Pääkirjoitus: Uusi kirkolliskokous on edeltäjäänsä tasa-arvoisempi ja uudistusmielisempi, mutta suuriin muutoksiin se ei silti veny

Päijät-Hämeen seurakunnissa äänestettiin kirkolliskokousvaalissa ensimmäisen kerran osana Mikkelin hiippakuntaa.

Ensi toukokuussa työnsä aloittava kirkolliskokous on edeltäjäänsä paljon tasa-arvoisempi.

Kuka hakee lohtua tuomiokirkosta? Tuomio-alkuiset yhdyssanat ovat 1600-luvulla tehty käännösvirhe, mutta tarvitaan ihme ennen kuin kirkko saa ne uudistettua

Muutama viikko sitten pidetyissä vaaleissa valituista pappisedustajista puolet on nyt naisia. Kaikista edustajista naisten osuus on 44 prosenttia, kun se edelliskaudella oli vain 36 prosenttia.

Espoon, Helsingin, Kuopion ja Mikkelin hiippakuntien kirkolliskokousedustajissa naisia on enemmistö.

Kirkolliskokous myös nuortui, sillä valittujen edustajien keski-ikä on nyt 54 vuotta. Kirkolliskokoukseen valitaan neljän vuoden välein 32 pappia ja 64 maallikkoedustajaa.

Tuoreet edustajat ovat myös uudistusmielisempiä kuin edeltäjänsä, mutta suuriin muutoksiin se ei vielä riitä. Avarakatseisempaa kansankirkkoa kaipaavat joutuvat luultavasti alkuilon jälkeen pettymään tuloksiin.

Pahimmillaan sanankäyttö kovenee .

Suurimmalle osalle seurakuntalaisia kirkolliskokous käytäntöineen on täysin tuntematon asia. Jo vaalitapa on monimutkainen tai oikeastaan jopa käsittämätön. Äänioikeutettuja ovat pappien lisäksi vain luottamushenkilöt.

Tällaisilla sisäpiirivaaleilla valitaan kirkon päättävä elin, joka linjaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon oppia, työtä, hallintoa ja taloutta. Asioita, jotka koskettavat kaikkia niitä, jotka seurakuntaan vielä kuuluvat.

Kirkon muutos onkin ollut silmiinpistävän hidasta. Monet kirkolliskokouksen päätökset eivät mene läpi ilman kolmen neljäsosan määräenemmistöä, joten uudistaminen on ollut käytännössä mahdotonta.

Hyvä esimerkki on pappisviran avaaminen naisille – asia, josta kirkolliskokous päätti jo 30 vuotta sitten.

Hyvä että päätti, sillä vuosien 2015–2019 kirkolliskokouksessa naispappeus ei olisi mennyt enää läpi määräenemmistösäädöksen takia. Kirkolliskokouksen edustajat ovat yleensä vanhoillisempia kuin jäsenistö ja työntekijät. Valituksi tuli nytkin edustajia, jotka eivät edelleenkään suostu alttariyhteistyöhön naispappien kanssa.

Lahden ortodoksinen seurakunta ei ole luopumassa Heinolan kirkosta

Kirkon jäsenkadon takia uudella kirkolliskokouksella on edessään isoja rakennemuutosta koskevia päätöksiä.

Silti todennäköistä on, että keskustelu jumiutuu pelkästään avioliittokysymykseen. Tässä asiassa uusi kirkolliskokous on todennäköisesti yhtä jumissa kuin aiempikin, eikä riittävää keskusteluyhteyttä löydy.

Monia muitakaan asioita ei voida viedä läpi, kun vain yksi asia jakaa edustajia valitsemaan puolensa ja kaivautumaan poteroihin.

Pahimmillaan sanankäyttö kovenee ja vastakkainasettelu lisääntyy. Se näkyi jo vaalien alla käydyssä keskustelussa ja ehdokkaiden saamissa vihaviesteissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – pitäisikö niistä saada nykyistä kovempi rangaistus?
 2. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 3. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 4. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 5. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 6. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 7. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 8. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 9. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 10. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 11. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 12. Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
 13. Näppis: Sataman peräkonttikirppis on oikein hyvä tapahtuma, mutta miksi kaupunki nostanut päivähinnan 25%?
 14. Pääkirjoitus: Ajamisen verotus saa kannatusta – hankintaveroa haluttaisiin alentaa
 15. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.