Pääkirjoitus: Liikanen oli nappivalinta

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen aloittaa Kestävä Lahti -säätiön hallituksen puheenjohtajana. JUha Peurala

Lahden kaupunginhallitus päätti alkuviikosta perustaa säätiön toteuttamaan vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunkihanketta. Periaatepäätös säätiöstä oli tehty jo joulukuussa, ja nyt vahvistettiin säätiön hallituksen kokoonpano sekä säännöt.

Säätiön 9-jäsenisessä hallituksessa on sekä lahtelainen, maakunnallinen että valtakunnallinen ulottuvuus. Säätiön puheenjohtaja tulee maakunnan ulkopuolelta. Lahden kaupunginhallituksesta edustajia on vain yksi. Lahden kaupungin nimeämät henkilöt ovat hallituksessa vähemmistössä.

Nämä ovat kaikki aivan oikeita päätöksiä ja alleviivaavat sitä, että vaikka Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021 on Lahden kaupunki, hanke on enemmän kuin vain Lahden projekti. Sen onnistumisella on merkitystä sekä maakunnalle että koko Suomelle.

Säätiön hallitus järjestäytyi torstaina ja nimitti hallituksen puheenjohtajaksi entisen Suomen Pankin pääjohtajan ja EU-komissaarin Erkki Liikasen. Se oli Lahden kaupungin johdolta mainio rekrytointi, jossa oli hieman onneakin mukana. Liikaselle oli sattumalta tullut kalenteriin tilaa Lahden säätiötyötä varten.

Vähemmän opintomatkoja ulkomaille ja enemmän maakuntaan.

Entisellä kansanedustajalla, ministerillä, Suomen Pankin pääjohtajalla, EU-komissaarilla ja Euroopan keskuspankin neuvoston jäsenellä on valtava kontaktiverkosto sekä Suomessa että ulkomailla. Vihreät arvotkin ovat Liikaselle läheisiä. Työuran aktiivivaiheessakin hänelle oli tärkeää käyttää ne harvat vapaat hetken Saimaan kalavesillä. Muikku- ja ahvensaaliitaan hän on esitellyt auliisti sosiaalisessa mediassa. Liikanen hallitsee siten myös nykyaikaiset viestintävälineet.

On tärkeää, että säätiössä on Lahtea laajempi ulottuvuus. Valtiota säätiössä edustavat ympäristöministeriö, kuntaliitto ja Sitra. Ainoan kaupunginhallituksen edustajan, Pekka Komun, hallituspaikkaa perustellaan suoralla tiedonkululla kaupungin ja säätiön välillä. Maakuntajohtaja Laura Leppänen ja Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka tuovat hallitukseen maakunnallista ulottuvuutta. Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen varmistaa elinkeinoelämän mukanaolon ja muusikko Sipe Santapukki kulttuurin.

Säätiön tehtävä on ympäristöpääkaupunkihankkeen suunnittelu, toteutus ja perinnön vaaliminen sekä paikallisesti, kansallisesti että kansainvälisesti. Työ kannattaa aloittaa paikallisesta. Hankkeen onnistuminen on kiinni täkäläisten toimijoiden saamisesta mukaan. Jatkossa kaivataan opintomatkoja vähemmän ulkomaille ja enemmän maakuntaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.