Lukijalta: Yökerhojen aukiololle on toistaiseksi virallinen lupa

Antti Raunio

Hallitus on antanut määräykset rajoittaa maassamme yli 10 hengen kokoontumiset pääsiäismaanantaihin asti. Määräykset eivät kuitenkaan koske ravintoloita/yökerhoja. Tämä mainitaan määräyksessä erikseen.

Myönnän, että tämä aiheutti allekirjoittaneessa ensin ihmetystä ja laajempaa eettistä pohdintaa.

Olen kuitenkin yrittänyt lukea kaiken mahdollisen virallisen aineiston asiasta viime vuorokausien aikana. Viimeisimpänä THL:n asiakirjan, jossa selitetään ne toimenpiteet, joilla maassamme pyritään pidentämään ja madaltamaan tämän epidemian kestoa.

Olen keskustellut asiakirjan sisällöstä niin Matkailu- Ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtajan ja heidän juristinsa kanssa. Avaan sen myös tässä, sillä mielestäni sen ymmärtäminen on kaikille tärkeää.

Pidämme maakuntapaikat auki perjantaina ja lauantaina mahdollisimman pienillä miehityksillä.

Asiakirjassa linjataan, että hallituksen tiistaina julkaisemilla toimilla pyritään venyttämään epidemian kesto maassamme kuuteen kuukauteen. Tämä tapahtuu rajoittamalla kontakteja seuraavan kuukauden ajan.

Siihen sisältyy yli 70-vuotiaiden asettaminen kotikaranteeniin. Lisävähennys saadaan 5-15 -vuotiaiden keskuudessa sulkemalla koulut.

Dokumentin mukaan näillä toimilla pystytään hidastamaan epidemian kulkua niin, että pahimmillaan maassamme on puolet vähemmän sairastuneita kuin ilman toimenpiteitä. Samalla epidemian kesto pitenee 95 päivästä 188 päivään.

Yksityinen sektori ei ole saanut tässä vaiheessa suosituksia, ohjeita tai määräyksiä ryhtyä muihin toimenpiteisiin.

AVI on viranomaisena linjannut, että anniskelupaikat saavat jatkaa toimintaa normaalisti, mutta niissä ei saa järjestää yleisötapahtumiin verrattavaa toimintaa.

Tämän MaRa katsoo tarkoittavan sellaisia tapahtumia, joihin paikalle houkuteltaisiin ihmisiä artisteilla.

Yökerhoissa voi kuitenkin olla karaokea ja dj viihdyttämässä asiakkaita. Luonnollisesti tilanne voi maassamme muuttua nopeastikin ja AVI saattaa tehdä muutoksia asioihin nopeallakin aikataululla.

Itse ravintoloitsijana en uskalla tässä vaiheessa spekuloida, ovatko nykyiset toimenpiteet riittävät vai ylimitoitetut.

NPG-yhtiön selviytymissuunnitelma yrityksenä on rakennettu sen varaan, että kaikki paikkamme ovat kiinni seuraavat neljä viikkoa, joten päätöksemme ei ole tiukan taloustilanteemme sanelema.

Itse pidän tärkeänä, että toimimme viranomaisten määräysten mukaisesti.

Voihan hyvin olla, että maamme talous ei kestä koko palvelusektorin pysähtymistä, ja juuri siksi päättäjämme eivät näe järkeväksi ainakaan vielä tässä vaiheessa pysäyttää koko maamme palvelualaa.

Itse en halua olla se, joka omilla sooloiluilla lisäisi maamme talousahdinkoa. Voi olla myös niin, että asiantuntijat eivät näe hyötyä yksityisen sektorin eristystoiminnoissa. Esimerkiksi Etelä-Koreassa tilanne on paljon parempi kuin Italiassa, vaikka siellä ei ole rajoitettu karaokepaikkojen, clubien tai ravintoloiden aukioloja.

Tämä on tietenkin puhdasta spekulaatiota allekirjoittaneelta.

Sosiaalinen paine pitää paikat kiinni ainakin Helsingissä ovat kovat. Olemme saaneet jopa tappouhkauksia viime viikonlopun auki olemisesta.

Uskon, että monet ovat antaneet pelolle vallan ja unohtaneet sen, että kriisitilanteissa on tärkeää toimia viranomaisten ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Heillä on kuitenkin paras kokonaiskuva tilanteessa.

Näiden tietojen valossa olemme päättäneet, että pidämme maakuntapaikat auki perjantaina ja lauantaina mahdollisimman pienillä miehityksillä. Tämä koskee Lahdessa Ravintola Armasta.

Helsingin pidämme kiinni, jotta tilanne pääsee rauhoittumaan. Arviomme tilannetta uudelleen maanantaina niin Helsingin kuin maakuntien osalta, jos ei asiaan tule uusia viranomaismääräyksiä.

Olen pahoillani, ettemme pysty ennustamaan tilannetta pidemmälle. Lisäksi olen pahoillani, että päätökset joudutaan tekemään lyhyillä varoitusajoilla. Tulemme antamaan lisäksi ohjeistuksia kaikista niistä toimista, joita meidän tulee tehdä illan aikana työntekijöidemme ja asiakkaidemme turvallisuuden eteen.

Lopuksi haluaisin toivottaa teille kaikille voimia tässä hankalassa tilanteessa!

Kirjoittaja on Night People Group NPG:n toimitusjohtaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.