Pääkirjoitus: Suomessa on siirrytty koronan pysäyttämisestä sen hidastamiseen

Hallitus kertoi torstaina uusista toimista ja suosituksista koronaviruksen hillitsemiseksi Suomessa. Markku Ulander

Suomi siirtyi torstaina selvästi uuteen vaiheeseen koronaviruksen torjunnassa. Hallituksen tiedotustilaisuudessa todettiin sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) suulla, että koronaviruksen etenemistä ei voida enää pysäyttää, mutta sitä yritetään hidastaa ja rajoittaa niin, että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä ei ylikuormittuisi.

Suomessa on varauduttu siihen, että ensimmäisen kahdeksan viikon aallon aikana jopa 35 prosenttia suomalaisista saattaa sairastua. Kaikki eivät toki sairastuisi samaan aikaan tai yhtä vakavasti. Arvion toteutuessa useat tuhannet suomalaiset saattavat menehtyä koronavirukseen.

Torstain tiedotustilaisuuden kenties merkittävin uutinen oli päätös käytännössä kieltää yli 500 hengen tapahtumat toukokuun loppuun saakka. Määräyksen antavat tartuntatautilain mukaisesti aluehallintoviranomaiset, nopeimmillaan päätöksiä aletaan tehdä perjantaina. Vaikutukset näkyivät välittömästi. Muun muassa jääkiekon SM-liiga ilmoitti, että runkosarja pelataan loppuun tyhjille katsomoille.

Merkittävä tieto oli myös se, että epidemia-alueilta saapuneiden tai saapuvien suomalaisten tulisi sopia esimerkiksi työnantajan tai oppilaitoksen kanssa karanteenitoimista. Koska WHO on julistanut koronaviruksen pandemiaksi, koskee suositus käytännössä kaikkia ulkomailta Suomeen saapuvia.

Tilanne otetaan vakavasti, mutta harkiten .

Suomen hallitusta on useissa puheenvuoroissa syytelty liian hitaasta ja riittämättömästä toiminnasta. Torstaina selkeä sanoma oli, että tilanne otetaan vakavasti, mutta harkiten. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan myös laajemmista toimista keskusteltiin vielä torstaina kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

Käytännössä kyse on valmiuslainsäädännön käyttöönotosta. Se mahdollistaisi esimerkiksi koulujen ja päiväkotien laajamittaiset sulkemiset ja liikkumisrajoitukset. Marin korosti, että laajoilla suluilla ja rajoituksilla olisi iso vaikutus yhteiskuntaan. Siksi viranomaisilta tarvitaan vahvoja suosituksia ennen valmiuslain käyttöönottoa.

Valmiuslain käyttöönotosta ei tehty päätöstä – Niinistö: Toivottavasti kaikki ovat jo ymmärtäneet muuttaa käyttäytymistään

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) totesi, että koronaviruksen aiheuttamiin taloudellisiin seurauksiin on varauduttu. Hän toivoi myös esimerkiksi suomalaisten pankkien ottavan tilanteen huomioon toiminnassaan.

Koronaviruksen taloudellisia seurauksia ei ainakaan vähentänyt Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka kielsi lennot Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä seuraavan kuukauden ajaksi. Raju toimenpide syöksi pörssit ympäri maailmaa jyrkkään alamäkeen. Suomessa keskitytään nyt aivan oikein koronavirusepidemian rajoittamiseen ja hillitsemiseen. Vaikka toimenpiteissä onnistuttaisiin tavoitellusti, voivat koronan merkittävimmät taloudelliset seuraukset olla täysin Suomesta riippumattomia.

Ari Helmisen uutisanalyysi Kovat keinot voimaan askel askeleelta – lähiviikot näyttävät, menevätkö koulut ja kaupat kiinni ja jäävätkö laivat satamiin

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Aniharvalta täystuki oppositiolle – "Tämä on vähän epäreilua"
 2. Pääkirjoitus: Marinin osoittama kriisijohtajuus lihottaa SDP:tä
 3. Millamari Uotilan Esalainen: Eristys koettelee nyt kaikkia, mutta toisia vielä kovemmin – mielenterveyden kanssa kamppaileva ei saa jäädä yksin
 4. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 5. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 6. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 7. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 8. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 9. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 10. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 11. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 12. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 13. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 14. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 15. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.