Anne Louhelainen ei asetu ehdolle kevään vaaleissa – pohdiskeli, mihin "kolmiloikkaus" johtaisi

Perussuomalaisista sinisiin siirtynyt hollolalaisedustaja jättää eduskuntatyön kahden kauden jälkeen.

Anne Louhelainen valittiin eduskuntaan vuonna 2011. Sami Kuusivirta

Vili Uuskallio

Hollolalainen kansanedustaja Anne Louhelainen (sin.) ei asetu ehdolle kevään eduskuntavaaleissa. Louhelainen ilmoitti ratkaisustaan maanantaina julkaisemassaan blogitekstissä.

Louhelainen, 54, valittiin eduskuntaan perussuomalaisten edustajana vuoden 2011 vaaleissa. Louhelainen kertoo pohtineensa ehdokkuuttaan perussuomalaisten hajoamisesta eli kesästä 2017 asti. Seurannut syksy oli Louhelaiselle vaikea hänen isänsä Mikko Vainion sairauskohtausten ja kuoleman (12.11. 2017) takia.

– En itse asiassa muista vuoden 2017 syksystä enkä keväästä 2018 juuri mitään. Rinnassa oli jatkuvasti raskas surun möykky, Louhelainen kirjoittaa blogissaan.

Viime keväänä hän sai "pakkosairauslomakäskyn" työterveyslääkäriltä ja oli muutaman viikon osittain sivussa eduskuntatyöstä.

Soinilaisena sinisiin

SMP:n kansanedustajana toiminut Mikko Vainio lukeutui perussuomalaisten ex-puheenjohtajan Timo Soinin tukijoihin. Louhelaisen mukaan kenellekään ei ollut sekään epäselvää, että hän kuului ”soinilaisiin”, kun puolueen johtopaikat täytettiin "halla-aholaisilla" kesän 2017 puoluekokouksessa.

– Tuntui että oma poliittinen urani oli nyt tässä. Juopa soinilaisten ja halla-aholaisten kesken oli niin syvä, Louhelainen kirjoittaa.

Louhelainen koki perussuomalaisten arvojen muuttuneen nopeasti ja kaventuneen. Hän päätti lähteä mukaan Soinin johdolla perustettuun uuteen puolueeseen, jonka nimeksi tuli Sininen tulevaisuus. Louhelainen huomauttaa, että ilman Vainion ja Soinin poliittisia saavutuksia hän ei olisi koskaan tullut valituksi eduskuntaan.

– Nyt oli tullut minun vuoroni antaa takaisin sitä luottamusta ja tukea, jota olin itse saanut. Jos olisin ajatellut itsekkäästi, olisin jäänyt. Pysyminen perussuomalaisissa olisi ehkä taannut kolmannen eduskuntakauden.

Louhelainen kertoo myös halunneensa osaltaan varmistaa, että sinisistä tuli hallituspuolue.

– Olimme vihdoin saamassa moneen meille tärkeään asiaan muutoksia. Tiesin, että jos nyt joudumme ulos hallituksesta, tilalle tulevat puolueet eivät niitä kannattaisi.

"Kolmiloikkaus" ei innostanut

Louhelainen oli päättänyt vetäytymisestään jo syksyllä, muttei halunnut sanoa sitä julkisuuteen. Hän kertoo saaneensa ehdokkuuskosiskeluita "parista muusta puolueesta". Louhelainen pohdiskeli, mitä "kolmiloikkaus" tarkoittaisi ja mihin se johtaisi.

– Melkoinen myllytys siitä ainakin seuraisi niin omassa kuin uudessakin ryhmässä. Pohdin silti eri vaihtoehtoja useamman kuukauden ja tutkiskelin omaa arvomaailmaani.

Louhelaisen päätyö eduskunnassa on ollut EU-asioita käsittelevässä suuressa valiokunnassa. Hän on jäsenenä myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. Ennen kansanedustajan tehtäväänsä Louhelainen työskenteli tietoliikenneasennusten työnohjaajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 5. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 6. Peliitat haki pisteet Imatralta
 7. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 10. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 11. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 12. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 13. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 14. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 15. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.