Lahti aloittaa kouluruuan jakelun - ilmoittaudu torstaihin mennessä wilmassa

Parhaillaan käynnissä olevan poikkeustilanteen vuoksi kouluruoka on poikkeuksellisesti yksittäispakattua. Tavallisesti kouluruoka otetaan itse linjastolta. Pirjo Kamppila

Kimmo Kangas

Lahti aloittaa kouluruuan jakelun koronaviruksen vuoksi etäopetuksessa oleville koululaisille. Asiasta kertoo Lahden sivistysjohtaja Tiina Granqvist.

– Olemme käynnistämässä ruuan jakelun ensi viikon alusta, Granqvist sanoo.

Malli tulee olemaan Lahdessa sama, mihin esimerkiksi Heinolassa on päädytty eli ruokaa jaetaan kouluilta. Annokset ovat yksittäispakattuja. Granqvistin mukaan ruuan jakelu pystytään järjestämään kouluilta turvallisesti.

– Kouluruuasta kiinnostuneita perheitä pyydetään ilmoittautumaan, sillä emme halua tehdä ruokaa hukattavaksi. Osa perheistä todennäköisesti tekee ruuat jatkossakin itse.

Ateriatarpeen selvittämiseksi huoltajia pyydetään vastaamaan kyselyyn wilma-palvelun kautta viimeistään torstaina 26.3. kello 12 mennessä. 

Granqvistin mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunnalta on todennäköisesti keskiviikkona tulossa linjaus, jonka mukaan kouluruokaa on tarjottava kaikille oppilaille. Lahdessa päätös kouluruuan tarjoamisesta päätettiin tehdä joka tapauksessa.

– Aluksi ajatus oli, että ruokaa tarjottaisiin vain niille, joilla siihen on erityinen tarve. Vanhemmilta asiasta ei ole tullut juurikaan palautetta, vaan enemmän poliittiselta kentältä.

Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden toimitusjohtaja Tuulia Pelli tervehtii Lahden päätöstä ilolla. Kouluruokajakelun valmistelu on yhtiössä aloitettu välittömästi.

– Olen tilannut runsaasti pakkauskoneita ja pakkausmateriaalia. On käynyt mielessä, että tuleeko pakkauskoneista uusi hengityskone, jos isoimmat kaupungit tekevät vastaavia päätöksiä ruuanjakelusta.

Pellin mukaan niin laitteiden kuin elintarviketoimitusten saatavuus Lahteen on kuitenkin turvattu ja kouluruuan jakaminen voidaan aloittaa ensi viikolla.

– Tarjoamme edelleen mahdollisuuden niin kasvisruokaan kuin erityisruokavalioihin. Pyrimme mukailemaan mahdollisuuksien rajoissa koulujen tavallista ruokalistaa.

Heinolan koululaiset voivat noutaa kouluruokaa – vaatii ilmoittautumisen

Pellin mukaan erilaisia vaihtoehtoja on suunnitteilla niille perheille, joille kouluruuan noutaminen koululta tuottaisi vaikeuksia.

– Yksi vaihtoehto voisi olla hyödyntää Ateriapalveluiden muita palvelukohteita, esimerkiksi vanhusten palvelutaloja, jos perheiden olisi helpompi hakea ruokaa niistä vaikkapa työmatkalla.

Pellin mukaan yksittäispakattu kouluruoka kyetään sekä valmistamaan että jakelemaan niin, ettei siitä aiheudu kohonnutta tartuntariskiä.

– Ruuanjakelu ohjeistetaan siten, ettei haku jonoudu. Näin viileällä säällä jakelu voidaan järjestää esimerkiksi pihalla. Tarkoituksena on, että ruokaa jaettaisiin useamman päivän annos kerralla. Näin vähennettäisiin kontakteja.

Oppilas hakee kouluateriat kahtena päivänä viikossa maanantaina ja keskiviikkona kello 10–13.  

Pelli sanoo, että Ateriapalveluiden aluekeittiö Apilakadulla soveltuu hyvin ateriapakkausten valmistamiseen.

– Meillä on henkilökuntaa hyvin. Selvitämme parhaillaan, kuinka monta ateriaa saamme pakattua tunnissa. Arvoitus tietysti on, kuinka moni perhe haluaa kouluruuan.

Pellin mukaan kiinnostuksensa kouluruuan hakuun voi ilmoittaa myöhemminkin, vaikka ensimmäiset viestit menisivät ohi.

– Seuraavaksi päiväksi ruokaa ei tällöin voida taata.

Koska osalla oppilaista voi olla pitkäkin matka kotoa omaan kouluun, tarvittaessa suunnitellaan kylmäaterioiden jakelua varten erillisiä jakelupisteitä, Lahden kaupunki kertoo tiedotteessa. Jakelupisteet, aikataulut ja käytännön asiat täsmentyvät oppilaiden ateriatarpeen mukaan, ja niistä tiedotetaan koteihin erikseen perjantaina 27.3.  

Lähiopetuksessa olevat oppilaat siirtyvät luokkaruokailuun ja annosateriapakkauksiin vielä tämän viikon kuluessa ylimääräisten lähikontaktien välttämiseksi.  

Juttua täydennetty toimitusjohtaja Tuulia Pellin kommenteilla.

Juttua muokattu 25.3. kello 9.42: lisätty tiedot wilma-ilmoittautumisesta ja aterioiden noutoajoista sekä mahdollisista erillisistä jakelupisteistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilukanavat koronan kourissa: Tarjontaa riittää, mutta nostalgia ei kannattele loputtomiin – ”Vähän kuin katsoisi romanttista komediaa”
 2. Huutaja voi jäädä rannalle nettihuutokaupassa – oikeusasiamies vaatii ulosottomiestä huolehtimaan ostajaehdokkaiden yhdenvertaisesta kohtelusta
 3. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 4. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 5. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 6. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 7. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle
 8. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 9. MTV: Hollannissa pysäytettiin Suomeen matkalla ollut iso huumelasti, Helvetin enkeleitä vangittu tapaukseen liittyen
 10. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 11. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 12. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 13. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 14. Pandemia vaikuttaa myös hiihtäjien talouteen – Perttu Hyvärinen: "Edessä on iso haaste"
 15. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.