Lukijalta: Valtava määrä lapsia ja nuoria jää nyt tutun yhteisön ulkopuolelle

Kristiina Hämäläinen

Maamme hallitus kertoi tiistaina poikkeuksellisista kansallisista toimista Korona-virusepidemian ehkäisemiseksi.

Ne olivat odotettuja mutta samalla äärimmäisen kovia päätöksiä. Toivottavasti näillä poikkeuksellisilla keinoilla saamme riskiryhmät suojeltua ja epidemian leviämisen estettyä tehokkaasti.

Vaikka tilanne ja linjaukset ovat ymmärrettäviä, herää samalla huoli.

Siinä missä viruksen tilannekuva muuttui, monet muut asiat ja ihmisten perustarpeet ovat yhä olemassa.

Keskiviikkona siirtyi arviolta 700 000 lasta ja nuorta etäopetukseen koteihin. Tilanne vaatii kaikilta osapuolilta uuden oppimista ja ehkä epämukavuudenkin sietokykyä.

Käytännössä tilanne kuitenkin tarkoittaa, että valtava määrä lapsia ja nuoria jää ulkopuolelle tutuista yhteisöistä, sosiaalisesta tuesta ja ilmaisesta ruuasta.

Nämä eivät ole hyvinvointivaltiossamme kaikille itsestään selvyyksiä.

Monelle kouluruoka voi olla päivän ainoa ateria ja koulu turvasatama kotiin verrattuna.

On totta, että suuri osa saa keskiviikkona tarvitsemansa tuen kotoa: etäopiskeluun mahdollistavat laitteet, kotiruuan ja tarpeellisen opastuksen sekä neuvonnan.

Yhteiskunnan kriittisissä toiminnoissa työtä tekevien lapsilla on edelleen oikeus yhteiskunnan tarjoamaan opetukseen samoin kuin erityisen tuen lapsilla.

Mutta onko meidän kuntiemme lapsilla ja nuorilla myös sosiaalisiin tarpeisiin liittyvä oikeus olla osa päiväkoti- ja kouluyhteisöä?

Monelle kouluruoka voi olla päivän ainoa ateria ja koulu turvasatama kotiin verrattuna. Tilanne etenkin pitkittyessään aiheuttaa monia haasteita perheissä etenkin Päijät-Hämeessä.

Jotta minua ei ymmärretä väärin, totean: en kritisoi linjauksia – olen huolissani.

Me kaikki olemme riippuvaisia sosiaalisuudesta, joka nyt monien ryhmätoimintojen ja perusyhteisöjen purkautumisessa haastetaan. Miten huolehdimme, etteivät apua tarvitsevat valahda turvaverkkojemme läpi jäädessään ”kontrollin” ulkopuolelle? Tämä haaste meidän pitää ratkaista yhdessä.

Kaikki pikkukoululaiset voivat mennä maanantaina kouluun, mutta ministerit suosittelevat kotona pysymistä

Muuttuvassa ympäristössä hyvä mielen terveys ja sosiaalinen tuki ovat yksilöille yhä tärkeämpi voimavara. Ne tukevat tasapainoista elämää ja luovat edellytyksiä toimia erilaisten yhteisöjen osana. Uusi tilanne haastaa jo ennestään murroksessa olevaa palveluverkostoamme.

Maakunnassamme on jo käynnissä monia puhelimitse ja verkossa toimivia palveluita, kuten asiantuntijoiden chat- palvelu "Onks tää normaalia?".

Toivottavasti matalan kynnyksen resurssit toimintaan turvataan ja vielä lisää uusia toiminnanmuotoja keksitään. Esimerkiksi Hollolassa nuorisotyöntekijä on läsnä pelaajana kohtaamassa nuoria suositussa Fortnite- pelissä.

Yhdistysten, järjestöjen ja kolmannen sektorin apu on juuri nyt monella tavalla korvaamatonta. Toivottavasti he saavat käyttöönsä vielä jakamattomia, esimerkiksi STM:n alaisia hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen varoja aikaistetusti.

Yritysten merkitys kansantaloudelle on itsestään selviö. Vaikka haasteita on, meillä on mahdollisuus samalla toteuttaa monien nykymaailmassa kaipaamaa yhteisöllisyyttä ja ketteryyttä. Siitä on jo näkyvissä upeita esimerkkejä.

Kirjoittaja on maakuntahallituksen varapuheenjohtaja ja Hollolan kunnanvaltuutettu (kok).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.