Lukijalta: Hallitus aiheutti yritysten alamäkilaukan

Lassi Mertaranta

Hyödykkeiden ja pörsseihin sijoitetun pääoman arvonnousua on jatkunut viimeiset kymmenen vuotta.

Sen on aiheuttanut pitkään jatkunut rahamarkkinoiden pääomittaminen, sijoitusinstrumentit ja erinäisten lainojen paketoiminen ja niiden uudelleenmyynti.

Huipun lakipisteen ennustaminen on hankalaa, vaikka sen jälkeisen suunnan voi kuka tahansa tiedostaa jo etukäteen, asteluvun jyrkkyydestä kuitenkaan tietämättä.

Viime päivät on suunta ollut suoraan alaspäin, mikä on johtanut kulutuksen lähes totaaliseen pysähtymiseen.

Varoituslaukauksen on ampunut koronatauti maailmalla, mutta kyllä Suomen hallitus on päätöksillään antanut varsinaisen lähtölaukauksen alamäkilaukkaan, ikävä kyllä.

Päätöksillään ja suosituksillaan hallitus on jättänyt kunnille ja monien alojen yrityksille asiakaskadon, jonka seurauksena lähes tulkoon ala kuin ala on ajautumassa kassakriisiin.

Lisäksi kunnille heitetään vastuupallot ilmaan yhtä aikaa, eli velvollisuus järjestää lähes päivässä opetus koti- ja lähiopetukseen.

Suosituksella menetetään kaikki asiakkaat ja kassakriisi alalla on välitön.

Asiat tulevat tässä tilanteessa pyytämättä ja yllättäen hirveällä vauhdilla ja päätöksentekoprosessi on varmasti haastavaa poliittisella kentällä.

Mutta jos annetaan esimerkiksi suositus sulkea ravintoloita, mutta ei kuitenkaan kielletä aukioloa, ei yrittäjä voi esimerkiksi hakea vakuutuksesta turvaa liiketoiminnan keskeytymiselle.

Suosituksella menetetään kaikki asiakkaat ja kassakriisi alalla on välitön. Varsinkin, kun alalla on normaaleissa markkinaolosuhteissakin vaikea ennustaa tulopohjaa, kun asiointi ei lähtökohtaisesti perustu ennakkotilauksiin.

Finnairille kaavaillaan 600 miljoonan euron valtiontakausta – Norjassa hallitus sopi tuesta Norwegianille ja SAS:lle

Ja ennen kaikkea yhteiskunnalle ja perheille aiheutetaan erittäin suuret ongelmat sulkemalla koulut. Muun muassa ruokahuollon järjestämistä kotiopetukseen ei ole määritelty laissa erikseen. Ohje on: ”kunnat voivat tarveharkinnan turvin parhaalla mahdollisella tavalla keksiä tähän sopivan ratkaisun”.

Päivässä ei varmasti tähän kukaan löydä mitään ratkaisua.

Etäopetuksesta ja ruokailusta kertyy kustannuksia. Tehty päätös asettaa lapset eriarvoiseen asemaan perheen taloudellista tilanteista riippuen.

Päätöksiä tehdään epämääräisillä ja tulkittavilla sanamuodoilla ja samaan aikaan luvataan pakettia yrityksen turvaamiseksi rahoituslaitosten kautta. Tämä vaatii kuitenkin valmisteluja, yhteydenottoja ja mahdollisesti yrittäjältä vakuuksia.

Nämä eri toimijoilta tulevat helpotukset pitäisi olla valmisteltu etukäteen jo ennen päätöksen julkituontia.

Talouden tukisuunnitelmille hyvä vastaanotto Aasian pörsseissä

Kun asiat tehdään tässä järjestyksessä, vältytään suuremmilta ongelmilta. Mutta hallituksen versiossa kaikki palveluntarjoajat ruuhkautuvat ja mikään asia ei etene mihinkään.

Miksi asiaa ei ole automatisoitu? Esimerkiksi verottajalta ja työeläkeyhtiöiltä olisi tullut suora lykkäys laskuihin, ilman erillistä pyyntöä tai anelua. Omaveron kautta tiedonanto olisi tullut yrityksille automaattisesti.

Palvelut eivät olisi ruuhkautuneet. Yrityksille olisi jäänyt etätöiden ja lastenhoidon samanaikaisesta suorituksesta aikaa muun paniikin loiventamiseen ja uusien suuntaviivojen vetämiseen ja tulevaisuuden työpaikkojen ylläpitämiseen.

Ei kauppaankaan laiteta ensimmäisenä tarjousta lehteen ja sitten ihmetellä, kun asiakkaat on tiskillä, että mistähän tuotteet repäistään.

Tämä kriisi on koko yhteiskunnalle totaalinen arvomaailman tarkastelu, jonka uudelleen luonti tuottaa tuskaa ja kärsimystä vielä vuosia.

Silti toivoisin hallitukselta selkeää ja tarkkaa kriteerien luontia päätöksiin ja tulkintojen jättämistä eduskunnan tuulikaappiin!

OP:n Heiskanen arvioi, että EKP:llä on paukkuja kasvattaa tarpeen vaatiessa 750 miljardin euron hätäpakettiaan

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aniharvalta täystuki oppositiolle – "Tämä on vähän epäreilua"
 2. Pääkirjoitus: Marinin osoittama kriisijohtajuus lihottaa SDP:tä
 3. Millamari Uotilan Esalainen: Eristys koettelee nyt kaikkia, mutta toisia vielä kovemmin – mielenterveyden kanssa kamppaileva ei saa jäädä yksin
 4. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 5. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 6. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 7. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 8. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 9. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 10. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 11. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 12. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 13. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 14. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 15. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.