Lukijalta: Kiinteistövälittäjä paljasti liian intiimejä tietoja

Mikael Korhonen

Tuon tuosta arvostellaan kiinteistövälittäjiä. Ovatko he vain välttämätön paha, jotka ottavat 3–5 prosentin välityspalkkion, ja nykyään valokuvauksesta lisämaksun, kiilto silmissä janoamassa sopimusta? Entä vastine rahalle?

Viime sunnuntaina kävimme erässä arvoasuntonäyttelyssä, jossa oli väkeä runsain mitoin.

Välittäjä tuli kovalla touhulla paikan päälle, jossa väkeä odotti. Tunne oli, tulimmeko helppo-heikin markkinoille vai asuntoesittelyyn? Markkinat alkoivat heti välittäjän toteamalla ”asunnosta jo olevan melkein tarjous tehtynä, väkeähän on täällä enemmän kuin Helluntaiepistolassa”. Onko Helluntaiseurakunnan pyyteetön toiminta verrattavissa asuntoesittelyyn?

Välittäjä korosti halveksien, useaan kertaan kuuluvalla äänellä, kuinka ”myyjä on heikossa hapessa, ollen jo edunvalvonnan alaisena” painottaen vielä, kuka on edunvalvoja, mitä muuta omistavat.

Kuuluuko tämä tieto potentiaalisille ostajille? Entä se, miksi eräs huone lukittuna, ”se on aseita täynnä”, asuntomurrot ovat tätä päivää. Mitä kenellekään kuuluu, millainen auto omistajan autotalleissa on, kuinka ”autonkerääjät olisivat heti valmiina maksamaan siitä miljoona euroa. Pinkkaa on!” Emme tulleet ostamaan autoa.

Henkeä pidätellen kuuntelimme näitä ”myyntipuheita”, mitkä mielestämme loukkasivat myyjän yksityisyyttä. ”Nyt on tyrkyllä kohde, jota ei tule olemaan koskaan, näitä ei vaan tule myyntiin”. Jos naapuritalosta myytiin 14 tunnissa vastaava korkeampaan hintaan, mitä merkitystä tuolla tiedolla on? Aika ajoin asuntoja tulee myyntiin, kukaan ei voi ennakoida, ettei tulisi.

Tietävätkö asuntonsa välittäjälle antaneet, miten he toimivat? Ovatko asuntonsa myytäväksi antaneiden henk. koht. asiat näin julkisia levitettäväksi? Asuntoa ihmiset ostavat, eivät juoruja. Saimme epämiellyttävän kuvan välitystoimesta.

Eteisessä pois lähtijöille välittäjä toitotti, ”ostakaa nyt joku tämä pois”.

Toki hän muisti tuoda esille, kuinka hän itse voisi heti ostaa kyseisen asunnon, mutta vaimo ei halunnut, itse myytyään sitä sun tätä viime aikoina.

Korrektius ja hyvät käytöstavat ovat ehkä parempi tapa esitellä asuntoja kuin näin hyökkäävä?

Onko tämä lahtelaista välitystapaa? Olemme muuttamassa Lahteen, mutta tämä kokemus antoi ymmärtää, ettemme tule käyttämään ko. välittäjän eikä ko. välitysfirman palveluja. Kaikki kunnioitus myyjää kohtaan, myötähäpeillen välittäjän käytöstä. Monet muutkin hämmästelivät tätä toimintatapaa.

Ymmärrän, että kilpailu on kovaa. Selvitykseni mukaan Lahden alueella tekee välitystyötä noin 140 välittäjää ja vaihtuvuus on suurta, johtuen provisiopalkkauksesta. Kiinteää palkkaa ei makseta, ainoastaan palkkio hankitusta ja myydystä kohteesta. Intoa sen sijaan riittää, ehkä liikaakin.

Paljon puhutaan siitä, että välittäjät kilpailevat kohteista ns. ”pitkänä sisään – kuukauden kuluttua välittäjä itkee myyjälle – tiputa hintaa!”

Kyseenalaistavaa, kun välittäjä on itse asettanut asiantuntijana hintapyynnin, joka pitäisi perustua ammattitaitoon, ei siihen, että saadaan välityssopimus.

Myyntikohteista kilpaillaan ankarasti ja nimenomaan lupaamalla epärealistinen pyyntihinta ja pieni palkkio. Tämä selvästi houkuttaa toimeksiantajia tekemään välityssopimuksen, mutta mistä lopulta maksetaan!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu