Lukijalta: Koronalamaan nopeat korjaustoimet

Johannes Koskinen

Maailmanlaajuisen koronaepidemian aiheuttaman taloustaantuman syvyyttä ja kestoa ei ole helppoa ennustaa eikä myöskään torjua.

Pörssien jyrkkä alamäki osoittaa markkinoiden synkkää arviota lähiaikojen talousnäkymistä. Turbulenssi osakemarkkinoilla jatkuu todennäköisesti pitkin kevättä.

Päähuolena on nyt ihmisten terveyden ja turvallisuuden suojelemisen ohella varjella työllisyyttä, työpaikkojen ja yritysten selviytymistä äkillisen koronakriisin yli.

Olemme nähneet jo muutamassa päivässä hulppeita miljardilukuja sekä keskuspankkien että hallitusten pelastuspaketeista.

Uudistusohjelmia ei ruksata yli, sillä monia niistä – kuten sote-uudistusta – tarvitaan vielä entistä kipeämmin.

Keskuspankit alentavat ennestäänkin alhaista korkotasoa ja avaavat rahahanoja sekä lainoilla että yritysten ja valtioiden velkapapereiden osto-ohjelmilla.

Näillä toimilla pyritään normalisoimaan talouden toimintaa mahdollisimman ripeästi ja pitää yllä yritysten rahoitusta sekä parantaa pankkien luototusmahdollisuuksia.

USA:n ja Euroopan keskuspankkien toimien volyymi on suunnilleen samalla tasolla suhteessa talouksien kokoon.

Hallitusten lupaamissa päätöksissä on pyritty myös kasaamaan näyttäviä lukuja sekä markkinoiden, yritysten että kansalaisten vakuuttamiseksi toimien tehokkuudesta.

Kun katsoo USA:n, Saksan, Ranskan, Iso-Britannian tai vaikkapa naapuri-Ruotsin kaavailuja, isoimmat miljardiluvut löytyvät kahtaalta: toisaalta valtion tai valtion rahoituslaitosten myöntämien lainatakausten kasvattamisesta ja toisaalta erilaisten verojen ja maksujen tilitysten lykkäämisestä ja helpottamisesta.

Näille toimille yhteistä on, että veronmaksajien rahaa ei suoraan jaella, vaan valtio ottaa kontolleen lisää riskiä ja velkaantuu määräaikaisesti odottamalla pitempään saamisiaan.

Suomessa hallituksen valmistelema, ensi vaiheessa noin viiden miljardin euron talouden pelastuspaketti koostuu samaan tapaan kuin verrokkimaiden vastaavat.

Finnveran pk-yritysten rahoitusta lisätään takuina ja lainoina yli kahdella miljardilla euroilla. Valtion eläkerahasto ja Suomen Pankki sijoittavat yhteensä yli miljardin yritystodistuksiin. Business Finland ja ELY-keskukset kanavoivat 30-50 miljoonaa muun muassa matkailu- ja ravitsemusalan ja palvelualojen yritysrahoitukseen.

Suomessa maksetaan veroja ja veronluonteisia sosiaalivakuutusmaksuja kuukausitasolla yhteensä noin kahdeksan miljardia euroa.

Kun niiden tilityksille annetaan lisää maksuaikaa ja alennetaan perittävää korkoa, helpotetaan nopeasti ja tuntuvasti yritysten kassatilannetta myyntitulojen ryytyessä.

Työmarkkinajärjestöjen neuvottelemat määräaikaiset poikkeustoimet mm. sosiaaliturva- ja eläkemaksuja, lomautuksia ja yt-menettelyjä koskien ovat tervetulleita näissä poikkeusoloissa.

Kohdennettuja lisätoimia tarvitaan, mutta oikeudenmukaisella tavalla.

On selvää, että merkittäviä osia hallitusohjelmasta tulee uudelleen arvioitavaksi, kun julkisen talouden tulopohjaan revennee miljardien eurojen aukko ja menopuolelle taas miljarditason lisäys.

Valtion tulee ottaa suhdannetta tasaavaa riskiä ja velkaa kontolleen, samalla turvaten ihmisten peruspalvelut yhdessä kuntien kanssa ja toimeentulon. Vero- ja maksupolitiikka nousee temppelinharjalle.

Uudistusohjelmia ei ruksata yli, sillä monia niistä – kuten sote-uudistusta – tarvitaan koronan selättävässä Suomessa vielä entistä kipeämmin.

Aikatauluihin sorvataan varmasti vaiheistusta ja tärkeysjärjestyksiäkin menee uusiksi, mutta Rinteen/Marinin hallituksen yhteisvastuullinen linja jatkuu ainutlaatuisen vaikeissakin oloissa.

Kirjoittaja on Hämeen vaalipiirin kansanedustaja (sd.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aniharvalta täystuki oppositiolle – "Tämä on vähän epäreilua"
 2. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 3. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 4. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 5. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 6. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 7. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 8. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 9. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 10. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 11. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 12. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 13. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 14. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 15. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.