Lukijalta: Energiayhtiön tuotot ja verot pidettävä Lahdessa

Jocke Rantanen

Lahti Energian myynti ei ole kannattavaa. Alkakaamme perusasioista.

Sähkö, jota Lahti Energia tuottaa ja myy, on hyödyke, jota tullaan käyttämään yhä enemmän.

Asunnot, joita ei lämmitetä kaukolämmöllä, tulevat ehkä siirtymään enenevässä määrin maa- ja ilmalämpöpumppuihin. Se tarkoittaa nykytekniikalla, että noin kolmasosa lämmitykseen käytettävästä energiasta on ja tulee olemaan sähköä.

Siis sähkön osuus tulee kasvamaan, vaikka suorasta sähkölämmityksestä luovutaan enenevässä määrin.

Lahti Energian liikevaihto ja voitto on taattua .

Kun sähköautojen tekniikka kehittyy, se tarkoittaa, että lopulta koko liikenne käyttää sähköä, ehkä joitain raskaita erikoisajoneuvoja lukuun ottamatta.

Tuo sähkö täytyy tuottaa ja jakaa. Kun sähköenergian hinta nousee, Lahti Energia voi siirtää hinnankorotukset suoraan kuluttajien maksettaviksi.

Lahti Energialla on oma sähkön jakeluverkko, jossa se on alueellaan monopoliasemassa kuten muutkin sähkösiirrosta vastaavat yhtiöt.

Tämän lisäksi Lahti Energialla taitaa olla monopoliasema myös kaukolämmön jakeluun ja tuotantoon Lahden alueella.

Myös kaukolämmön kysyntä lisääntyy kaupungin kasvun myötä. Lämmön myyntihinta tulee aina kattamaan kustannukset, ja se tuo sijoitetulle pääomalle tuottoa.

Näillä perusteilla Lahti Energian liikevaihto ja sen tuoma voitto on taattua.

Vertailuksi puhelinyhtiö PHP eli Päijät-Hämeen Puhelin. Tämän yhtiön osakkeista maksettiin joitakin vuosia sitten jopa 1 500 euroa kahdelta osakkeelta. Tuohon aikaan PHP maksoi osinkoa noin 60 euroa kahdelle osakkeelle vuodessa.

Sitten osinko nousi 200–300 euroon vuodessa. Vuodelta 2018–2019 PHP maksoi osinkoa ja pääomapalautusta lähes 3 000 euroa osakeparille.

Ne, jotka myivät osakkeensa 1 500 eurolla, olivat aikanaan tyytyväisiä. Ovatko nyt? Osakkeista maksetaan tuon maksetun 3 000 euron osingon jälkeen jo 6 000 euroa kahdelta osakkeelta.

Nurkanvaltaajiksi pyrkivät ovat valmiita nostamaan tuota hintaa vielä lisää, koska kilpailu tuottavista yhtiöstä vain kiihtyy.

Ei siis kannata myydä edes pientä osaa Lahti Energiasta, koska se maksaa joka vuosi takuuvarmasti tuotto-osinkoa 20–30 miljoonaa euroa vuodessa.

Yhtiön arvo vain nousee, kun sähkön ja kaukolämmön kulutus lisääntyy.

Miksi tuo tuotto pitäisi antaa joillekin kasvottomille sijoittajille, jotka eivät maksa edes veroja Suomeen tai Lahteen?

Lahtelaisten maksama voitto kannattaa pitää Lahdessa ja lahtelaisten hyötynä. Investoinnit on maksettava ja yritystä uudistettava, mutta ne sijoitukset tuottavat myös tulevaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu