Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen

Jukka Anttosen johtama Lahden Talot alkoi viime syksynä rakentaa uusia vuokrataloja Saimaankadun varteen. Juha Peurala

Lahdessa näkyy tänäkin päivänä runsaasti nostokurkia merkkinä siitä, että uusia asuntoja rakennetaan kovalla tahdilla eri puolille kaupunkia. Buumi ei ole paljon hiipunut, vaikka Lahden asukasluku ei saman aikaan ole juuri kasvanut. Yhtälö tuntuu päällisin puolin niin epäilyttävältä, että se on saanut monet lahtelaiset aprikoimaan, mistä uusiin taloihin mahtaa löytyä riittävästi asukkaita.

Lahden vuokramarkkinat mullistuivat, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa

Toki tiedossa on, että rakennusliikkeet eivät yleensä lyö kuokkaa maahan, ennen kuin riittävän suuri osa asunnoista varattu. Siten on syytä olettaa, että rakenteilla olevat kerrostalot tulevat aikanaan täyttymään asukkaista.

Ei runsas uudisrakentaminen silti jää vaikutuksitta kaupungissa, jonka asukasluku polkee paikallaan. Eritoten lähiöiden peruskuntoiset vuokra-asunnot uhkaavat jäädä omistajiensa käsiin, kun yhä useammat vuokralaiset ovat alkaneet tuntea ylivoimaista vetoa keskustaan ja sen liepeille kohonneisiin uusiin kerrostaloihin (ESS 27.2.). Esimerkiksi yksiöitä on tällä hetkellä tyhjillään eri puolilla Lahtea pitkälti toistasataa.

Vuokralaisten kannalta kehityksellä on hyvät puolensa. Yksiön tai kaksion löytää nyt Lahdesta käytännössä välittömästi, jos ei ole ronkeli sijainnin tai kunnon suhteen. Kysynnän reilusti ylittävä tarjonta on myös pakottanut vuokranantajia halpuuttamaan hintoja, jotka Lahdessa ovat muutenkin olleet aina kohtuullisempia kuin pääkaupunkiseudulla ja vanhoissa yliopistokaupungeissa.

Ongelma asuntojen tyhjilleen jääminen on tietenkin niiden omistajille, mutta yhä enenevässä määrin myös taloyhtiöille. Pankit eivät enää tahdo myöntää lainaa varsinkaan epäsuosituilla alueilla sijaitseville taloyhtiöille, jos sijoitusasuntoja on liikaa. Taloyhtiönkin maksukyvyn pelätään vaarantuvan sijoittajien ajautuessa henkilökohtaisiin talousvaikeuksiin. Riski kasvaa, jos asuntoihin ei löydy vuokralaisia.

Yksiön löytää heti, jos ei ole ronkeli.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtajan Timo Metsolan mielestä Lahti on varoittava esimerkki siitä, mihin katteettomien muuttovoitto-odotusten vauhdittama asuinrakentamisbuumi voi ylimitoitettuna johtaa. Hän neuvoo kaupunkia ottamaan asuntopolitiikassaan aikalisän, jotta vuokramarkkinat asettuisivat taas tasapainoon.

Lahden Talojen toimitusjohtaja Jukka Anttonen puolestaan uskoo kysynnän ja tarjonnan alkavan kohta tasapainottua, vaikka tarjonta pysyisi runsaana. Vuokralla asuminen lisää suosiotaan kautta maan, ja asukkaiden tarpeet eriytyvät, mihin rakentajien on syytä vastata. Lahden Talot tekee niin rakentamalla parhaillaankin uusia vuokra-asuntoja muun muassa Saimaankadulle ja Niemen kampuksen naapuriin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lunta saatiin Lahdessa talteen ennätysmäärä – ensi syksyksi ei ainakaan vielä luvata pidempää ensilumenlatua
 2. Aniharvalta täystuki oppositiolle – "Tämä on vähän epäreilua"
 3. Pääkirjoitus: Marinin osoittama kriisijohtajuus lihottaa SDP:tä
 4. Millamari Uotilan Esalainen: Eristys koettelee nyt kaikkia, mutta toisia vielä kovemmin – mielenterveyden kanssa kamppaileva ei saa jäädä yksin
 5. Yksinyrittäjille tukea jaossa Lahdessa ensi vaiheessa noin 1,9 miljoonaa euroa
 6. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 7. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 8. Miten selviät, kun tulot romahtavat? Kerro kokemuksistasi ja jaa vinkkisi
 9. Heinolalaisfirma voitti sitkeän patenttiriidan – asian käsittely kesti yli kymmenen vuotta
 10. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 11. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 12. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 13. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 14. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 15. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.