Lukijalta: Etäopetus – uhka vai mahdollisuus?

Niko Kivinen

Hallituksen päätöksen mukaan myös Lahden lukioiden tilat suljettiin keskiviikkona. Tämän jälkeen lukioiden lähiopetus päättyy. Hallitus linjasi, että opetus järjestetään etäopetuksena.

Etäopetus tarkoittaa käytännössä opetuksen toteuttamista sähköisesti. Tämä ei voi tarkoittaa vain sitä, että opettaja antaa opiskelijoille nipun tehtäviä tehtäväksi itsenäisesti kotona. Etäopetuksen laatuun tulee panostaa ja on tärkeää tukea lukiolaisten oikeutta vuorovaikutukseen opettajien kanssa.

Tilanteessa, jossa opiskelija ei ymmärrä opiskeltavaa asiaa, on opettajan henkilökohtainen tuki todella tärkeää. Mahdollisuus tukeen tulee olla myös etäopetuksessa.

Pelkona on, että tästä kuukauden poikkeustilanteesta tulee lukiolaisille kuukauden itsenäisen opiskelun jakso. Tällöin opiskelijat joutuvat eriarvoiseen asemaan, sillä heiltä vaadittaisiin kykyä sisäistää suuriakin kokonaisuuksia lähes täysin ilman opetuksen ammattilaisten tukea ja opastusta aiheisiin.

Kaikki opettajat eivät osaa hyödyntää sähköisiä opiskelualustoja yhtäläisesti.

Lukioiden jo muutenkin nopea tahti ja kurssien sisältöjen laajuus aiheuttaa erityisiä ongelmia tällaisessa tilanteessa.

Jo lukioiden normaalissa arjessa huomaa, kuinka kaikki opettajat eivät osaa hyödyntää sähköisiä opiskelualustoja yhtäläisesti. Joillain tunneilla iso osa opetukseen varatusta ajasta käytetään laitteiden kanssa tappelemiseen.

Tilanteessa, jossa joudutaan nojaamaan täysin sähköisiin opiskeluympäristöihin, on tärkeää, että lukiot tukevat myös opettajien osaamista niin, että lukiolaisten oikeus opetukseen ei vaarannu teknisen osaamattomuuden vuoksi.

Tämä uusi ja epävarma tilanne on omiaan herättämään lukiolaisissa huolia heidän opinnoistaan. Opiskelijoiden ja opettajien terveyden ja hyvinvoinnin varmistaminen on todella tärkeää.

Lukioiden tulee panostaa ja lisätä resursseja opinto-ohjaukseen, jotta lukiolaiset pystyvät järjestelemään opintojaan uudestaan ja saavat tukea juuri alkaneessa korkeakoulujen yhteishaussa.

Kirjoittaja on Suomen Lukiolaisten Liiton Hämeen piirin puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu