Lukijalta: Korkea aika laittaa Lahden asiat tärkeysjärjestykseen

Seppo Koskinen

Lahtelaisten päättäjien on viimeinkin aika laskeutua utopioistaan maan pinnalle kuin Finnairin koneiden.

Tämän maailmanlaajuisen koronaepidemian olettaisi herättävän aidon arvokeskustelun siitä, mikä on tärkeintä ja miten varaudutaan yllättäviin ja pitkävaikutteisiin katastrofeihin.

Varautuminen ei ole sitä, että suunnitellaan velkarahalla tehtäväksi sellaista, joka ei ole kaupunkilaisten kannalta välttämätöntä. Nyt on syytä vetää hätäjarru päälle ja jäädyttää kaikki suuret kyseenalaiset investoinnit, Vuoksenkadun tunneli ym.

Talouden näkymät ovat koronan takia pitkäksi aikaa heikkenevät ja kun ottaa huomioon olemassa olevat velat, on riskien lisääminen erittäin vastuutonta.

On ennustettavissa että työttömyys kasvaa, sosiaali- ja terveydenhuollon menot lisääntyvät ja yhteiskunta kaikkineen on erittäin epävarmassa tilanteessa.

Minulle on syntynyt sellainen käsitys kaupungin johdon ja poliittisen eliitin toimista, että tehdään erilaisia visioita ja suunnitelmia, joilla luodaan yhä uusia virkoja ja poliittisia tehtäviä, joihin istutetaan erilaisilla meriiteillä itseään mainostavia politiikan sisäpiiriläisiä.

Tehdään erilaisia visioita, joilla luodaan yhä uusia virkoja.

Viimeisin osoitus tästä on työllisyys- ja elinvoimajaoston kaksi vuotta sitten tilaama konsulttityö Sports hups masterplan -hankkeesta, jonka tähtäimenä on kymmenen vuoden aikana saavuttaa urheilupääkaupungin arvo ja kunnia.

Konsulttityö maksoi 57 000 euroa ja lukematon määrä eri tasojen ihmisiä istui työpajoissaan luomassa ihanteita ja visioita, aivan kuin lapset iltapäiväkerhoissa.

Tämäkö on kaupunkilaisten kannalta tärkeimpiä asioita? En usko, mutta näillä juuri luodaan niitä suojatyöpaikkoja, joihin kyllä löytyy halukkaita.

Poikkeusolojen aiheuttamista hoitomaksuhelpotuksista vasta vähän päätöksiä Päijät-Hämeessä

Meillä on jo tämä Green City, joka työllistää useita ihmisiä eikä sen hyötyjä pystytä muuttuvassa maailmassa arvioimaan. Paljon matkoja, seminaareja ym. Aika näyttää, mitä jää viivan alle.

Nyt olisi valtuuston syytä myöskin päättää pormestarimallista luopumisesta. Oma valtuustoaloitteeni ja asiasta vireillä oleva kuntalaisaloite on päätökselle hyvä selkänoja, eikä aiheuta kaupunkilaisissa ainakaan pahaa verta eikä pettymystä.

Kaupunginhallitus ja valtuusto voisi näin ansaita jonkinlaista luottamusta veronmaksajilta. Aika kummallinen koko pormestarihanke, jos valtuusto keskuudestaan valitsee nuo kolme niihin tehtäviin. Ei minkäänlaisia pätevyysvaatimuksia ja ihmisten halutaan äänestävän sokkona mahdollisia ehdokkaita.

Voiko äänestäjiä näin halpamaisesti kohdella? Valituksi voisi tulla joku muutaman sata ääntä saanut valtuutettu, joka kuuluu päättäjien ”sisäpiiriin”. Onko tämä demokratiaa, tai sosiaalidemokratiaa?

Sitä sopii äänestäjien kysellä omilta valtuutetuiltaan.

Kirjoittaja on Lahden varavaltuutettu (sd)

Lahden kaupunki tukee yrityksiä erityistoimilla – hankintoja joustavasti, yritysvuokriin huojennuksia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aniharvalta täystuki oppositiolle – "Tämä on vähän epäreilua"
 2. Pääkirjoitus: Marinin osoittama kriisijohtajuus lihottaa SDP:tä
 3. Millamari Uotilan Esalainen: Eristys koettelee nyt kaikkia, mutta toisia vielä kovemmin – mielenterveyden kanssa kamppaileva ei saa jäädä yksin
 4. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 5. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 6. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 7. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 8. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 9. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 10. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 11. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 12. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 13. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 14. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 15. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.