Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Eristevillat kastuvat tänäkin talvena rakennustyömailla

Nyt on Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksessa todettu, että suuri osa niin sanotuista sisäilmaoireista onkin osa niin sanottua huoli-ilmiötä.

Itse olen toiminut jo vuosikymmeniä korjausrakentajana muun muassa näissä niin sanotuissa homekouluissa ja muissa julkisissa kohteissa.

Nyt tiedän, että liikutaan herkällä alueella ja saan koko sangollisen niskaani. Jatkan silläkin uhalla, sillä Lahden kokoisessa kaupungissa puhutaan miljardin luokan asiasta.

Itsellänikin on jonkin verran kroonista yskää, jota ei ole kuitenkaan todettu astmaksi, vaikka sukurasitetta onkin. 40 vuotta olen altistunut päivittäin kivi-,villa-, puu-, betoni-, kemikaali- ja muille pölyille ja suoraan kosketukseen.

Kaikki lasten ja nuorten normaaliin kasvuun liittyvät asiatkin paisutellaan.

Myös hometta on lähes kaikissa korjauskohteissa.

Parikymmentä vuotta sitten jotkut viisaat päättivät että 1960- ja 1970-luvulla rakennettuihin kouluihin pitää saada ”nykyaikainen” koneellinen ilmanvaihto, ettei luokkahuoneissa sitten tarvitsisi välituntien aikana avata luokkahuoneen ikkunoita tuuletukseen.

Tämä oli varmaan suurin virhe, mitä suomalaisessa rakentamisessa on tehty. Nyt koneellinen ilmanvaihto imi kaikki epäpuhtaudet huoneilmaan vanhoista rakenteista, jopa alapohjiin jätetyistä homeisista betonimuottilaudoista.

Tästä löytyy syitä niille todellisille sisäilmaoireille.

Tämä ei selitä kuitenkaan kuin pienen osan oireista.

Rakentajana en hyväksy että Lahdessakin rakennusten villaeristeet ovat tämänkin sateisen vuoden aikana olleet täysin sateiden armoilla.

Katsokaa runkovaiheessa olevia rakennuksia! Nykyiset nopeat rakentamisaikataulut eivät mahdollista villaeristeiden kuivumista ennen kuin ne on peitetty umpitilaan sisältä ja ulkoa. Tästä home tykkää.

Ongelma on kaksijakoinen. Rakennusliikkeet eivät tee töitään kunnolla, ja julkisissa rakennuksissa on hyvin helppo paisutella ongelmia.

Yksi asia on minua aina ihmetyttänyt. Muualla maailmassa, jopa Euroopassa, on paljon enemmän homeisia rakennuksia. Niissä ei ole talvella edes kunnollista lämmitystä, ei lattiakaatoja viemäreihin ja niin edelleen, mutta missään näistä maista ei ole ollut vastaavaa huoli-ilmiötä, puhumattakaan homeoireilusta.

Ei muualla ole tällaista totaalista nuorten mielenterveysongelmavyyhtiäkään.

Olen oikeasti huolissani, missä Suomessa nykyisin mennään. Tiedotusvälineissä kerrotaan, että nuoret ja jopa lapset kärsivät nykyisin masennuksesta ja muista mielenterveysongelmista. Kaikki lasten ja nuorten normaaliin kasvuun liittyvät asiatkin paisutellaan ja vähintäänkin psykologisoidaan ongelmiksi.

Tämä ylipsykologisoiminen on johtanut sen seurauksena medikalisoitumiseen. Eli nyt tarvitaan pilleri kaikkeen. Tarvetta olisi enemmänkin myönteiselle ajattelulle ja niin sanotuille ilopillereille.