Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?

Kimmo Kangas

Käsillä on jälleen Lahden urheilukeskuksen vuotuinen päätapahtuma Salpausselän kisat. Vaikka talvi on karttanut Lahtea lähes historiallisesti, saadaan kisat järjestettyä tänäkin vuonna. Toivottavasti myös yleisö löytää paikalle. Ainakin vielä helmikuun puolivälin jälkeen lipunmyynnin kerrottiin olevan viime vuotta edellä. (ESS 19.2.).

Salpausselän kisojen yleisötavoite on tänä vuonna 30 000. Huippuvuosista ollaan toki kaukana, mutta myös 2010-luvulla yleisömäärissä ollaan tultu vauhdilla alas. Esimerkiksi vuoden 2015 yleisömäärää 34 500 luonnehdittiin huonoimmaksi miesmuistiin. Uudet pohjat otettiin heti seuraavana vuonna.

Salpausselän hiipuneeseen yleisösuosioon on tietenkin monia tekijöitä nuupahtaneesta suomalaismenestyksestä kilpaileviin viihdykkeisiin, mutta varsin usein esiin nousee selittävänä tekijänä sää. Milloin on ollut räntää, milloin tuulta.

Ensilumenladun hintalappu selvisi Lahdessa – onko paljon vai vähän?

Talviurheilukaupungin manttelia mielellään kantavalle Lahdelle sää on mitä tärkein kysymys. Jos viiden kuukauden mittainen marraskuu on tulevaisuuden normaali, kuinka kauan yleisö jaksaa kiinnostua talvilajeista, ja kuinka kauan hiihtokisoja voidaan Lahdessa ylipäätään järjestää? Ja millä hinnalla?

Kisat ja ensilumenladut on Lahdessa saatu tänäkin "talvena" rakennettua tykittämällä ja säilömällä lunta. Toiminnan mielekkyyttä on kyselty taajaan muun muassa Etelä-Suomen Sanomien lukijapalstalla. Ensilumenladun osalta hintalappu ei ole kummoinen. Lahden liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki esitti Twitterissä laskelman, jonka mukaan ensilumenladun hintalappu on 10 000 euroa vuodessa. (ESS 15.11.2019).

Urheilukeskuksessa summat – ja kysymysmerkit – ovat huomattavasti suuremmat. Lahti selvitti viime vuonna urheilulle myöntämäänsä suoraa ja välillistä tukea.

Koko urheilukeskuksen kustannuksiksi laskettiin 3,8 miljoonaa euroa vuodessa. Summa sisältää hyppyrimäkien, stadionin, pääkatsomon, mäkikatsomorakennuksen, maauimalan, Suurmäen kentän liikuntatilan ja latujen kunnossapidon. Hyppyrimäkien ylläpito maksaa kaupungille 1,25 miljoonaa euroa vuodessa.

Selvityksessä todetaan, että urheilukeskuksen ongelma on kustannuksiin nähden vähäinen käyttö ja se, että suorituspaikkojen ylläpito kansainväliset vaatimukset täyttävinä tulee erittäin kalliiksi.

Gallup Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"

Urheilukeskuksen ylläpitoon käytettävät summat eivät ole vähäisiä. Eivät etenkään, jos mahdollisuudet ylipäätään järjestää kansainvälisiä talviurheilutapahtumia käyvät yhä haastavammiksi.

Kulujen vastapainona on toki Lahden talviurheilutapahtumista saama suora ja välillinen hyöty, esimerkiksi matkailutulot ja näkyvyys.

Joka tapauksessa porinan mietintämyssyjen alla toivoisi käyvän kuumana. Piikin ei luulisi olevan loputtomiin auki, jos epävarmuus hyötyjen toteutumisesta kasvaa.

Helpointa olisi tietysti luoda uusia tulonlähteitä. Se vain on talviurheilukeskukseksi luodussa ympäristössä helpommin sanottu kuin tehty. Hiihtostadion on nimensä veroinen ja lajissaan erinomainen. Vaan riittääkö se jatkossa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 2. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 3. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 4. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 5. Kysymys ja vastaus: Voiko itse tehtäviin punkkitesteihin luottaa?
 6. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 7. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 8. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 9. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 10. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 11. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
 12. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan
 13. Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin- lue yön uutiskooste
 14. Lahden torille tulee valvottu pyöräparkki – kokeilu jatkuu kuukauden ajan
 15. Pääkirjoitus: Rasismi on kansainväistyvässä Suomessa vakava ongelma

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.