Pääkirjoitus: Kriisi EU-rajalla vaatii linjauksia turvapaikanhakijoista ja hallitsemattomasta maahanmuutosta

Pakolaistulva on toistaiseksi tyssännyt Kreikan rajalle. AOP / EPA

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin päätös avata Turkin EU:n vastainen raja vaatii EU:lta yhteistä näkemystä siitä, keillä on turvapaikkaoikeus ja sitä kautta mahdollisuus päästä EU:n alueelle. Samoin EU:n on ratkaistava, miten torjutaan toinen hallitsematon pakolaisaalto EU:n alueelle.

EU ja Turkki tekivät vuonna 2016 pakolaissopimuksen, jonka mukaan Turkki sitoutui hoitamaan alueelleen tulevat turvapaikanhakijat ja olemaan päästämättä pakolaisia EU:n alueelle. Vastineeksi EU lupasi Turkille kuuden miljoonan euron tuen pakolaisista huolehtimiseen. Erdogan kuitenkin rikkoi viikonloppuna sopimusta avaamalla rajansa ja varhain tiistaiaamuna tuli tieto, että hän on myös hylännyt EU:n miljardin euron lisätukitarjouksen.

Kreikan ja Turkin rajalle on saapunut tuhansia ihmisiä siinä uskossa, että rajan avaaminen antaisi heille pääsyn EU:n alueelle. Kreikka kuitenkin tiukensi rajavalvontaansa ja linjasi, ettei ota kuukauteen vastaan turvapaikkahakemuksia. EU on antanut Kreikan ratkaisulle hyväksyntänsä.

Erdoganin motiivina rajansa avaamiselle on ollut paitsi paitsi EU:n lisätuki pakolaistilanteen hoitamiseen myös EU:n painostaminen antamaan tukensa Turkin sotatoimille Syyriassa. Erdogan uhkailee, että EU:hun on pyrkimässä miljoonia ihmisiä, joita on mahdotonta estää ylittämästä rajaa, jos joukko on tarpeeksi suuri.

EU-johtajat ovat suoralta kädeltä torjuneet Erdoganin painostus- tai pelotteluyritykset.

EU-johtajat ovat suoralta kädeltä torjuneet Erdoganin painostus- tai pelotteluyritykset. Turkin kanssa käydään vuoropuhelua kokonaiskuvan saamiseksi ja vaikka ymmärrystä Turkin pakolaisongelmaa kohtaan on, ratkaisu ei ole rajan avaaminen.

Edellinen suuri pakolaisaalto koettiin vuonna 2015 ja monissa Euroopan maissa suhtautuminen pakolaisiin on muuttunut sen jälkeen äärioikeiston nousun mukana. Jotta uutta kansainvaellusta ei olisi edessä, EU-maiden on löydettävä keinot tarjota turvapaikkoja niille, jotka sitä oikeasti tarvitsevat. Siihen EU-maita velvoittaa myös kansainvälinen lainsäädäntö.

Yhtenä vaihtoehtona pidetään, että turvapaikan hakijoita haetaan suoraan pakolaisleireiltä. Turkin rajalle nyt saapuneet pakolaiset eivät tiettävästi ole Syyrian pakolaisia, sillä Turkin ja Syyrian välinen raja on kiinni.

Suomen hallitus on jo päättänyt 175 pakolaisen vastaanottamisesta kreikkalaisilta pakolaisleireiltä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut