Lukijalta: Parempi visioida kuin vastustaa muutosta

Kimmo Kiviniemi

Muutin Lahteen Tampereelta 44 vuotta sitten. Paljon on vettä virrannut sen jälkeen Tammerkoskessa.

Molemmat kaupungit, Tampere ja Lahti, ovat kehittyneet 70-luvulta paljon. Olen aina välillä miettinyt muutamista Tampereelle takaisin, sillä kaikki kolme lastani perheineen ovat muuttaneet työn perässä Tampereelle ja Helsingin seudulle.

Olen kuitenkin nyt vaimoni omaishoitaja, eikä hän enää voi muuttaa mukanani.

Lahti on viime vuosina kehittynyt positiiviseen suuntaan, kun yliopistokoulutuskin on jo mahdollista täällä.

Vastustus pelkkää suunnittelua vastaan on valtavaa.

Toivon, että lahtelaiset yritykset hyödyntävät yliopiston palveluita ja tarjoavat harjoitus- ja työpaikkoja yliopisto-opiskelijoille. Lahden tuleva kehitys on kiinni paljolti siitä, että koulutetut fiksut nuoret löytävät työtä täältä tai jopa perustavat yrityksiä Lahteen.

Itse aloitin tuotekehitysinsinöörinä vuonna 1976 Teräspeikko-yhtiössä, joka nykyään on nimeltään Peikko Group. Kyseinen yritys on esimerkki menestyksekkäästä yrityksestä ja visionäärisestä johdosta, joka ei ole kaihtanut muutosta.

Samanlaista visionääristä ajattelua sekä muutoshakuisuutta toivoisi myös lahtelaisilta poliitikoilta.

Näyttää kuitenkin siltä, että kinastelu ja toisten arvostelu on joillekin lahtelaisille poliitikoille ominaisempaa.

Ihmettelen, miten kaupunginjohtaja ja virkamiehet jaksavat tehdä omaa työtään, kun heitä haukutaan, jos he uskaltavat visioida ja miettiä eri vaihtoehtoja kaupungin kehittämiseksi.

Jos pyritään kehittämään sotepalveluita, viihtyisämpää kaupungin keskustaa tai mietitään, mitä Lahti Energialle tehtäisiin, niin vastustus pelkkää suunnittelua vastaan on valtavaa.

Monesti poliitikkojen perustelut eivät perustu kunnon tutkimukseen ja analyysiin, vaan pikemminkin torilta tai pubista saatuihin mielipiteisiin.

Tänä 44 vuotena, jona olen veroja Lahteen maksanut, on monia asioita saatu päätettyä valtuustossa yhden äänen enemmistöllä ja hyvä niin.

Voisi vain kuvitella, mitä Lahti olisi, jos ei-äänet olisivat näissä investoinneissa voittaneet.

Olen oppinut työelämässä, että yhdessä sovittu visio pitää olla kaikilla kirkkaana mielessä ja siihen luotua toimivaa strategia noudatettava.

Sitäkin on kuitenkin aika ajoin tarkistettava, sillä ympäristö muuttuu ja muutos on kehitykselle välttämätöntä. Mitä Lahti haluaa olla seuraavan 44 vuoden kuluttua?

On helppo heitellä erilaisia mielipiteitä, mutta paljon vaikeampi on tehdä tulevaisuuteen tähtäävä perusteltu esitys.

Voisi vaikka miettiä, miten energian tuottaminen ja tarve tulevaisuudessa kehittyy ja perustuuko se roskien polttamiseen vai esimerkiksi maalämpöön, aurinkoenergiaan vai pieniin ydinenergialaitoksiin jne.

Mitkä olisivat sijoitustuotot, jos myisi kolmasosan Lahti Energiasta? Olisivatko ne suuremmat kuin Lahti Energia nyt tuottaa – entä tulevaisuudessa?

Millaisessa kaupungissa nuoret koulutetut ihmiset haluavat asua? Minkälainen kaupunki houkuttelee uuden teknologian yrityksiä?

Meidän olisi hyvä muistaa, että jos mediassa haukumme omaa kaupunkiamme, sen johtoa ja virkamiehiä sekä riitelemme keskenämme, se on oman pesän likaamista eikä paranna Lahden houkuttelevuutta asuinpaikkana.

Olkaamme ylpeitä kotikaupungistamme ja pyrkikäämme sitä edelleen kehittämään viihtyisämmäksi sekä elinvoimaisemmaksi hyvällä yhteistyöllä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu