Pääkirjoitus: Päijät-Hämeeseen taisi jo löytyä vakituinen maakuntajohtaja

Laura Leppänen on runsaassa vuodessa tehnyt Päijät-Hämeessä hyvän vaikutuksen määräaikaisena maakuntajohtajana. Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeessä pyörähti tällä viikolla käyntiin periaatteessa merkittävä hakuprosessi, jonka määräpää on kesäkuussa. Maakuntavaltuusto valitsee silloin vakituisen maakuntajohtajan, joka aloittaa ensi vuoden alussa.

Termi hakuprosessi johtaa tosin tässä hieman harhaan, sillä tosiasiassa maakuntajohtajaa ei näytä olevan tarpeen etsiä ainakaan kissojen ja korien kanssa, jos lainkaan. Kaikki merkit nimittäin viittaavat siihen, että kyse on pelkästä muodollisuudesta. Nykyinen, vain määräajaksi valittu maakuntajohtaja Laura Leppänen on runsaassa vuodessa ehtinyt tehdä täällä niin hyvän vaikutuksen, että hänen valintaansa vakituiseksi jälleen muuttuvaan tehtävään voi jo pitää käytännössä selvänä.

Leppänen on itsekin ennättänyt ilmaisemaan kiinnostuksensa. Hän sanoo viihtyneensä Päijät-Hämeessä erinomaisesti ja haluavansa olla kehittämässä maakuntaa eteenpäin (ESS 10.3.). Tunne vaikuttaa molemminpupliselta, mutta toki maakuntaliiton on aikomus viedä prosessi lävitse pykälien mukaisesti, lain kirjainta ainakin muodollisesti kunnioittaen. Niin tietysti pitääkin tehdä hakijoiden oikeusturvan nimissä ja mahdollisten valitusten ennaltaehkäisemiseksi.

Pelin hengen paljastaa silti viimeistään maakuntahallituksen puheenjohtajan Mika Karin (sd.) kommentti, jonka mukaan Leppänen on ”parhaalla paikalla”, kun vakinaista virkaa täytetään. Sen selvempää viestiä tuskin voisi antaa, että muiden ei kannata nähdä vaivaa työpaikkahakemuksen laatimiseksi.

Merkit viittaavat, että kyse on muodollisuudesta.

Toki aina on teoriassa mahdollista, että jostain ilmestyisi sellainen superyksilö, joka löisi Leppäsenkin laudalta. Todennäköisenä sitä ei kuitenkaan voi pitää. Jo toista vaalikautta valmisteilla ollut maakuntauudistus odottaa edelleen toteutumistaan, mikä ei ole omiaan lisäämään maakunnallisten virkojen houkuttelevuutta työpaikkana.

Sipilän hallituksen kaavailema sote- ja maakuntauudistus oli syynä siihenkin, että Leppänen valittiin joulukuussa 2018 vain määräaikaiseksi johtajaksi. Määräaika päättyy tämän vuoden lopussa, johon mennessä myös nykymuotoiset maakunnat olisivat lakanneet olemasta, jos Sipilän hallitus olisi saanut haluamansa.

Maakuntauudistus on nykyisenkin, Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmassa, mutta sen toteutumisesta ei taaskaan ole takeita. Siksi Päijät-Hämeessäkin halutaan nyt valita maakuntajohtaja vakituiseen virkaan. Jos tai kun Leppänen tulee valituksi, hänen jo tähän mennessä osoittamalleen tarmokkuudelle löytyy varmasti käyttöä vielä pitkään, tuli uudistusta tai ei. Myös tästä eteenpäin riittää valvottavaksi kosolti etuja väylähankkeista alueiden kehittämisrahoihin.

Kommentoi