Ironman-kisa jätti Lahden seudulle yli kaksi miljoonaa euroa - "Kun tapahtuma tehdään toisen kerran, kaikki on paljon helpompaa"

Tuhatpäinen osanottajajoukko odotteli siistissä jonossa kilpailun alkua 30. kesäkuuta. Aku Isotalo

Pirjo Kamppila

Lahdessa järjestetty kansainvälinen triathlontapahtuma, Suomen ensimmäinen Nokian Tyres Ironman 70.3 Finland, jätti seudulle peräti 2,1 miljoonan euron kokonaishyödyn.

Kilpailun talousvaikutuksia tutki Sportcal Ltd -yhtiö. Se teki aiemmin vastaavan selvityksen Lahden vuoden 2017 MM-hiihtojen talousvaikutuksista. Molemmat selvitykset on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö, ja selvitysten tulokset ovat vertailukelpoiset.

Ironman-kilpailu järjestettiin kesäkuun lopussa. Siihen osallistui lähes 1 500 urheilijaa 42 maasta. Tapahtumaa arvioidaan olleen seuraamassa Lahden satamassa sekä reittien varsilla noin 20 000 katsojaa.

Katsojista yli 2 300 oli Lahteen saapuneita vierailijoita, joista yli 600 ulkomailta. Tapahtuma tuotti 4 330 yöpymistä kaupungin majoitusliikkeissä.

– Taloudellisten vaikutusten lisäksi on perusteltua huomioida tapahtuman mukanaan tuoma kansallinen ja kansainvälinen näkyvyys. Ironman on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista urheilutapahtumabändeistä, muistuttaa Olympiakomitean suurtapahtumatyöryhmän erikoisasiantuntija Janne Leskinen.

Tapahtuma järjestetään jälleen ensi kesänä. Tapahtumassa uidaan 1,9 kilometriä, pyöräillään 90 kilometriä ja juostaan 21 kilometriä kaikki peräkkäin.

– Nyt kun tapahtumaa tehdään toista kertaa, kaikki on huomattavasti helpompaa. Pääpiirteittäin järjestelyt noudattavat viime vuoden kaavaa. Sataman alueelle tehdään pieniä muutoksia, jotka helpottavat ravintolapalvelujen saatavuutta ja tapahtuman seuraamista, kertoo kilpailun johtaja Tiina Boman.

Lahden hiihdon MM -kisat keräsivät keväällä 2017 yli 270 000 kävijää 12 päivän aikana.

Sportcal-yhtiön selvityksen mukaan kisavieraat toivat yli 22 miljoonan euron kokonaisvaikutuksen Lahden talousalueelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisten ryhmäperhepäiväkotien vetäjät tyrmistyneitä kaupungin päätöksestä – aikovat valittaa toiminnan keskeyttämisestä ja epäilevät, että pienet yksiköt halutaan palvelusetelin ulkopuolelle
 2. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ei koe infektioambulansseja vielä tarpeellisiksi koronapotilaiden hoidossa: "Viemme hoidon kotiin emmekä kuljeta ihmisiä ympäriinsä"
 3. Mikä käy sote-alan pienten yritysten Päijät-Hämeessä, kun hyvinvointiyhtymän iso yhteisyritys aloittaa?
 4. Koulukiusattu kympin tyttö teki esiintymisestä itselleen ammatin – Orimattilasta lähtöisin oleva Niina Sainius on välillä polttanut itsensä yrittäjänä myös loppuun
 5. Lahden Ironman siirtyy koronaviruspandemian vuoksi – uutta päivämäärää etsitään
 6. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 7. ”Jäsenistö on vastuuntuntoista ja ohjeita on noudatettu” – Lahdessa golfia pelataan koronaepidemian aikana poikkeusjärjestelyin
 8. FC Lahden yt-neuvottelut ovat päättyneet: koko henkilöstö alentaa palkkojaan
 9. Lukijalta: Hoiva-alan palkkaus on krooninen ongelma koronakriisin jälkeenkin
 10. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 11. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 12. Työmatkaliikenne ruuhkautti Uudenmaan rajaliikennettä maanantaiaamuna – Nelostiellä pahimmillaan 45 minuutin jono
 13. Tuttavansa kirveellä ja veitsellä surmanneen lahtelaismiehen elinkautistuomio piti hovioikeudessa
 14. Lapset ja nuoret sytyttäneet roskis- ja maastopaloja Lahdessa – "Tällaisella hölmöilyllä on tapana levitä"
 15. Paikallisliikenteen linja-autovuoroja sittenkin Asikkalan ja Lahden välillä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.