Markus Pirttijoen Esalainen: Talvisodan hengessä koronaa vastaan

Markus Pirttijoki

Markus Pirttijoki

Viime perjantaina vietettiin Talvisodan päättymisen muistopäivää. Tai piti viettää. Siniristiliput kyllä liehuivat saloissa ja seppeleitä laskettiin sankarihaudoille. Mutta yleisöä ei päästetty paikalle.

Talvisota oli palannut takaisin. Tällä kertaa vihollinen ei tullut rajan takaa panssarein ja lentokonein, vaan salakavalasti ihmisten sisuksissa italialaisista hiihtokeskuksista.

Yhteiskunta on sekaisin. Maailma on sekaisin. Rajat pannaan kiinni. Kouluja ja päiväkoteja suljetaan. Liikkumista rajoitetaan. Tilaisuuksia perutaan. Ihmisiä määrätään karanteeniin.

Suomessa keskustellaan jo tosissaan siitä, pitäisikö maassamme ottaa käyttöön äärimmäisiä poikkeusoloja varten säädetty valmiuslaki.

Tilanteeseen on syytä suhtautua vakavasti, mutta sittenkin: jäitä hattuun!

Viro sulkee rajansa estääkseen koronaviruksen leviämistä, Espanjassa pääministerin vaimo sairastunut

Maailmassa on viimeisten vuosikymmenten aikana ollut useita epidemioita, jotka uhkasivat ihmisen henkeä. Korona on yksi niistä.

Vuonna 1997 lähti liikkeelle H5N1-lintuinfluenssa, joka pystyi tarttumaan linnusta ihmiseen. Muutama sata tartuntaa on rekisteröity sen jälkeen. Kuolleisuus on niinkin korkea kuin 50 prosenttia.

Vuosituhannen alussa maailma pelkäsi sars-virusta. Sekin lähti liikkeelle Kiinasta. Tautiin sairastui noin 8 000 ihmistä ja 774 kuoli. Kuolleisuusaste oli lähes 10 prosenttia. Vuonna 2009 maailmalla levisi pandemiaksi asti sikainfluenssa. Se levisi tehokkaasti, mutta oli vaikutuksiltaan melko lievä. Suomessa sen sairasti tiettävästi 100 000 ihmistä. Kuolemia tuli 50. Kuolleisuusaste 0,05 prosenttia.

Lähi-idän hengitysoireyhtymä mers löydettiin vuonna 2012. Sen jälkeen tautiin on sairastunut 1 200 henkeä ja kuollut 436. Kuolleisuusaste 36 prosenttia.

Koronaviruksen kuolleisuusaste on tällä hetkellä muutamia prosentteja. Vaarallisin se on iäkkäille ja ennestään sairaille ihmisille. Viheliäisen koronasta tekee se, että se leviää helposti ihmisestä toiseen. Leviämiskyky toisaalta heikentää viruksen tehoa.

Koronatartuntojen määrä Suomessa kivunnut yli kahdensadan – karanteeneja ympäri maata

Leviämisen estäminen näyttäisi olevan yleinen taktiikka ympäri maailmaa. Ja juuri tämä aiheuttaa yhteiskuntaan erittäin poikkeuksellisen tilanteen juuri nyt.

Suomi on käytännössä pysäytetty. Kokoukset on siirretty nettiin ja kaikenlaiset yleisötilaisuudet peruttu. Yritykset, urheiluseurat, artistit ja kulttuuritalot kärsivät. Muiden muassa.

Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen varoitti lauantaina, että koronahelvetti on nyt irti. Alussa huonoja uutisia tuli vain muutamilta aloilta, kuten matkailusta. Nyt synkkiä terveisiä tulee häneen mukaansa kaikkialta: ”Kun kansalaiset ovat jääneet kotiin, tapahtumia on peruttu, kohtaamisia vähennetty, kotimarkkina on hyytynyt ja virus iskee voimalla lähes jokaiselle toimialalle.”

Yrityksiä pitää auttaa nyt. Talvisodan hengessä virus pitää torjua niin, että voimme yhdessä rintamassa katsoa tämän kriisin yli. Meillä pitää olla oikeus kulttuuri- ja urheilutapahtumiin myös tämän jälkeen. Yhteiskunnan pyörät eivät saa pysähtyä pysyvästi.

Arkirytmillä on taipumus palata takaisin. En keksi mitään syytä, miksei niin kävisi tälläkin kertaa.

15.3. klo 9. 10: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu