Yksinasuvien määrä kasvaa Lahdessa, samoin yksinhuoltajaisien

Noin puolet Lahden asuntokunnista oli vuoden 2017 lopussa yhden hengen talouksia. Colourbox

Yksinasujien lukumäärä on kasvanut Lahdessa vuodessa 1 000 henkilöllä. Yksinasuvia kaupungissa oli vuoden 2017 lopussa 31 286.

Kaikkiaan Lahdessa oli viime vuoden lopussa 63 298 asuntokuntaa, joista noin puolet siis oli yhden hengen talouksia.

Lahden asuntokunnissa asui vuonna 2017 keskimäärin 1,9 henkilöä, kerrotaan kaupungilta. Yli kahden hengen asuntokuntia oli viime vuoden lopussa 12 275. Niiden määrä laski vuodessa 169:llä ja viidessä vuodessa 349:llä taloudella.

Kaupungin tilastojen mukaan lahtelaisten asumisväljyys kasvaa ja ahtaasti asuminen vähentyy. Jokaista kaupunkilaista kohti oli viime vuonna asuintilaa 39,7 neliömetriä.

Omistusasunnoissa lahtelaisista asui vuonna 2017 yli puolet. Yhden hengen talouksista omistusasunnossa asui 42 prosenttia. Perhekoon kasvaessa kasvoi myös omistusasumisen suosio, sillä 2-3 hengen asuntokunnista omassa asunnossa asui 67,7 ja vähintään neljän hengen asuntokunnista 78,5 prosenttia.

Kerrostaloasuminen on Lahdessa suosittua. Asuntokunnista kerrostaloissa asui vuoden 2017 lopussa 65,8 prosenttia. Noin neljännes asuntokunnista asui omakotitaloissa ja 8,3 prosenttia rivitaloissa.

Yksinhuoltajaisien määrä kasvaa

Kaupungin ja Tilastokeskuksen tuoreet tilastot kertovat myös, että yksinhuoltajaisien määrä lisääntyy vähitellen. Joka kahdeksas lahtelainen yksinhuoltaja on isä.

Yksinhuoltajaperheiden osuus oli Päijät-Hämeessä vuonna 2017 suurin Hartolassa, 28 prosenttia. Pienin se oli Asikkalassa, 18,2 prosenttia. Myös Hollolassa, Padasjoella ja Orimattilassa yksinhuoltajien osuus on alle 20 prosenttia.

Lahdessa luku oli 27,1 prosenttia.

Yksinhuoltajaperheiden osuus lahtelaisista lapsiperheistä on suurin keskustassa, lähes 45 prosenttia kaikista lapsiperheistä. Yhden huoltajan perheiden osuus on suuri myös Kivimaa-Kiveriö-Joutjärvi-alueella sekä Mukkulassa.

Lapsiperheet suosivat Kariston ja Viuhan kaltaisia uusia omakoti- ja rivitaloalueita. Esimerkiksi Karistossa yli 77 prosenttia kaikista perheistä on lapsiperheitä.

Suhteessa vähiten lapsiperheitä asuu keskustassa, missä alle kolmannes kaikista perheistä on lapsiperheitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 3. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 4. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 5. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 8. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 9. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 10. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 11. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 12. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 13. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 14. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 15. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.