tekeminen alkoi.

– Jouko avasi minulle Lahden erityisyyden, kun aloimme seurustella vuonna 1992. En ole koskaan tavannut ihmistä, joka olisi ollut yhtä ylpeä lahtelaisuudestaan. Joukon kautta tapasin ensimmäistä kertaa myös Keijo Skipparin, joka ehdotti minulle elokuvan tekemistä, Saarikko muistelee.

Lemmenladun ympärille kasvoi yhteisö

Saarikko antaa haastattelua Helsingin ydinkeskustassa, jossa hän on asunut lähes koko elämänsä ajan. Toinen jalka on kuitenkin edelleen tukevasti lahtelaisuudessa.

Saarikko istuu Kino Iiristä pyörittävän Päijät-Hämeen elokuvakeskuksen hallituksessa ja hänellä on asunto Harjukadulla. Sen ikkunasta näkyy kaupungintalo, jonka rakentaminen 1900-luvun alussa oli yksi osoitus sen ajan lahtelaisten mahtipontisesta tulevaisuudenuskosta. Elokuvan tekeminen paljasti monia muitakin yllätyksiä Joukon kotikaupungista.

– Lahden historia on täynnä uskomattoman kiinnostavia hahmoja ja tarinoita. Aika hieno anekdootti on esimerkiksi se, kuinka Lahden kaupunginjohtaja seisoi itse rautatieasemalla ja houkutteli karjalaisevakkoja jäämään kaupunkiin. Salppurin kisojen merkityksestä olin tietysti jo aiemmin tietoinen, sillä Jouko kävi kisoissa joka vuosi vuodesta 1952 lähtien, Saarikko kertaa.

Saarikko halusi tehdä elokuvaan kunnon draaman kaaren, joten käsikirjoitukseen rakennettiin myös dramatisoituja kohtauksia. Niiden tekemiseen osallistui iso joukko lahtelaisia harrastajia ja ammattilaisia.

– Olin iloisesti yllättynyt, että esimerkiksi Petri Liski halusi mukaan, vaikka teimme tätä aivan naurettavalla budjetilla, emmekä voineet maksaa työstä oikein mitään kenellekään. Elokuvasta kasvoi Lahdessa hieno yhteisöllinen hanke.

Jatkoa on tulossa

Moni on toivonut huippusuositusta elokuvasta dvd-julkaisua. Sellaista Saarikko ei valitettavasti voi luvata, sillä tekijänoikeudet on hankittu vain ilmaisnäytöksiin.

– Vaadittaisiin aika iso tukku rahaa, että dvd olisi mahdollinen, Saarikko toteaa.

Saarikko on kuitenkin virittelemässä jo jatko-osaa, joka keskittyy populaarikulttuurin historiaan Lahdessa. Suomen Kulttuurirahaston Päijät-Hämeen rahasto myönsi tarkoitukseen keväällä 20 000 euron apurahan.

– Siinä ovat minun lisäkseni mukana toimittaja Tapani Ripatti ja kuvaaja Kari Vähävuori. Se on vielä alkutekijöissään, mutta jos kaikki menee hyvin, se voisi valmistua jouluna 2020, Saarikko kaavailee.

Saarikkoa kiehtoo esimerkiksi se, kuinka työläiskaupungista tuli rap-musiikin keskus. Hän löytää lahtelaisräppäreiden asenteesta samaa kotiseuturakkautta kuin edesmenneen aviomiehensä suhtautumisesta.

– Toivon, että yhä useampi löytäisi sen positiivisuuden. Turhan moni lahtelainen väheksyy kotikaupunkiaan.

Yleisöäänestys

Kenelle kuuluu Aukusti?

Vuoden Aukusti-ehdokkaat ovat: 1. Lemmenlatu-elokuva, 2. Painovoima-yhdistys, 3. ohjaaja Timo Taulo, 4. Virtapiiri-kuoro, 5. Cheekin Valot sammuu -konsertit. Yleisöäänestykseen voi osallistua joko netissä tai tekstiviestillä. Äänestys jatkuu vuoden loppuun. Tekstiviestiäänestys: lähetä viesti AUKUSTI ja ehdokkaan numero tekstiviestillä numeroon 13300. (esimerkiksi AUKUSTI 1) Viestin hinta on 0,70 €. Palvelu toimii kaikilla kotimaisilla liittymillä. Nettiäänestyslomake löytyy tästä linkistä. Valitse haluamasi vaihtoehto ja klikkaa Lähetä-painiketta sivun alalaidassa. Aukustin voittaja ratkeaa 4. tammikuuta. Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan erikseen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut