Lukijalta: Hiilineutraalius hävittää ja luo työtä

Timo Kuusiola

Hallitus valmistautuu kehysriiheen kireissä tunnelmissa: työpaikkoja pitäisi saada nopeasti lisää ja samalla pitäisi myös kiristää ilmastotoimia.

Yhtälö ei ole helppo. Ilmastopiireissä on pitkään rummutettu, kuinka ilmastotoimintaan satsaaminen lisää työpaikkoja, ja siksi rakennemuutoksia ei pitäisi hidastella.

Tämä on totta, mutta asia ei ole aivan näin yksinkertainen. Pitkällä aikavälillä asia pitääkin varmasti paikkaansa, mutta lyhyellä aikavälillä työpaikat saattavat vähentyä merkittävästi varsinkin tietyillä aloilla.

Ainoa vaihtoehto säilyttää olemassa olevat työpaikat on saada nykyiset alat ilmastokestäväksi. Tätä on yritetty jo 50 vuotta ilman tulosta.

Suuri osa työpaikoista edistää nyt fossiilista kertakulutusta.

Tosiasia on, että suuri osa nykyisistä työpaikoista tulee katoamaan ekologisessa jälleenrakennusprosessissa. Tosin ne tulisivat katoamaan ennen pitkää joka tapauksessa, sillä fossiilitalouteen perustuvat työpaikat tulevat katoamaan viimeistään ekologisen kriisin iskiessä.

Usein tällaisia katoavia “fossiilitalouden” työpaikkoja ajatellaan hyvin kapeasti, ja katse siirtyykin esimerkiksi paperityöläisiin tai karjankasvattajiin.

Todellisuudessa suuri osa nykyisistä työpaikoista on enemmän tai vähemmän kytköksissä fossiilitalouden ehdoilla toimiviin organisaatioihin.

Yksi merkittävä ala on myynti- ja markkinointiala, jossa suuri osa työpaikoista on nykyistä fossiilista kertakulutusta edistävissä työpaikoissa.

Näitä työpaikkoja synnyttävät käyttötavaroiden kulutus, joiden tuotanto on usein ulkoistettu halpatuotantomaihin kuten Intiaan ja Kiinaan.

Kulutuksen lisäämisestä aiheutuvat päästöt eivät välttämättä lisää Suomen alueperäisiä päästöjä, mutta kylläkin lisäävät suomalaisten ulkoistettuja päästöjä. Tällä hetkellä Suomen päästötavoitteet on asetettu vain alueperäisten päästöjen mukaan.

Näin ollen työpaikkojen lisääminen kulutusta kasvattamalla ei välttämättä vaaranna Suomen päästötavoitteita, mutta kasvattaa globaaleja päästöjä ja näin pahentaa ilmastokriisiä entisestään.

Useissa tutkimuksissa on tuotu esille, että ekologinen jälleenrakennus synnyttää paljon uusia työpaikkoja. Kysymys ei olekaan enää olekaan siitä, mitä pitäisi tehdä, vaan siitä miten muutos saadaan aikaan.

Ongelmallisinta on nyt se, että yksityisen ja julkisen sektorin palkkatyötä tai yrittäjyyttä korostetaan yhteiskunnan tukipilarina ja ihmisten hyvinvoinnin takaajana.

Ihmisiä yritetään saada töihin vaikka pakolla, mutta tempputyöllistämisellä ei ongelmaa voida ratkaista. Se on nähty jo edellisen hallituksen pakkotyökokeiluista, joista käteen jäi vain työkyvyttömyyden kasvu.

Uuden hiilineutraalin yhteiskunnan tärkein kysymys ei enää ole, mistä ihmisille saadaan töitä. Sen sijaan on mietittävä, miten ihmisille luodaan merkityksellistä toimeliaisuutta ja miten turvataan perustarpeet tyydyttävä toimeentulo.

Kolmas kysymys on, miten valtion talous saadaan kestävälle pohjalle. Työllisyystavoitteisiin hirttäytymällä hallitus ajautuu väistämättä ristiriitaan ilmastotavoitteiden ja työpaikkojen säilyttämisen välillä.

Siksi nyt on korkea aika muuttaa ajattelutapaa hiilineutraalin yhteiskunnan mukaiseksi. Tässä ajattelutavassa materialistisen elintason säilyttäminen ei ole enää kantava voima, vaan henkisesti merkityksellinen elämä.

Kirjoittaja on Kestävää elämää etsimässä-hankkeen koordinaattori Ajatushautomo Creaturassa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 3. Pienessä korttelissa sijaitsee Tallinnan kulttuurin sydän – Telliskivi voitti New Yorkin, kun Fotografiska avasi ensimmäisen sivumuseonsa Tallinnaan
 4. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 5. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 6. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 7. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 8. Valko-Venäjän viralliset tulokset epäilyttävät: Lukashenkolle neljä viidesosaa äänistä
 9. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 10. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 11. Pääkirjoitus: Hennan toivo Nurmijärvi-ilmiössä?
 12. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 13. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 14. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 15. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.