Lukijalta: Suomalaiset ovat nyt parhaimmillaan

Timo Heinonen

Koronavirusepidemia on laittanut koko maailman aivan uudenlaisen tilanteen eteen. Sairastuneita on jo kaikilla maailman mantereilla ja tällä hetkellä Kiinasta lähteneen taudin pahin tilanne on juurikin Euroopassa ja erityisesti Italiassa.

Tilanne menee edelleen vaikeampaan suuntaan ja siksi myös meillä Suomessa on otettu käyttöön sodan jälkeen rajuimmat ja kovimmat toimenpiteet.

Tällä hetkellä on tärkeintä, että terveydenhoitomme kestää. Tähän tähdätään myös merkittävillä rajoitustoimilla. Halutaan siis hidastaa taudin leviämistä ja varmistaa näin terveydenhoitomme kestävyys myös tehohoitoa tarvitsevien kohdalla.

Kyse ei siis enää ole siitä, ettei koronavirus leviäisi tai että sen leviäminen olisi estettävissä vaan siitä, että leviäminen tapahtuisi mahdollisimman hallitusti.

Annetaan täysi tuki ja kaikki tarvittava terveydenhoitomme henkilökunnalle, jotka jopa oman terveytensä vaarantaen toimivat yötä päivää.

Moni perhe on nyt erittäin vakavassa tilanteessa. Koulut on suljettu. Osa vanhemmista on jäänyt palkattomalle lomalle hoitaakseen lapsia etäopetuksen aikana.

Kaikille tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Valtaosa perheistä ei tule toimeen ilman toisen vanhemman palkkaa. Siksi nyt pitääkin löytää ratkaisu perheiden toimeentulon turvaamiseksi tilanteissa, joissa vanhemmat joutuvat jäämään kotiin.

Mielestäni tällaisissa tilanteissa pitäisi ottaa käyttöön tartuntatautipäiväraha. Tartuntatautipäiväraha tulisi osoittaa myös välittömästi niille perheille, joissa jäädään kotiin esimerkiksi riskiryhmään kuuluvan lapsen kanssa. Nämä perheet ovat nyt toivottomassa tilanteessa. Vuokrat ja asuminen pitää maksaa ja arjesta muutenkin selviytyä.

Monen kohdalla kotiin jääminen on tapahtunut myös lomautuksen kautta. Yritykset ovat tukalassa tilanteessa ja jos tänne ei saada pikaisesti apua, niin edessä on massiivinen konkurssiaalto ja työttömyyden räjähtäminen.

Erityisen tukalassa tilanteessa ovat yksinyrittäjät ja toiminimiyrittäjät. Kassavirta, liikevaihto, on monella loppunut täydellisesti. Silti liiketilan vuokrat on maksettava ja paljon muuta.

Myös suomalaiset yrittäjät esittivät kymmenen kohdan vetoomuksen Suomen hallitukselle. Suomalaisten työpaikkojen pelastaminen vaatii nyt toimia.

Tanska on esimerkiksi päättänyt tukea yrityksiä palkanmaksussa jopa 75-prosenttisesti, jotta irtisanomisilta vältyttäisiin.

Nyt on esitetty, että yrittäjät olisivat oikeutettuja työttömyysturvaan äkillisten tulonmenetysten johdosta. Se on hyvä alku. Parturi-kampaajat, kahvilat, bussiyritykset, kulttuuri ja myös liikunta-ala ja monet muut ovat ahdingossa.

Olen itse esittänyt, että palvelualojen arvonlisäverosta voitaisiin luopua määräajaksi. Tämä jättäisi edes hieman enemmän rahaa henkilökunnan palkanmaksuun. Kokoomus esitti jo ensimmäisen kriisipaketin työpaikkojen ja yritysten pelastamiseksi.

Annetaan siis kaikki tuki maamme hallitukselle järeissäkin toimissa koronaviruksen taltuttamiseksi. Annetaan myös täysi tuki toimille, joilla suomalaiset työpaikat ja yritykset pystyttäisiin pelastamaan.

Ja samaan aikaan pidetään huolta läheisistämme ja myös itsestämme. Parhaiten selviämme tästäkin yhdessä. Olemme aina olleet kansakuntana parhaimmillamme vaikeissa paikoissa. Ollaan sitä nytkin.

Kirjoittaja on Hämeen vaalipiirin kansanedustaja (kok) ja valtiovarainvaliokunnan jäsen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 2. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 3. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 4. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 5. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 6. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 7. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 8. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 9. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 12. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 13. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 14. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 15. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.