Uusien koronatartuntojen taustalla ryhmäkokoontumisia – "Kaikkia yli kolmen hengen tapaamisia tulisi nyt välttää"

Päijät-Hämeessä tehohoitoa vaativia koronapotilaita on ollut jo heti epidemian alkuvaiheissa. Sami Kuusivirta

Tarja Koljonen

Kaikkien Päijät-Hämeen koronavirustartuntojen lähdettä ei enää ole pystytty jäljittämään. Varmistettuja tartuntoja on nyt todettu 13, joista keskiviikkona seitsemän uutta tapausta.

Uusien tapausten taustalla on ollut tartunnan saaminen muun muassa erilaisista ryhmäkokoontumisista.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä vedotaankin nyt alueen asukkaisiin yli kahden tai kolmen hengen kokoontumisten välttämiseksi.

– Nyt pitäisi saada kaikkien selkäytimeen ohjeet siitä, että kaikkia yli kahden–kolmen hengen tapaamisia tulee välttää. Se koskee myös perhekokoontumisia, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola sanoo.

Päijät-Hämeen koronavirustilanne on kiihtynyt nopeasti. Muutaman viime päivän luvut osoittavat, että epidemia on lähdössä nyt käyntiin vauhdilla.

Sairastuneista kolme on tällä hetkellä sairaalahoidossa ja heistä kaksi tehohoidossa.

Hyvinvointiyhtymästä ei haluta yksilöidä sairastuneiden ikää tai asuinkuntaa.

– Meillä vakavia tapauksia on tullut heti epidemian alkuvaiheissa. Taudinkuva on joillakin ollut sellainen, että vointi heikentyy hyvin nopeasti, Erhola kertoo.

Erhola muistuttaa, että valtaosa saa vain lieviä oireita tai sairastaa taudin lähes oireettomasti.

Vakavasti oireisia koronapositiivisia potilaita seurataan mahdollisesta kotona sairastamisesta huolimatta hyvin tarkasti.

– Heihin ollaan yhteydessä säännöllisesti ja myös kotikäyntejä on jo tehty. Tähän asti kaikkien kotihoidossa olevien seuranta on toiminut hyvin.

Osa päijäthämäläisten tartunnoista on jäljitetty ulkomaille, joitakin myös Pohjois-Suomeen. Kaikkien tartuntojen alkuperää ei enää tiedetä.

– Tartuntaketjut pyritään jäljittämään niin kauan kuin se vain on mahdollista. Sillä tavoin pyrimme ehkäisemään uusia tartuntoja, Erhola kertoo.

Päijäthämäläisten muistettavana on Erholan mukaan nyt kaksi asiaa: se miten tartuntaa voi yrittää välttää ja ohjeet hoitoon hakeutumisesta. Kenenkään ei pidä lähteä terveysasemalle hengitystieinfektion vuoksi, vaan soittaa ohjeiden saamiseksi numeroon 116 117.

Koronavirustartuntojen ehkäisy 10 ohjetta, joita jokaisen on nyt syytä noudattaa

– Tässä täytyy myös kiittää päijäthämäläisiä, sillä varsinkin hoitoon hakeutumisen ohjeita on noudatettu todella hyvin. Se helpottaa meidän työtämme valtavasti.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kotihoidossa otettiin keskiviikkona ensimmäistä kertaa käyttöön myös kankaisia hengityssuojaimia. Niiden käyttö on ihmetyttänyt monia, sillä itse tehty kangasmaski ei suojaa viruksilta.

– Se on totta että ne eivät hyvin suojaa, jos sairastunut henkilö levittää virusta. Näiden suojien idea on kuitenkin suojella asiakasta siinä tilanteessa, että lähtökohtaisesti terve työntekijä menee terveen potilaan luo.

– Suojavarusteiden saatavuudessa on haasteita ja priorisointia on tehtävä, Erhola sanoo.

25.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä Varmistettuja tartuntoja 13

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.