Aukusti-ehdokkaat 4/5: Heinolalainen Virtapiiri-kuoro kehtaa yhdessä mitä vain – kuoro ryhtyi rakkauden tekoihin HeinolaLovessa

Virtapiiri tekee vuosittain erilaisia konsertteja ja show-henkisiä esityksiä. Vakka kantensa valitsee -revyy nähtiin vuonna 2015.

Millamari Uotila

Aika moni on joskus törmännyt Ylen palkittuun -tv-ohjelmaan. Siinä suomalaiset yllättävät läheisiään ammattimuusikoiden esittämillä lauluilla ja jakavat jonkin tarinan omasta elämästään.

Heinolassa syttyi ohjelman suosion myötä idea: ihmisten yllättäminen toivelauluilla sopisi täydellisesti Heinolan pikkukaupunkiin. 60 naisen Virtapiiri-kuoro ryhtyi keräämään heinolalaisilta koskettavia ja riemastuttavia tarinoita ja toivelauluja.

Keväällä kuoro kiersi pitkin pitäjää toteuttamassa yllätyksiä. Mukaan mahtui 12 toivelaulua iskelmäklassikoista Apulantaan ja Tuure KilpeläisestäJuiceen. Toiveita tuli enemmän kuin voitiin toteuttaa.

Syyskuussa tempaus huipentui HeinolaLove-konserttiin Heinolan kesäteatterilla.

Virtapiirille kokemus oli merkittävä.

– Se ylitti odotukset. Aikamoisia tunneskaaloja käytiin läpi monta kertaa. Se rakkaudellinen henki oli uskomaton, sanoo Satu Nipuli, kuoron ilmaisuohjaaja, koreografi ja tuottaja.

"Tämä taitaa olla muutakin kuin kuoro"

Virtapiiri-kuoro on laulanut yhdessä vuodesta 2010. Kahdeksassa vuodessa kuoro on luonut itselleen energisen esiintyjän maineen. Musiikillinen ohjaaja Ulla Renko muistuttaa, että Virtapiiri ei ole ihan normaali naiskuoro. Sen tavaramerkiksi ovat muodostuneet show-esitykset, joissa tunnelma syntyy laulusta, koreografiasta, draamallisista aineksista, puvuista ja valoista – ja huumorista.

Satu Nipulin mukaan kuoro kehtaa yhdessä mitä vain. Virtapiirin revyy-esityksissä lavalla on nähty kissanaisia ja merirosvoja, ja hyväntekeväisyyskalenterissa naisista kuoriutui hulvattomia urheilijoita.

– Kun kuorolle on ehdottanut vaikka jotakin asua tai koreografiaa, kaikki ideat ovat menneet läpi. Ihailen tämän kuoron pokkaa, Nipuli sanoo.

Satu Nipuli ja Ulla Renko luotsaavat Virtapiiri-kuoroa. Ensi vuonna tulossa on ainakin konsertti Irinan kanssa ja lisää HeinolaLovea. Millamari Uotila

Laulavan Virtapiirin on saattanut löytää myös jääkiekko-ottelusta tai bikinit päällä uimahallin altaasta.

– Kun kuoro perustettiin, huomasimme, että tämä taitaa olla muutakin kuin kuoro. Että tässä on energiaa tehdä muutakin, Renko sanoo.

– Moni kuorolainen sanoi, että tällaista he ovat odottaneet. Emme tienneet Sadun kanssa, että täällä kaduilla kulkee tällaista potentiaalia.

Kuoron taustavoimana on Heinolan Kuoroyhdistys. Virtapiiriä perustettaessa mukaan pääsi kuka vain laulamisesta innostunut, koska kaikille haluttiin antaa mahdollisuus.

70 vuotta naimisissa ollut pari sykähdytti HeinolaLovessa

HeinolaLove on tuorein esimerkki siitä, miten kuoro voi ottaa laulamista isomman roolin omassa yhteisössään. Ulla Rengon mukaan Virtapiiriin on kuulunut alusta asti hyvän mielen tuottaminen muille.

– Kun kuorolaiset huomasivat, miten hyvää tämä tekee meille, aloimme miettiä, mitä kaikkea voimme tehdä muille, Renko sanoo.

Virtapiiri tekee yhteistyötä eri artistien kanssa. Viime vuonna kuoron vieraana oli Danny. Virtapiiri

HeinolaLovessa kuoro pääsi kurkistamaan heinolalaisten perhejuhliin ja työpaikoille. Satu Nipulia sykähdytti erityisesti yhdeksänkymppinen pariskunta, jolle tyttäret järjestivät keväällä yllätyksen. Kuoro esiintyi pariskunnan kotona syntymäpäivillä ja lauloi heille . Eskon ja Vuokon rakkaus oli kestänyt jo 70 vuotta.

– Uskallan varmasti sanoa kuorolaistenkin äänellä, että se oli yksi sykähdyttävimmistä kokemuksista. Siihen sisältyi niin suuri tunnelataus, Nipuli kuvaa.

– Minut hämmästytti se, kuinka avoimia ihmiset ovat nykyään kertomaan elämästään. Ehkä laulu on se, joka saa väylät auki, Renko sanoo.

Kuoro tekee vuosittain myös hyväntekeväisyyskonsertteja. Ensi helmikuussa kuoron vieraana on heinolalainen artisti Irina. Myös HeinolaLove tulee taas ensi vuonna. Sitä varten kuoro kerää ihmisiltä jo uusia tarinoita ja toivelauluja.

Yleisöäänestys

Kenelle kuuluu Aukusti?

Vuoden Aukusti-ehdokkaat ovat: 1. Lemmenlatu-elokuva, 2. Painovoima-yhdistys, 3. ohjaaja Timo Taulo, 4. Virtapiiri-kuoro, 5. Cheekin Valot sammuu -konsertit. Yleisöäänestykseen voi osallistua joko netissä tai tekstiviestillä. Äänestys jatkuu vuoden loppuun. Tekstiviestiäänestys: lähetä viesti AUKUSTI ja ehdokkaan numero tekstiviestillä numeroon 13300. (esimerkiksi AUKUSTI 1). Viestin hinta on 0,70 €. Palvelu toimii kaikilla kotimaisilla liittymillä. Nettiäänestyslomake löytyy ESS.fi -sivuilta. Aukustin voittaja ratkeaa 4. tammikuuta. Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan erikseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.