Lukijalta: Hiilineutraalius hävittää ja luo työtä

Timo Kuusiola

Hallitus valmistautuu kehysriiheen kireissä tunnelmissa: työpaikkoja pitäisi saada nopeasti lisää ja samalla pitäisi myös kiristää ilmastotoimia.

Yhtälö ei ole helppo. Ilmastopiireissä on pitkään rummutettu, kuinka ilmastotoimintaan satsaaminen lisää työpaikkoja, ja siksi rakennemuutoksia ei pitäisi hidastella.

Tämä on totta, mutta asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Pitkällä aikavälillä asia pitääkin varmasti paikkaansa, mutta lyhyellä aikavälillä työpaikat saattavat vähentyä merkittävästi varsinkin tietyillä aloilla.

Ainoa vaihtoehto säilyttää olemassa olevat työpaikat on saada nykyiset alat ilmastokestäväksi. Tätä on yritetty jo 50 vuotta ilman tulosta.

Suuri osa työpaikoista edistää nyt fossiilista kertakulutusta.

Tosiasia on, että suuri osa nykyisistä työpaikoista tulee katoamaan ekologisessa jälleenrakennusprosessissa. Tosin ne tulisivat katoamaan ennen pitkää joka tapauksessa, sillä fossiilitalouteen perustuvat työpaikat tulevat katoamaan viimeistään ekologisen kriisin iskiessä.

Usein tällaisia katoavia “fossiilitalouden” työpaikkoja ajatellaan hyvin kapeasti, ja katse siirtyykin esimerkiksi paperityöläisiin tai karjankasvattajiin.

Todellisuudessa suuri osa nykyisistä työpaikoista on enemmän tai vähemmän kytköksissä fossiilitalouden ehdoilla toimiviin organisaatioihin.

Yksi merkittävä ala on myynti- ja markkinointiala, jossa suuri osa työpaikoista on nykyistä fossiilista kertakulutusta edistävissä työpaikoissa.

Näitä työpaikkoja synnyttävät käyttötavaroiden kulutus, joiden tuotanto on usein ulkoistettu halpatuotantomaihin kuten Intiaan ja Kiinaan.

Kulutuksen lisäämisestä aiheutuvat päästöt eivät välttämättä lisää Suomen alueperäisiä päästöjä, mutta kylläkin lisäävät suomalaisten ulkoistettuja päästöjä. Tällä hetkellä Suomen päästötavoitteet on asetettu vain alueperäisten päästöjen mukaan.

Näin ollen työpaikkojen lisääminen kulutusta kasvattamalla ei välttämättä vaaranna Suomen päästötavoitteita, mutta kasvattaa globaaleja päästöjä ja näin pahentaa ilmastokriisiä entisestään.

Useissa tutkimuksissa on tuotu esille, että ekologinen jälleenrakennus synnyttää paljon uusia työpaikkoja. Kysymys ei olekaan enää olekaan siitä, mitä pitäisi tehdä, vaan siitä miten muutos saadaan aikaan.

Ongelmallisinta on nyt se, että yksityisen ja julkisen sektorin palkkatyötä tai yrittäjyyttä korostetaan yhteiskunnan tukipilarina ja ihmisten hyvinvoinnin takaajana.

Ihmisiä yritetään saada töihin vaikka pakolla, mutta tempputyöllistämisellä ei ongelmaa voida ratkaista. Se on nähty jo edellisen hallituksen pakkotyökokeiluista, joista käteen jäi vain työkyvyttömyyden kasvu.

Uuden hiilineutraalin yhteiskunnan tärkein kysymys ei enää ole, mistä ihmisille saadaan töitä. Sen sijaan on mietittävä, miten ihmisille luodaan merkityksellistä toimeliaisuutta ja miten turvataan perustarpeet tyydyttävä toimeentulo.

Kolmas kysymys on, miten valtion talous saadaan kestävälle pohjalle. Työllisyystavoitteisiin hirttäytymällä hallitus ajautuu väistämättä ristiriitaan ilmastotavoitteiden ja työpaikkojen säilyttämisen välillä.

Siksi nyt on korkea aika muuttaa ajattelutapaa hiilineutraalin yhteiskunnan mukaiseksi. Tässä ajattelutavassa materialistisen elintason säilyttäminen ei ole enää kantava voima, vaan henkisesti merkityksellinen elämä.

Kirjoittaja on Kestävää elämää etsimässä-hankkeen koordinaattori Ajatushautomo Creaturassa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 2. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 3. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 4. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 5. Henkilöauto suistui tieltä ja syttyi palamaan Hartolassa
 6. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 7. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 8. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 9. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 10. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 11. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 12. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 13. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Kysely kymmenelle suurelle kaupungille: Lastensuojeluilmoitusten määrä vajosi jopa puoleen, kiireellisiä sijoituksia paikoin enemmän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.