Lukijalta: Olipa kerran armeija, jolla oli maa...

Niko Aleksanteri Kauko

Moni varmaan on kuullut viisaan ja osuvan sanonnan entisestä Neuvostolitosta: sen mukaan Neuvostoliitto ei ollut maa, jolla oli armeija, vaan enemmänkin armeija, jolla oli maa.

Militarismi oli niin hallitsevassa asemassa Neuvostoliiton sisällä, että se yhtenä pääsyynä johti koko maan ja sen systeemin täydelliseen ja nopeaan sekä yllättäväänkin romahtamiseen.

Aivan samaa ajatuksenjuoksua hieman muunnellen voisi käyttää myös nykyisen USA:n kohdalla. Se sopisi hyvin myös USA:n sotateolliseen kompleksiin.

Mutta nyky-USA:sta puheen ollen vielä paljon paremmin se sopii USA:n pörssiin, eli New Yorkin Wall Streettiin.

Molemmat valtiot alistivat itsensä voimille, joita eivät kykene hallitsemaan.

Hyvinkin jo sanoa, että nykyinen USA ei ole enää maa, jolla on pörssi, vaan pörssi, jolla on maa.

Sillä USA:n presidentti, kongressi ja keskuspankki ovat vuosien varrella ajaneet itsensä vaivihkaa tilanteeseen, jossa ne joutuvat nykypäivänä kuuntelemaan yhä herkemmällä ja herkemmällä korvalla ”markkinoiden” tahtoa ja pelkäämään pienintäkin markkinoiden säröä.

Se voi olla mahdollinen suurtulvan aiheuttaja, joka puhkaisee velkarahasta riippuvaisen ja sillä ääriään myöten täyteen pumpatun talouden, joka on kaikin keinoin viety kestokykynsä äärirajoille.

Finanssimarkkinat eli ”Wall Streetin ja markkinoiden tahto” on päästetty USA:ssa niin hallitsevaan asemaan poliittisten päätöksentekijöiden toimesta, että valtiosta ja keskuspankista on tehty ”markkinoiden” juoksupoika.

Valtion on aina lopulta tehtävä ja toimittava niin kuin ”markkinoiden tahto” kulloinkin on. Näin on tehtävä, jotta halpaan velkarahaan kuin huumeeseen addiktoituneet ”markkinat” saavat aina uuden haluamansa raharuiskeen.

Näin siitä huolimatta, vaikka tiedetään, että ”markkinoiden tahtoon” taivuttaessa toimitaan valtion pitkän tähtäimen etujen vastaisesti.

Vastaavaa tapahtuu toki maailman velkavetoisessa taloudessa muuallakin, mutta USA:ssa se on poikkeuksellisen vahvaa, ja panokset tässä USA:n ”pörssikasinotaloudessa” ovat kaikkein kovimmat USA:n kansainvälisen johtoaseman vuoksi.

Todennäköiset seuraukset järkyttävät koko maailmaa. Ja todennäköisesti seuraukset näissä molemmissa, sekä Neuvostoliiton, että USA:n tapauksissa, tulevat olemaan samankaltaiset. Molemmissa valtio alisti itsensä voimille, joita se ei kykene hallitsemaan.

Eli valtio tulee USA:ssakin suurella todennäköisyydellä kärsimään lopulta valtavan katastrofin, kun se on päästänyt markkinavoimat näin selkeästi palvelijan asemasta isännän rooliin.

Jos näin käy, sillä tulee olemaan suuri vaikutus koko maailman poliittiseen järjestelmään ja suurvaltojen voimasuhteisiin.

Itsenäisyys ja johdonmukainen puolueettomuus olisi Suomen paras turva. Kaikissa olosuhteissa, yllättävissäkin, olisi NATO:n kanssa flirttailevan EU-Suomen sijasta itsenäinen ja puolueeton Suomi.

Se olisi omassa ulko-ja turvallisuuspolitiikassaan johdonmukaisesti puolueeton valtio, riippumaton kulloisistakin suurvaltojen voimasuhteista.

Näin meille ei pääsisi käymään niin, että on tehty vääränlainen arvio valtioiden voimasuhteista ja sen vuoksi olisi pyritty oletetun vahvimman puolelle ja siipien suojaan. Tämä sitten osoittautuisikin virheratkaisuksi, kun ulkopolitiikkamme perustuisi väärään analyysiin maailman tilanteesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aniharvalta täystuki oppositiolle – "Tämä on vähän epäreilua"
 2. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 3. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 4. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 5. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 6. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 7. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 8. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 9. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 10. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 11. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 12. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 13. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 14. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 15. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.