Pääkirjoitus: Salpausselän kisat onnistuivat, mutta kehitettävääkin löytyy

Salpausselän kisat onnistuivat niin urheilullisesti kuin yleisötavoitteiden puolesta. Mirja Hussain

Salpausselän kisat onnistuivat yli odotusten ja sen eteen jouduttiin tekemään poikkeuksellisen paljon työtä. Sääolot eivät ennakkoon luvanneet hyvää, ja kisaorganisaatio sai painaa öitä myöten työtä, että kisaladut ja hyppyrimäet saatiin pidettyä kunnossa.

Onneakin oli matkassa, kun helmikuinen sää taipui viimein pakkaselle muutama päivä ennen kisoja. Sää suosi myös kisapäiviä, ja etenkin lauantaina kisayleisö nautti auringonpaisteessa hyvästä suomalaismenestyksestä.

Kisat saavuttivat myös yleisötavoitteensa: 30 000 katsojan ylittymistä voi pitää hienona saavutuksena.

Salpausselän kisojen keskuspaikka sijaitsee melkein kaupungin keskustassa ja on siinä mielessä helposti tavoitettavissa. Kisat eivät silti keskustassa kovin hyvin näkyneet, vaikka selostuksen ääni ja musiikki varmasti kantoi myös Lahden torille.

Koska Salpausselän kisaorganisaatio on paljon MM-kisaorganisaatiota pienempi, sen rahkeet eivät riitä levittäytymiseksi keskusta-alueelle .

Vuoden 2017 Hiihdon MM-kisoissa tori oli keskeinen tapahtumapaikka avajaisineen ja palkintojenjakoineen. Koska Salpausselän kisaorganisaatio on paljon MM-kisaorganisaatiota pienempi, sen rahkeet eivät riitä levittäytymiseksi keskusta-alueelle. Kisojen näkyminen onkin keskusta-alueelle pitkälti yrittäjien vapaaehtoisuuden varassa.

Tapahtuma on Lahdelle tärkeä, ainakin niin kauan kuin kisojen pystytään järjestämään, minkä vuoksi olisi koko kaupungin etu saada kisat paremmin esille kaupungin katukuvassa. Lahti on kisaviikonloppuna aina kansanvälisimmillään, minkä vuoksi näkyvyys olisi hyvää markkinointia kaupungille myös muuna kuin kisamatkakohteena.

Suomalaisten menestys tai menestymättömyys maailmancupin kilpailuissa vaikuttaa aina myös lipunmyyntiin. Kun suomalaiset mäkihyppääjät olivat vielä maailman kärjessä, suurmäen kisakatsomot olivat täynnä yleisöä.

Toisaalta etenkin hiihtokisoja on uudistettu viime vuosikymmeninä paljonkin, että yleisölle on tarjolla aiempaa enemmän jännitettävää. Kilpailun huippuhetkiä on mahdollista seurata läheltä, mikä kasvattaa niiden kiinnostavuutta.

Kisajärjestävät pyrkivät ottamaan tulevissa kisoissa kouluikäiset huomioon nykyistä paremmin. Vaikka Salpausselän kisoilla on pitkät perinteet, niiden jatkuminen on kiinni sää- ja lumiolojen lisäksi siitä, että ne kiinnostavat myös uusia sukupolvia. Sen selvittämiseksi kannattaa tutkia myös sitä, mitkä lajit nuoria erityisesti kiinnostavat ja miten niitä on mahdollista ottaa kisatapahtumaan mukaan. Tilaa kisamontussa kyllä riittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.