Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Hallitus avasi yrityksille entistä pidemmän piikin

Asioista perillä olevat lähteet eivät luvanneet likoja vihjaillessaan jo torstaina, että hallitus lyö perjantaina pöytään kaikkien aikojen tukipaketin maamme talouden pelastamiseksi koronaviruksen aiheuttamilta vaurioilta.

Näin myös tapahtui, sillä hallitus julkisti pitkän listan toimenpiteitä, joiden vaikutus yhdessä jo alkuviikosta tehtyjen päätösten kanssa kohoaa jo 15 miljardiin euroon. Ja kun mukaan lasketaan muidenkin tahojen kuten Suomen Pankin ja Finanssivalvonnan lisäpanostukset, taloutemme yhteisissä elvytystalkoissa puhutaan peräti 50 miljardia euroa hipovasta summasta.

Kaiken tarkoituksena on pyrkiä palauttamaan luottamus siihen, että koronan aikaansaamalle talouden vapaalle pudotukselle tehdään nyt äkkipysähdys siten, ettei yrityksille, työpaikoille ja ihmisille koidu kohtalokasta vahinkoa.

Pakettiaan esitelleet ministerit toistivat hallituksen tekevän kaikkensa, jotta yritykset eivät kaatuisi. Toki hallitus on siihen myös moraalisesti velvollinen käynnistettyään sinänsä välttämättömät poikkeustoimet, jotka sysäsivät monet yritykset välittömästi suuriin vaikeuksiin.

Koronakriisiä ei yhdellä paketilla pysäytetä.

Katastrofin välttämiseksi hallitukselle tuli kiire paikata jo syntyneitä kuten myös tulevia vahinkoja, ja siinä tohinassa perinteinen kamreeriajattelu sai väistyä. Valtio joutuu nyt ottamaan apunsa rahoittamiseksi kosolti lisää velkaa. Se on kuitenkin välttämätöntä, sillä siten voidaan säästää paljon enemmän rahaa tulevaisuudessa, jos terveet yritykset onnistutaan pitämään hengissä. Velkaantumisen pysäyttämiseen voidaan – ja pitää – palata sitten paremmalla ajalla.

Hallitus kokoaa mittavan 15 miljardin euron talouden pelastuspaketin: Näin yrityksiä autetaan

Hallitus kelpuutti työkaluikseen myös enimmät työmarkkinajärjestöjen sille valmistelemat esitykset. Sisältämiensä verohelpotusten lisäksi niiden odotetaan kannustavan yrityksiä suosimaan lomautuksia eikä irtisanomisia.

Hallituksen omissa konsteissa painottuu periaate "valtio takaa, pankit jakavat". Finnveran takausvaltuuksia korotettiin 10 miljardilla yritysten maksuvalmiuden turvaamiseksi. Vastuu siirtyy seuraavaksi pankeille, joiden on huolehdittava, että apua tarvitsevat yritykset saavat sitä kitkatta. Liika byrokratia ei saa tulla esteeksi eikä edes hidasteeksi missään muuallakaan.

Hallituksen pakettiin ja varsinkin yrittäjien työttömyysturvan parantamiseen muuten tyytyväinen Suomen Yrittäjät olisi toivonut valtiolta mieluummin suoraa rahallista tukea kuin lainatakauksia. Sitäkin voi vielä olla tulossa, sillä hallitus kertoi seuraavan tukiaallon olevan jo valmisteilla. Koronakriisiä ei yhdellä pysäytetä, ja oman suuren huomionsa vaatii aikanaan myös kriisin jälkihoito.

Hallitus löi pöytään mittavan pelastuspaketin, mutta on vielä mahdotonta sanoa, riittääkö se