Aukusti-ehdokkaat 2/5: Taiteilijoiden Painovoima-yhdistyksestä kasvoi Lahden kaupunkikulttuurin kohottaja

Tämän kivipainoprässin ääressä saksalainen pajavänkäri on painanut etikettiä, mainosta ja julistetta 1800-luvun lopun kauppiaille, poliitikoille, teatteriseurueille ja muille viihdyttäjille.

Nyt, 150 vuotta myöhemmin, prässi on aina vain iskussa, ja sillä painavat lahtelaiset kuvataiteilijat.

Lahtelainen Painovoima-yhdistys tekee työtä sen eteen, että perinteiset painomenetelmät pysyvät voimissaan. Painovoiman sydämenä on Lahden Taidegraafikoiden paja, joka sijaitsee Taideinstituutilta jääneissä tiloissa Sammonkadulla.

Kun koulu lakkautettiin, vaarana oli, että varustelultaan ainutlaatuinen grafiikanpaja katoaa. Näin ei onneksi käynyt. Painovoiman ja Lahden Taidegraafikoiden yhteistyöllä 400 neliön laajuinen paja on säilynyt, ja koneiden ääreen ovat päässeet työskentelemään myös alueen koululaiset.

– Sen se on tuonut, että taidegrafiikan ja käsin painamisen tunnettavuus on lisääntynyt, sanoo yhdistyksessä alusta asti vaikuttanut graafikko ja pajamestari Pekka Litmanen.

– Perinteisiä taitoja ja hiljaista tietoa pitää säilyttää, muuten ne pikku hiljaa katoavat, jatkaa tuottaja Sanna Virta.

Bites-kahvila on ikkuna Painovoiman toimintaan

Painovoima on kasvanut vuosien varrella muutaman taiteilijan yhteenliittymästä kaupunkikulttuurin kehittäjäksi. Painovoimasta on kuoriutunut taiteilijoiden ja luovan alan osaajien yhteisö, joka tarjoaa paljon erilaista toimintaa: taidetta ja painotuotteita, tapahtumia, kursseja, työpajoja ja taidekasvatusta. Sammonkadun tiloissa työskentelee paikallisia taiteilijoita ja käsityöläisiä, ja kuka tahansa valokuvauksen harrastaja voi käyttää esimerkiksi mustavalkopimiötä.

Litmanen on iloinen erityisesti paperipajan ripeästä kehittymisestä. Pajassa on kokeiltu valmistaa paperia uusista materiaaleista, kuten paikallisesta Vesijärven kaislasta. Tieto kokeiluista on kantautunut jo pajan seinien ulkopuolelle, ja yhteistyötä on syntymässä esimerkiksi tekstiilialan yrityksen Lindströmin kanssa.

Kaupunkilaisille Painovoima on saattanut tulla tutuksi Painovoima Bites -kahvilasta. Mukkulan rannassa toimiva kahvila tarjoaa vapaan alustan erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Viime kesänä kahvilassa järjestettiin yli 50 tapahtumaa joogasta villivihanneskurssiin.

Kahvila avaa talvikautensa taas alkuvuodesta, kun luistelusesonki saadaan kunnolla vauhtiin.

Taidebussi vie taidekasvatusta kouluihin

Viimeisin yhdistyksen tempauksista on kouluissa kiertävä taidebussi. Se kuljettaa taidetyöpajat suoraan oppilaiden luokse. Tänä syksynä taiteilijat ovat kiertäneet Timo Jakolan bussilla Lahden kouluja, ja ensi vuonna suunnitelmissa on laajentaa reittiä lähikuntiin. Taidebussi on syntynyt osana Impact Lahti -hanketta, jonka tarkoituksena on luoda taiteilijoille uusia työllistymisen mahdollisuuksia ja kehittää uusia palveluita ja tuotteita.

Paljon muutakin on vireillä. Painovoima on mukana kehittämässä Lahden seudun kulttuuri- ja koulutusmatkailua, jota markkinoidaan varsinkin Kiinan ja Japanin suuntaan.

Kansainvälistä taiteilijaresidenssiäkin pitäisi virkistää, ja ensi vuoden tapahtumia suunnitella.

– Ideoita ei ainakaan puutu, Litmanen sanoo.

Virta ja Litmanen kuvaavat Painovoimaa porisevaksi kattilaksi, jossa erilaisia aineksia voi sekoittaa keskenään.

– Tällainen pieni toimija kuin Painovoima voi olla tosi joustava. Me voidaan kokeilla kaikenlaista ja me tunnemme ihmisiä ja voimme tuoda yhteen erilaisia taiteilijoita, järjestöjä ja yrityksiä. Yhteistyöhän on se juttu

Pidemmän tähtäimen toiveena on, että grafiikanpajan ympärille syntyy keskus, joka kiinnostaa aina muita Pohjoismaita myöten.

– Toivottavasti tulevaisuudessa meillä olisi isompi kokonaisuus, ei museo, vaan keskus, joka säilyttää perinteisiä taitoja, mutta samalla luo uutta, Virta sanoo.

Yleisöäänestys

Kenelle kuuluu Aukusti?

Vuoden Aukusti-ehdokkaat ovat: 1. Lemmenlatu-elokuva, 2. Painovoima-yhdistys, 3. ohjaaja Timo Taulo, 4. Virtapiiri-kuoro, 5. Cheekin Valot sammuu -konsertit.Yleisöäänestykseen voi osallistua joko netissä tai tekstiviestillä. Äänestys jatkuu vuoden loppuun.Tekstiviestiäänestys: lähetä viesti AUKUSTI ja ehdokkaan numero tekstiviestillä numeroon 13300. (esimerkiksi AUKUSTI 1)Viestin hinta on 0,70 €. Palvelu toimii kaikilla kotimaisilla liittymillä.Nettiäänestyslomake löytyy ESS.fi -sivuilta.Aukustin voittaja ratkeaa 4. tammikuuta. Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan erikseen.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut