Lukijalta: Lapsiryhmien kokoa pitäisi nyt pienentää

Anitta Pakanen

Varhaiskasvatukseen tarvitaan selkeät ohjeet koronavirustartuntojen rajoittamiseksi.

Valtioneuvosto on linjannut yhteiskunnan avainryhmien lapsille pääsyn varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen tai niiden vanhempien lapsille, jotka kokevat tarvitsevansa varhaiskasvatusta lapselleen.

Valtioneuvosto suositteli kuitenkin lasten kotona pitämistä. Lasten määrä onkin vähentynyt huomattavasti päiväkodeissa.

Poikkeusolojen aiheuttamista hoitomaksuhelpotuksista vasta vähän päätöksiä Päijät-Hämeessä

Päiväkodit ovat paikkoja, joissa lasten infektiot leviävät helposti. Nykyisen asetuksen mukaan lapsiryhmän koko saattaa olla jopa 20–39 lasta.

Sivistysvaliokunta totesi valmiuslain yhteydessä, että päiväkotien lapsiryhmien suhdeluku tulisi olla poikkeustilanteessa normaaliasetusta matalampi. Mitään ohjeistusta tähän ei ole kuitenkaan saatu.

Kuntien ohjeistukset päiväkoteihin vaihtelevat.

Osassa ohjeistetaan, ettei lievässäkään flunssassa olevia lapsia saa tuoda päiväkotiin. Toisissa ohjeistetaan ottamaan vastaan myös ”lievässä flunssassa” olevat lapset.

Tämä ohjeistus aiheuttaa huolta siksi, että nykytiedon mukaan pienet lapset ovat varsin vähäoireisia, mutta levittävät silti virusta.

Altistaako tällainen ohjeistus herkästi tarttuvan viruksen rajoittamattomaan leviämiseen päiväkodeissa? Miten suojellaan sekä perusterveitä että riskiryhmiin kuuluvia varhaiskasvatuksen opettajia ja muuta henkilöstöä koronatartunnalta?

Varhaiskasvatukseen tarvitaan pikaisesti selkeä ohjeistus viruksen leviämisen rajoittamiseksi ja henkilöstön suojaamiseksi jopa vakavalta virustartunnalta.

Vanhemmat saattavat joutua tuomaan lapsia päiväkoteihin runsaastikin.

Selkeät ohjeistukset voivat estää sen, ettemme joudu järeämpiin toimiin kuukausien kuluttua ja pahimmassa tapauksessa jopa sulkemaan päiväkodit.

On hyvä huomioida, että tilanne voi muuttua lähiviikkojen aikana päiväkodeissa. Vanhemmat saattavat joutua tuomaan lapsia päiväkoteihin runsaastikin johtuen etätyön ja pienten lasten kotihoidon haastavasta yhtälöstä, ja silloin tartuntapiikki saattaa nousta.

Käsillä olevan lyhyen poikkeustilanteen aikana yksikään varotoimi, joka suojaa vakavalta virustartunnalta ja tartunnan leviämiseltä, ei ole liikaa.

Kirjoittaja on Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton puheenjohtaja.

Kommentoi