Pääkirjoitus: Koululaiset laitetaan kovaan testiin

Lahden lyseon kuten muidenkin lahtelaisten lukioiden opiskelijat siirtyivät jo tiistaina etäopetukseen. Sami Kuusivirta

Koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi valmisteltu valmiuslaki vaikuttaa kaikkien suomalaisten elämään, mutta vain harvojen yhtä paljon kuin koululaisten ja opiskelijoiden, kun opinahjot sulkevat ovensa.

Lahdessakin lukiot siirtyvät etäopetukseen jo tiistaina. Peruskoulut tekevät saman keskiviikkona lukuun ottamatta erityistä tukea tarvitsevia oppilaita ja niitä pienimpiä koululaisia, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Lahden Kauppakeskus Karisman liikkeiden aukioloaikoihin muutoksia: käyttöön suositusaukioloajat tai liike voi halutessaan panna ovet kiinni kokonaan

Monet tahot olivat paineistaneet hallitusta jo viime viikon loppupuolelta lähtien vastaamaan koronaviruksen leviämiseen panemalla monen naapurimaamme tavoin koulut kiinni. Vaikka lapset ja nuoret eivät kuulu koronaviruksen riskiryhmiin, liikkuvaisina ihmisinä he voivat levittää tautia laajasti eteenpäin.

Toisaalta jotkut asiantuntijat ovat olleet myös sitä mieltä, että kyse on tehottomasta keinosta, jonka yhteiskunnalliset haitat voivat olla terveydellistä hyötyä suuremmat. Mahdollisten haittojen minimoimiseksi hallitus pohti asiaa viikonlopun yli ja päätyi liittämään koulujen sulkemisen osaksi massiivista 19-kohtaista valmiuslakipakettiaan, jolla pyritään myös varmistamaan yhteiskunnan pyörien pyöriminen poikkeuksellisissa oloissa.

Uusi tilanne edellyttää paljon kaikilta osapuolilta.

Muutaman päivän aikalisä tuskin viivytti ratkaisevasti koronaviruksen vastaisia ponnisteluja. Päätös tuli kuitenkin kreivin aikaan sikäli, että jotkut koulut olivat jo siirtynyt oma-aloitteisesti etäopetukseen. Myös moni vanhempi oli jättänyt lapsensa varmuuden vuoksi kotiin. Valtakunnallinen linjaus selkeytti tilanteen asettaessaan kaikki koulut ja useimmat koululaiset tässä kohtaa samalle viivalle.

Ikävä kyllä tasa-arvoisuus ei täysin ulotu itse etäopiskeluun, sillä koulujen, opettajien ja oppilaiden valmiudet siirtyä siihen nyt tapahtuvalla äkkilähdöllä voivat poiketa suuresti toisistaan. Lukioissa etäopiskelu on tutumpi juttu kuin peruskouluissa, joissa kaikilla ei edes ole tarvittavia laitteita ja yhteyksiä.

Lahden takseissa ja busseissa valtaisa matkustajakato – "Ei hyödytä tehdä pitkää päivää, jos matkustajia ei ole"

Vaikka etäopetuksen onnistuminen näin suuressa mitassa on suuri arvoitus, se on parempi vaihtoehto kuin opetuksen keskeyttäminen täysin. Uusi tilanne edellyttää silti paljon venymistä, improvisointikykyä, kärsivällisyyttä ja vastuunkantoa kaikilta osapuolilta, myös vanhemmilta. Tärkeintä on, ettei yksikään koululainen tuntisi jäävänsä kotiinsa heitteille.

Eikä venymisen tarve pääty siihen päivään, kun koulut aikanaan taas avaavat ovensa. Vierähtänee tovi, ennen kuin poikkeustilan väistämättä aiheuttamat vahingot saadaan korjatuiksi ja kouluissa päästään palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.