Pääkirjoitus: Kisapuiston karvalakkimallissa yksi iso ongelma

Kisapuiston pääkatsomosuunnitelmaa ei enää viedä eteenpäin tässä kuvassa näkyväässä laajuudessa vaan kevyempänä mallina. Arkkitehtipalvelu Oy

Lahdessa on jahkailtu kohta puoli vuosikymmentä, rakennetaanko Kisapuistoon uudenaikainen jalkapallostadion, jolla kotimaisen pääsarjan lisäksi voisi pelata kansainvälisiä arvo-otteluita.

Monesti loputtomalta tuntunut tarina sai vastikään uusimman käänteensä, mutta arvailujen varassa on, viekö se asiaa parempaan vai huonompaan suuntaan.

Kaupungin toimitilayhtiö Spatiumin toimitusjohtaja Jouni Kanervo kertoi, että pääkatsomoa suunnitellaan nyt esillä olleista vaihtoehdoista kevyemmän pohjalta. Se on aiemmissa laskelmissa arvioitu pari miljoonaa euroa halvemmaksi kuin runsaat 10 miljoonaa euroa maksava täyden palvelun malli.

Kaupunki sanoo päätyneensä kevyempään ratkaisuun, koska se ei ole löytänyt vuokranmaksajaa suunnitelmasta nyt karsituille tiloille, kuten ravintolalle. Siinä vuosittaisten käyttömenojen ennakoidaan jäävän satojatuhansia euroja pienemmiksi. Arvio tosin pitää päivittää uudelleen, kunhan hankkeen lopullinen laajuus ja siten myös hinta on selvitetty. Viime aikoinahan on keskusteltu myös uuden tekojääradan liittämisestä stadionhankkeeseen.

Kevennetty malli ei tyydytä stadionin pääkäyttäjän odotuksia.

Kaupungin mukaan uusi pääkatsomo voisi valmistua nopeimmillaan jo vuoden 2022 tienoilla eli samoihin aikoihin Ranta-Kartanon kylpylähotellin kanssa. Se olisi eduksi ainakin kaupunkikuvalle, sillä nykyinen pääkatsomo kun on koko aluetta leimaava kauhistus.

Karvalakkimalli kuulostaisi nykyoloihin realistiselta ja myös kelvolliselta ratkaisulta, ellei siinä olisi yksi perustavaa laatua oleva ongelma. Se ei nimittäin tyydytä lainkaan stadionin pääkäyttäjän FC Lahden odotuksia.

Kevennetty versio ei tarjoaisi FC Lahdelle uusia liiketoiminnallisia mahdollisuuksia, mutta nostaisi silti reippaasti vuokria. Se olisi osakeyhtiönä pyörivälle seuralle kohtalokas yhtälö. Lahtelaisen pääsarjatason olemassaolon FC Lahti näkee turvatuksi vain toteuttamalla alkuperäinen suunnitelma, joka täyttää myös tärkeimmät olosuhdevaatimukset.

FC Lahden näkemyksestä herää kysymys, kannattaako kaupungin rakentaa Kisapuistoon uutta pääkatsomoa kevyemmällä mallilla, jos hanke ei palvele juuri lainkaan sen pääkäyttäjän tarpeita. Paljon halvemmaksi tulisi vain purkaa nykyinen rötiskö ja pystyttää sen paikalle uudet sosiaaliset tilat palvelemaan sekä jalkapalloilijoita että muita Kisapuiston käyttäjiä.

Tästä tosin seuraisi kysymys, missä Lahdessa jatkossa pelattaisiin ylimmän tason jalkapalloa. Hiihtostadion ei nykyisessä muodossaan kelpaa täydelliseksi vastaukseksi monestakaan syystä, joista Suomen talvi ei ole vähäisin.

Kisapuiston stadionin karsittu versio on myrkkyä FC Lahdelle – "Panisimme enemmän tai vähemmän lapun luukulle"

Kisapuiston pääkatsomon suunnitelmasta pyyhittiin ylin kerros pois – "Ei löytynyt käyttäjää, joka olisi ollut valmis maksamaan kustannukset"

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.