Osaatko katsoa – saiko kantapaikka tarkastuksessa hymyn vai mökön?

Ravintolan ulko-ovella ilmeilevä Oiva kertoo, onko keittiössä kaikki kunnossa.

Oivallinen vai ei? Raportti ei kerro siitä, miltä ruoka maistuu, vaan sen elintarviketurvallisuudesta. oivahymy.fi

Mervi Pasanen

Kun menet ravintolaan, osaatko jo etsiä Oivan? Tiedätkö, mikä se on?

Oiva on järjestelmä, joka tekee julkiseksi elintarvikevalvonnan tarkastustiedot. Siis kun terveystarkastaja tekee tarkastuksen esimerkiksi ravintolaan tai elintarvikeliikkeeseen, hän laatii siitä raportin. Hän antaa tarkastuksen tuloksista palautteen sekä yrittäjälle että kuluttajalle.

Kuluttajien näkemät tulokset julkistetaan hymynaamoina – ainakin kun kaikki on hyvin. Jos tarkastaja ei ole ollut tyytyväinen näkemäänsä, se näkyy Oiva-raportissa totisena naamana. Jos elintarviketurvallisuus on vaarantunut tai kuluttajaa johdetaan harhaan, Oivaan tulee mökönaama. Näistä yksinkertaisista symboleista kuluttaja voi päätellä elintarvikeliikkeen hygienian tason.

Raportti ei ota kantaa ravintolan ruoan tasoon, mutta jos ravintolan toiminta tarkastuskertomuksen mukaan vaarantaa elintarviketurvallisuuden, voi kuluttaja vetää siitä omat johtopäätöksensä.

Lämmin lämmin, kylmä kylmä

Kun kuluttaja menee ravintolaan tai elintarvikemyymälään, hän voi vilkaista Oivan pääsisäänkäynnistä löytyvästä raportista. Eviran ohjeistuksen mukaan raportti on pidettävä esillä ja sellaisessa paikassa, että kuluttaja näkee sen ennen ostopäätöstä. Myös se huono arvio.

Paperi kertoo yhdellä silmäyksellä monta asiaa. Yleisarvosana määräytyy koko arvion heikoimman arvosanan mukaan. Eli vaikka muuten asiat olisivat kunnossa, mutta yhdestä kohdasta lipsutaan mökönaamaan asti, koko arvosanaksi tulee mökönaama.

Kaikissa liikkeissä ei ole arvioitu samoja asioita. Ravintoloista ja myymälöistä katsotaan eri asioita.

– Katson aluksi yleissilmäyksen, eli ovatko puitteet kunnossa. Tarkkailen lämpötiloja, kiinnitän huomiota käsihygieniaan, keittiön siisteyteen ja pintoihin ja erityisesti siivouskomeroon. Jos siivousvälineet eivät ole kunnossa, niillä ei saa puhdasta jälkeä, kertoo Lahden kaupungin terveystarkastaja Eeva Kyyhkynen-Malkki. Hänen alueensa käsittää suuren osan Lahden ydinkeskustan ravintoloista.

Lämpötila on elintarviketurvallisuuden perusasioita. Lämpimän pitää olla lämmintä ja kylmän kylmää. Ravintolan omaan valvontaan kuuluu mittaaminen, ja tarkastaja katsoo, että mittari löytyy, tai mittaa omallaan.

Jäljitettävyyden vuoksi yrittäjän on tiedettävä, mistä ja milloin elintarvikkeet ovat tulleet.

– Siitä olen tullut tarkaksi: kaikissa pitää olla päivämäärä. Myös esimerkiksi milloin tuote on pakastettu tai milloin tuote on otettu sulamaan. Elintarvikehygieniassakin pätee se, että ennaltaehkäisy tulee halvemmaksi kuin jälkihoito.

Ei moppia keittiöön

Tarkastus pyritään tekemään mahdollisimman liikkeen avauduttua tai kun toimija vaihtuu. Uusintatarkastuksia tehdään ajoittain ja riskikohteita seurataan vielä erikseen.

Huomautusten aiheet vaihtelevat esimerkiksi tilojen epäsiisteydestä aina elintarviketurvallisuuden vaarantumiseen.

– Joskus uusi omistaja saattaa heittää siivousvälineet pois kun komeroa tarvitaankin varastoksi, Eeva Kyyhkynen-Malkki kuvailee. Mutta lain mukaan moppiämpäriä ei saa säilyttää saati sitten huuhdella keittiön puolella.

Jos huomautettavaa tulee, viat pitää korjata. Jos ei toisella tai kolmannella kerralla ala tapahtua, tarkastaja sanoo "niin selvin sanankääntein että viesti menee perille". Kun ei mene, tulee mökö. Sellaisen sai viime viikolla lahtelainen ravitsemusliike, jonka lihakuorma sai kaikessa rauhassa odotella purkua lämpöpuhaltimen vierellä.

Mökön saa raporttiinsa myös äskettäin tarkastettu ravintola, jonka "ruoanvalmistustilaa ei erota siivouskomerosta tai henkilökunnan vaatekaapista", kuten tarkastaja tilaa kuvaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 2. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 3. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 5. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 6. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 7. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 8. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 9. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 10. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 11. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 12. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina
 13. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"
 14. Auton voi vuokrata jopa vuosiksi, mutta palvelun hinnat vaihtelevat sadoista euroista liki tuhansiin
 15. Lukijalta: Ihmettelen joidenkin yhteisyritystä vastustavien taipumista apatiaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.