Energiatodistuksia puuttuu edelleen – uhkasakkoa koeteltu

Tarkoituksena on, että ostaja voisi vertailla talojen E- eli energialukuja keskenään. Todistus teetetään kuitenkin usein vasta kaupanteon jälkeen.

Energialuokan laskentaan vaikuttavat esimerkiksi ilmalämpöpumput ja ilmatilavuus. Energiatodistusten laatija Rebecca Haaranen mittaa huonekorkeutta lasermitalla. Katja Luoma

Tuomas Haakana

Rakennusmateriaali: puu.

Kattotyyppi: harja.

Energialuokka: "Kohteella ei ole lain edellyttämää energiatodistusta ja sen vuoksi energialuokka ei ole tiedossa."

E-luku puuttuu yhä useista esillä olevista myynti-ilmoituksista, vaikka nykylaki vaatii energiatodistuksen lähes kaikilta asunnon myyjiltä ja vuokraajilta. Poikkeuksia ovat asuintaloista vain vapaa-ajan asunnot ja alle 50 neliön rakennukset.

Energiatodistuksen laiminlyöjälle on mahdollista antaa jopa uhkasakko. Niin pitkälle ei kuitenkaan ole vielä menty, kertoo energia-asiantuntija Ulla Laapotti Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Arasta.

– On ollut muutama tapaus, joka on mennyt hyvin lähelle uhkasakkoa. Silloin olen soittanut asiakkaalle, ja he ovat kyllä ymmärtäneet, että on helpointa teetättää todistus.

Ara seuraa asuntojen myynti-ilmoituksia ja lähettää ensin selvityspyynnön, jos todistus puuttuu. Seuraava vaihe on kehotus.

– Kehotusvaihe on monelle suomalaiselle jo sellainen kohta, jossa energiatodistus halutaan tehdä.

Myyjät epätietoisia

Miksi energiatodistuksia sitten uupuu edelleen?

Myyjä ei monesti tiedä, että kohteella ylipäätään pitäisi olla energiatodistus, kerrotaan valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta. Yhtiö tarjoaa energiatodistusneuvontaa.

– Esimerkiksi pientalojen kohdalla tilanne on usein tämä, sillä vanhat pientalot tulivat vaatimusten piiriin vasta kesällä 2017, sanovat Motivan asiantuntijat Harri Heinaro ja Kirsi-Maaria Forssell.

Energiatodistus teetetään monesti asuntokaupan kuntotarkastuksen yhteydessä ja usein vasta kaupan jo synnyttyä.

– Valitettavan usein energiatodistus tehdään vasta siinä vaiheessa, kun ostaja on jo löytynyt, vaikka se pitäisi tehdä nimenomaan siinä vaiheessa, kun rakennus menee markkinointiin, Laapotti kertoo.

Todistus ei tällöin toimi työkaluna ostajalle kohteiden vertailuun.

Ostajat eivät vaadi

Ongelma on kysynnän puute, näkee Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Mannebergin johtaman järjestön välittäjäverkostoon kuuluu lähes puolet maan kiinteistövälittäjistä. SKVL on mukana myös Motivan energiatodistustyöryhmässä yhdessä ympäristöministeriön, Aran, aluehallintovirastojen ja muiden toimijoiden kanssa.

E-luokka ei toistaiseksi ole asunnonostajille merkittävä seikka. Todistus on voinut vaikuttaa kauppahintaan vain, jos energiatehokkuus on ollut erityisen hyvä.

– Jos ostaja vaatii energiatodistusta, viimeistään siinä vaiheessa myyjälle tulee motivaatio se hankkia. Tällä hetkellä ostajat eivät kovin paljon vaadi niitä.

Ostajaa kiinnostaa sen sijaan se, mitkä ovat rakennuksen toteutuneet lämmityskustannukset.

– Ja nehän täytyy tietysti kertoa. Välittäjä tietää, mitä on sähkönkulutus, öljynkulutus tai jonkin muun energialähteen kulutus. Sitä kautta ostajalle kerrotaan, mitä asunnon tai talon lämmittäminen maksaa.

Energiatodistus pitää silti olla. Jos todistusta ei saada, välittäjän on kerrottava asian merkityksestä kaupan osapuolille.

Välittäjien toimintaa asiassa valvovat aluehallintovirastot. Mannerbergin mukaan jotkin välittäjät ovat saaneet huomautuksen siitä, että energiatodistuksen puute on jäänyt mainitsematta.

Valtuutettu energiatodistusten laatija Rebecca Haaranen tarkastaa takan CE-merkinnän. Talon saamaan energialuokkaan vaikuttaa muun muassa se, onko tulisija varaava vai ei. Katja Luoma

Kertoimia korjattu

Mannerbergin mielestä energiatodistuksen kertoimet ja sisältö ovat parantuneet aiemmasta.

– Kertoimet olivat aiemmin aika fiksattuja. Ne olivat enemmän poliittisia päätöksiä kuin teknisiä faktoja vastaavia.

Energiamuotokertoimet määrittävät suurelta osin energialuokan. Mitä korkeampi kerroin, sitä huonompi E-luku.

Vuoden 2018 alussa suoran sähkölämmityksen kertoimeksi tuli 1,2, kun se oli aiemmin 1,7. Kaukolämmön kerroin laski 0,7:stä 0,5:een. Öljyn kerroin on 1,0 ja uusiutuvien energiamuotojen 0,5.

Kertoimien korjaamisesta ottaa kunnian omakotiasujien etua ajava Omakotiliitto. Se käynnisti vuonna 2013 kansalaisaloitteen energiatodistuslain muuttamisesta, joka siirtyi sitten eduskuntaan.

– Vaikka sähkölämmityksen kerroin on nyt selvästi kohtuullisempi, onhan se vähän keinotekoisen näköistä, että halutaan päästä hiilettömään yhteiskuntaan ja öljyn kerroin on sähköä parempi, sanoo liiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

Hinta laskenut

Todistuksen teettämisen hinta on laskenut 500 ja 1 000 euron väliltä alle viiteensataan. Omakotiliitto käyttäisi nämäkin sataset välittömästi energiatehokkuutta lisääviin energiaremontteihin.

– Mieluummin muutaman sadan arvoisen todistuksen hinta investoidaan vaikka ovien uusintaan.

Savolainen näkee silti hyvääkin: energiatodistus on lisännyt kuumien kesien tapaan tietoisuutta energiatehokkuudesta ja ilmastonmuutoksen torjumisen tarpeesta.

– Ehdottomasti emme kehota millään tavalla rikkomaan lakia, päinvastoin. Energiatodistuksella on myös pitkäjänteisiä vaikutuksia.

Suositusten laadussa eroja

Kerrostaloissa ja taloyhtiöissä tilanne on pientaloja parempi.

– Kun matkassa on isännöinti mukana, asiat ovat lähtökohtaisesti varsin hyvällä tolalla, sanoo energia- ja ilmastoasioiden johtava asiantuntija Petri Pylsy Kiinteistöliitosta.

Taloyhtiöissä laiminlyöntejä ei pääse juurikaan syntymään, kun energiatodistuksen hankkii lainsäädännöstä ja muista asioista perillä oleva ammattilainen, isännöitsijä.

Toinen syy on suhteessa pienempi hinta.

– Taloyhtiölle kustannus on ollut suhteellisen maltillinen. Jos puhutaan hintaluokasta 500–600 euroa, ja kun sen jyvittää kymmenelle vuodelle, se ei ole kovin merkittävänä kustannus, Pylsy sanoo.

Rahalle pitäisi silti saada vastinetta. Ongelmana ovat energiatodistusten varsinainen suola eli toimenpide-ehdotukset ja niiden vaihteleva laatu.

– Suosituksista on voinut nousta asioita, jotka osa on kokenut hyödyllisiksi, mutta siellä on myös toinen puoli. Osa kokee, että ne ovat jääneet niin yleiselle tasolle, että niistä ei ole syntynyt lisäarvoa taloyhtiölle. Siinä on iso hajonta, Pylsy kertoo.

Todistus myyjän laskuun

Jos myyjä ei teetä pakollista energiatodistusta, ostaja voi teettää sen myyjän laskuun. Kauppakirjaan ei voi merkitä tästä poikkeusta.

Todistus vanhenee kymmenessä vuodessa. Sitä voi päivittää myös tätä ennen, jos talossa tehdään energiaremontti.

Todistuksen tärkein sisältö on E-luku, joka määritellään parhaasta A:sta huonoimpaan G:hen. Ennen vuoden 2018 uudistusta luokkaan E kuului noin puolet muista kuin uusista pientaloista. Uudistuksen jälkeen määrällisesti suurin luokka on D.

Todistuksessa oleva vuosiluku 2013 tarkoittaa, että todistus on laadittu vuonna 2013 voimaan tuleen energiatodistuslain mukaisesti. Jos vuosiluku on 2018, todistus on laadittu uusimpien vaatimusten mukaisesti. Käytössä on myös ennen vuotta 2013 laadittuja todistuksia.

Energiatodistus on ollut Suomessa käytössä vuodesta 2008 lähtien, jolloin se tuli pakolliseksi uudisrakentamisessa.

Vaatii paljon selvittämistä

Laadukkaan todistuksen takana on paljon osaamista ja yksityiskohtaista rakennuksen tutkimista. Näin voi todeta, kun seuraa ammattilaisen työtä.

Valtakunnallisesti energiatodistuksia laativan Raksystemsin rakennustekninen asiantuntija Rebecca Haaranen haastattelee ensin asukkaan ja pyytää piirustukset.

Insinööri tutkii papereita ja havainnoi ja selvittää muun muassa huoneiden korkeuden ja mitat, ovien ja ikkunoiden määrän ja koon, ikkunoiden suunnat, eristysten materiaalit ja vahvuuden sekä talon ilmanvaihtojärjestelmät ja lämmitysjärjestelmät. Jos papereita ei ole, kaikki mitataan, ja silloin myös hinta kasvaa.

Laskennassa on väliä esimerkiksi sillä, onko talon takka varaava vai ei. Haaranen ei halua kuitenkaan vastata siihen, miten jokin yksittäinen asia asunnossa vaikuttaa E-luvun muodostumiseen, sillä laskenta on kokonaisuus.

Lähtökohta on, että asiakkaan sanaan ja piirustuksiin luotetaan, varsinkin jos esimerkiksi eristävää yläpohjaa ei pääse turvallisesti tutkimaan.

Terve järki mukana

Suositusten antaminen vaatii paljon asiantuntemusta.

Esimerkiksi talon kiertämällä voi nähdä, muodostuuko ränneihin suuria jääpuikkoja. Ne kertovat, että lämmintä ilmaa pääsee talosta pihalle, mikä tarkoittaa tiivistämisen tai lisäeristämisen tarvetta.

Myös terve järki pitää olla mukana. Esimerkiksi hyvin pienellä tontilla ei kannata ehdottaa maalämpöön siirtymistä.

– Jos selvästi huomaa, että maalämpö ei sovi rakennukseen, en lähde sitä ehdottamaan, Haaranen kertoo.

– Senkin takia kohdekäynti on tarpeellinen, ettei laita sellaisia suosituksia, joita on mahdotonta toteuttaa.

Haarasen mukaan Raksystemsillä valtaosa energiatodistuksista tehdään kuntotarkastusten yhteydessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.