Lukijalta: Jokaiselle lapselle nytkin lämmin lounas

Tuomas Kurttila, Mirka Soinikoski

Ensimmäisenä maana maailmassa Suomi päätti tarjota koululaisille maksuttoman kouluruoan. Keskellä sota-aikaa, vuonna 1943, säädettiin laki kouluruoan tarjoamisesta koululaisille maksutta. Päätöksellään eduskunta määräsi kansakoulut tarjoamaan koululaisille lämpimän lounaan.

Tällä viikolla koulut ovat sulkeneet ovensa. Maa on poikkeustilassa ja suuri osa koululaisista käy koulua kotona. Opettajat tekevät parhaansa antaessaan oppilaillaan tehtävät, etäopetusta ja henkilökohtaista ohjausta.

Monet kunnat ovat tehneet esimerkillisiä linjauksia kouluruoan tarjoamisesta. Tämä tehdään tinkimättä lasten ja kaikkien kansalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Me tiedämme, että osalla Suomen lapsista koululounas on päivän ainoa lämmin ateria. Poikkeusoloissa on huolehdittava tukea tarvitsevista. Yksikään lapsi ei saa nähdä nälkää.

Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla kannustaa kuntia pitämään huolen lasten kouluruokailusta myös poikkeusolosuhteissa. Niin olemme tehneet aiemmin, niin on tehtävä nytkin.

Kuntien vastuulliseen toimintaan on luottaminen.

Kirjoittajat ovat kansanedustaja, Itlan valtuuskunnan pj. sekä toiminnanjohtaja, Itlan hallituksen pj.

Isompi satsi ruokaa pakastimeen, kokkauksen opettelua, säännöllinen ateriarytmi – katso Marttojen vinkit kotona olevien koululaisten ruokkimiseen

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut