Lukijalta: Parempi visioida kuin vastustaa muutosta

Kimmo Kiviniemi

Muutin Lahteen Tampereelta 44 vuotta sitten. Paljon on vettä virrannut sen jälkeen Tammerkoskessa.

Molemmat kaupungit, Tampere ja Lahti, ovat kehittyneet 70-luvulta paljon. Olen aina välillä miettinyt muutamista Tampereelle takaisin, sillä kaikki kolme lastani perheineen ovat muuttaneet työn perässä Tampereelle ja Helsingin seudulle.

Olen kuitenkin nyt vaimoni omaishoitaja, eikä hän enää voi muuttaa mukanani.

Lahti on viime vuosina kehittynyt positiiviseen suuntaan, kun yliopistokoulutuskin on jo mahdollista täällä.

Vastustus pelkkää suunnittelua vastaan on valtavaa.

Toivon, että lahtelaiset yritykset hyödyntävät yliopiston palveluita ja tarjoavat harjoitus- ja työpaikkoja yliopisto-opiskelijoille. Lahden tuleva kehitys on kiinni paljolti siitä, että koulutetut fiksut nuoret löytävät työtä täältä tai jopa perustavat yrityksiä Lahteen.

Itse aloitin tuotekehitysinsinöörinä vuonna 1976 Teräspeikko-yhtiössä, joka nykyään on nimeltään Peikko Group. Kyseinen yritys on esimerkki menestyksekkäästä yrityksestä ja visionäärisestä johdosta, joka ei ole kaihtanut muutosta.

Samanlaista visionääristä ajattelua sekä muutoshakuisuutta toivoisi myös lahtelaisilta poliitikoilta.

Näyttää kuitenkin siltä, että kinastelu ja toisten arvostelu on joillekin lahtelaisille poliitikoille ominaisempaa.

Ihmettelen, miten kaupunginjohtaja ja virkamiehet jaksavat tehdä omaa työtään, kun heitä haukutaan, jos he uskaltavat visioida ja miettiä eri vaihtoehtoja kaupungin kehittämiseksi.

Jos pyritään kehittämään sotepalveluita, viihtyisämpää kaupungin keskustaa tai mietitään, mitä Lahti Energialle tehtäisiin, niin vastustus pelkkää suunnittelua vastaan on valtavaa.

Monesti poliitikkojen perustelut eivät perustu kunnon tutkimukseen ja analyysiin, vaan pikemminkin torilta tai pubista saatuihin mielipiteisiin.

Tänä 44 vuotena, jona olen veroja Lahteen maksanut, on monia asioita saatu päätettyä valtuustossa yhden äänen enemmistöllä ja hyvä niin.

Voisi vain kuvitella, mitä Lahti olisi, jos ei-äänet olisivat näissä investoinneissa voittaneet.

Olen oppinut työelämässä, että yhdessä sovittu visio pitää olla kaikilla kirkkaana mielessä ja siihen luotua toimivaa strategia noudatettava.

Sitäkin on kuitenkin aika ajoin tarkistettava, sillä ympäristö muuttuu ja muutos on kehitykselle välttämätöntä. Mitä Lahti haluaa olla seuraavan 44 vuoden kuluttua?

On helppo heitellä erilaisia mielipiteitä, mutta paljon vaikeampi on tehdä tulevaisuuteen tähtäävä perusteltu esitys.

Voisi vaikka miettiä, miten energian tuottaminen ja tarve tulevaisuudessa kehittyy ja perustuuko se roskien polttamiseen vai esimerkiksi maalämpöön, aurinkoenergiaan vai pieniin ydinenergialaitoksiin jne.

Mitkä olisivat sijoitustuotot, jos myisi kolmasosan Lahti Energiasta? Olisivatko ne suuremmat kuin Lahti Energia nyt tuottaa – entä tulevaisuudessa?

Millaisessa kaupungissa nuoret koulutetut ihmiset haluavat asua? Minkälainen kaupunki houkuttelee uuden teknologian yrityksiä?

Meidän olisi hyvä muistaa, että jos mediassa haukumme omaa kaupunkiamme, sen johtoa ja virkamiehiä sekä riitelemme keskenämme, se on oman pesän likaamista eikä paranna Lahden houkuttelevuutta asuinpaikkana.

Olkaamme ylpeitä kotikaupungistamme ja pyrkikäämme sitä edelleen kehittämään viihtyisämmäksi sekä elinvoimaisemmaksi hyvällä yhteistyöllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 2. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 3. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 4. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 5. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 8. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 9. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 10. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 11. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 12. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 13. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 14. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 15. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.