Lukijalta: Työeläkeyhtiöiden laiton voitelutoiminta jatkuu

Juhani Melanen

Suomessa tuntuu olevan yksi sektori, joka voi rikkoa yksipuolisesti Suomen lakeja ja olla piittaamatta niin Finanssivalvonnan ohjeista kuin eduskunnan oikeusasiamiehen neuvoista; nimittäin työeläkeyhtiöt.

Meno näissä yhtiöissä muistuttaa järjestäytynyttä syndikalismia pelotteluineen ja lain kiertämisineen.

Suomen eläkeyhtiöiden varallisuus on huikeat 220 miljardia euroa. Yksi miljardi on 1 000 miljoonaa!

Kaikki työeläkeyhtiöt ovat käyttäneet asiakkaidensa ja poliitikkojensa voitelemiseen vuosien mittaan yhteensä yli 380 miljoonaa työhyvinvointivaroja. Finanssivalvonnan mukaan ne ovat ylittäneet selvästi ” laadultaan ja laajuudeltaan” työeläkevakuutusyhtiöitä koskevan sääntelyn rajat.

Työhyvinvointirahoilla on periaatteessa tarkoitus pidentää työuria, vähentää työtapaturmia ja muuten parantaa työhyvinvointia. Finanssivalvonnan mukana näitä varoja on kuitenkin käytetty yritysten houkutteluun asiakkaiksi.

Kevalle viime vuonna ennätykselliset tuotot: kasvua runsaat kuusi miljardia euroa

Työeläkeyhtiö Ilmarinen tunnusti yli jo yli kymmenien miljoonien eurojen virheensä kuin omenavarkauden. ”Voi olla, että meillä on jossain vaiheessa on ollut erilaisia tulkintoja niistä "työhyvinvointitoiminnan rajoista", kuittasi Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen asian Ilmarisen 2019 tulosjulkistuksen yhteydessä!

On täysin käsittämätöntä, että toiminta jatkuu samalla tavalla kaikissa suurimmissa työeläkeyhtiöissä, ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Taistelua asiakasyrityksistä käydään kuin talvisotaa.

Finanssivalvonnalla ei ole määräyksenantovaltuutta eikä toimintaa ole säädetty missään Suomen laissa.

Finanssivalvonta valmisteli lainsäädäntöaloitetta ja muutosta sosiaali- ja terveysministeriölle viime syksyn aikana, mutta suomalaiset poliitikot ovat olleet haluttomia tarttumaan asiaan ja haluaisivat tilanteen säilyvän status quona.

Yksinkertaisesti Finanssivalvonnalla ei ole oikeutta määrätä eläkeyhtiöille mitään hallinnollisia seuraamuksia selvistä sopimusrikkomuksista, joten laittomuudet ja omavaltaisuudet voivat jatkua.

Varma ja Ilmarinen takoivat sievoiset tuotot – Ilmarinen aloittaa silti yt-neuvottelut

Kommentoi