Lukijalta: Eristevillat kastuvat tänäkin talvena rakennustyömailla

Kari Korhonen

Nyt on Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksessa todettu, että suuri osa niin sanotuista sisäilmaoireista onkin osa niin sanottua huoli-ilmiötä.

Itse olen toiminut jo vuosikymmeniä korjausrakentajana muun muassa näissä niin sanotuissa homekouluissa ja muissa julkisissa kohteissa.

Nyt tiedän, että liikutaan herkällä alueella ja saan koko sangollisen niskaani. Jatkan silläkin uhalla, sillä Lahden kokoisessa kaupungissa puhutaan miljardin luokan asiasta.

Itsellänikin on jonkin verran kroonista yskää, jota ei ole kuitenkaan todettu astmaksi, vaikka sukurasitetta onkin. 40 vuotta olen altistunut päivittäin kivi-,villa-, puu-, betoni-, kemikaali- ja muille pölyille ja suoraan kosketukseen.

Kaikki lasten ja nuorten normaaliin kasvuun liittyvät asiatkin paisutellaan.

Myös hometta on lähes kaikissa korjauskohteissa.

Parikymmentä vuotta sitten jotkut viisaat päättivät että 1960- ja 1970-luvulla rakennettuihin kouluihin pitää saada ”nykyaikainen” koneellinen ilmanvaihto, ettei luokkahuoneissa sitten tarvitsisi välituntien aikana avata luokkahuoneen ikkunoita tuuletukseen.

Tämä oli varmaan suurin virhe, mitä suomalaisessa rakentamisessa on tehty. Nyt koneellinen ilmanvaihto imi kaikki epäpuhtaudet huoneilmaan vanhoista rakenteista, jopa alapohjiin jätetyistä homeisista betonimuottilaudoista.

Tästä löytyy syitä niille todellisille sisäilmaoireille.

Tämä ei selitä kuitenkaan kuin pienen osan oireista.

Rakentajana en hyväksy että Lahdessakin rakennusten villaeristeet ovat tämänkin sateisen vuoden aikana olleet täysin sateiden armoilla.

Katsokaa runkovaiheessa olevia rakennuksia! Nykyiset nopeat rakentamisaikataulut eivät mahdollista villaeristeiden kuivumista ennen kuin ne on peitetty umpitilaan sisältä ja ulkoa. Tästä home tykkää.

Ongelma on kaksijakoinen. Rakennusliikkeet eivät tee töitään kunnolla, ja julkisissa rakennuksissa on hyvin helppo paisutella ongelmia.

Yksi asia on minua aina ihmetyttänyt. Muualla maailmassa, jopa Euroopassa, on paljon enemmän homeisia rakennuksia. Niissä ei ole talvella edes kunnollista lämmitystä, ei lattiakaatoja viemäreihin ja niin edelleen, mutta missään näistä maista ei ole ollut vastaavaa huoli-ilmiötä, puhumattakaan homeoireilusta.

Ei muualla ole tällaista totaalista nuorten mielenterveysongelmavyyhtiäkään.

Olen oikeasti huolissani, missä Suomessa nykyisin mennään. Tiedotusvälineissä kerrotaan, että nuoret ja jopa lapset kärsivät nykyisin masennuksesta ja muista mielenterveysongelmista. Kaikki lasten ja nuorten normaaliin kasvuun liittyvät asiatkin paisutellaan ja vähintäänkin psykologisoidaan ongelmiksi.

Tämä ylipsykologisoiminen on johtanut sen seurauksena medikalisoitumiseen. Eli nyt tarvitaan pilleri kaikkeen. Tarvetta olisi enemmänkin myönteiselle ajattelulle ja niin sanotuille ilopillereille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 2. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 3. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 4. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 5. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 6. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 7. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 8. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 9. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 10. Lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun koulujen sulkemisen jälkeen, mutta se ei ole hyvä uutinen – "Koko Suomi keskittyy muihin asioihin"
 11. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 12. Pääkirjoitus: Lahtikin huutaa valtiolta apua selviytyäkseen koronakriisistä
 13. Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa
 14. Mökki ja auto tuhoutuivat tulipalossa Hartolassa
 15. Tuoliltanousu on hyvä jumppaliike seniorille – liikuntaa ei kannata unohtaa, vaikka ryhmätoiminta on tauolla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.