Lukijalta: Korkea aika laittaa Lahden asiat tärkeysjärjestykseen

Seppo Koskinen

Lahtelaisten päättäjien on viimeinkin aika laskeutua utopioistaan maan pinnalle kuin Finnairin koneiden.

Tämän maailmanlaajuisen koronaepidemian olettaisi herättävän aidon arvokeskustelun siitä, mikä on tärkeintä ja miten varaudutaan yllättäviin ja pitkävaikutteisiin katastrofeihin.

Varautuminen ei ole sitä, että suunnitellaan velkarahalla tehtäväksi sellaista, joka ei ole kaupunkilaisten kannalta välttämätöntä. Nyt on syytä vetää hätäjarru päälle ja jäädyttää kaikki suuret kyseenalaiset investoinnit, Vuoksenkadun tunneli ym.

Talouden näkymät ovat koronan takia pitkäksi aikaa heikkenevät ja kun ottaa huomioon olemassa olevat velat, on riskien lisääminen erittäin vastuutonta.

On ennustettavissa että työttömyys kasvaa, sosiaali- ja terveydenhuollon menot lisääntyvät ja yhteiskunta kaikkineen on erittäin epävarmassa tilanteessa.

Minulle on syntynyt sellainen käsitys kaupungin johdon ja poliittisen eliitin toimista, että tehdään erilaisia visioita ja suunnitelmia, joilla luodaan yhä uusia virkoja ja poliittisia tehtäviä, joihin istutetaan erilaisilla meriiteillä itseään mainostavia politiikan sisäpiiriläisiä.

Tehdään erilaisia visioita, joilla luodaan yhä uusia virkoja.

Viimeisin osoitus tästä on työllisyys- ja elinvoimajaoston kaksi vuotta sitten tilaama konsulttityö Sports hups masterplan -hankkeesta, jonka tähtäimenä on kymmenen vuoden aikana saavuttaa urheilupääkaupungin arvo ja kunnia.

Konsulttityö maksoi 57 000 euroa ja lukematon määrä eri tasojen ihmisiä istui työpajoissaan luomassa ihanteita ja visioita, aivan kuin lapset iltapäiväkerhoissa.

Tämäkö on kaupunkilaisten kannalta tärkeimpiä asioita? En usko, mutta näillä juuri luodaan niitä suojatyöpaikkoja, joihin kyllä löytyy halukkaita.

Poikkeusolojen aiheuttamista hoitomaksuhelpotuksista vasta vähän päätöksiä Päijät-Hämeessä

Meillä on jo tämä Green City, joka työllistää useita ihmisiä eikä sen hyötyjä pystytä muuttuvassa maailmassa arvioimaan. Paljon matkoja, seminaareja ym. Aika näyttää, mitä jää viivan alle.

Nyt olisi valtuuston syytä myöskin päättää pormestarimallista luopumisesta. Oma valtuustoaloitteeni ja asiasta vireillä oleva kuntalaisaloite on päätökselle hyvä selkänoja, eikä aiheuta kaupunkilaisissa ainakaan pahaa verta eikä pettymystä.

Kaupunginhallitus ja valtuusto voisi näin ansaita jonkinlaista luottamusta veronmaksajilta. Aika kummallinen koko pormestarihanke, jos valtuusto keskuudestaan valitsee nuo kolme niihin tehtäviin. Ei minkäänlaisia pätevyysvaatimuksia ja ihmisten halutaan äänestävän sokkona mahdollisia ehdokkaita.

Voiko äänestäjiä näin halpamaisesti kohdella? Valituksi voisi tulla joku muutaman sata ääntä saanut valtuutettu, joka kuuluu päättäjien ”sisäpiiriin”. Onko tämä demokratiaa, tai sosiaalidemokratiaa?

Sitä sopii äänestäjien kysellä omilta valtuutetuiltaan.

Kirjoittaja on Lahden varavaltuutettu (sd)

Lahden kaupunki tukee yrityksiä erityistoimilla – hankintoja joustavasti, yritysvuokriin huojennuksia

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut