Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?

Kimmo Kangas

Käsillä on jälleen Lahden urheilukeskuksen vuotuinen päätapahtuma Salpausselän kisat. Vaikka talvi on karttanut Lahtea lähes historiallisesti, saadaan kisat järjestettyä tänäkin vuonna. Toivottavasti myös yleisö löytää paikalle. Ainakin vielä helmikuun puolivälin jälkeen lipunmyynnin kerrottiin olevan viime vuotta edellä. (ESS 19.2.).

Salpausselän kisojen yleisötavoite on tänä vuonna 30 000. Huippuvuosista ollaan toki kaukana, mutta myös 2010-luvulla yleisömäärissä ollaan tultu vauhdilla alas. Esimerkiksi vuoden 2015 yleisömäärää 34 500 luonnehdittiin huonoimmaksi miesmuistiin. Uudet pohjat otettiin heti seuraavana vuonna.

Salpausselän hiipuneeseen yleisösuosioon on tietenkin monia tekijöitä nuupahtaneesta suomalaismenestyksestä kilpaileviin viihdykkeisiin, mutta varsin usein esiin nousee selittävänä tekijänä sää. Milloin on ollut räntää, milloin tuulta.

Ensilumenladun hintalappu selvisi Lahdessa – onko paljon vai vähän?

Talviurheilukaupungin manttelia mielellään kantavalle Lahdelle sää on mitä tärkein kysymys. Jos viiden kuukauden mittainen marraskuu on tulevaisuuden normaali, kuinka kauan yleisö jaksaa kiinnostua talvilajeista, ja kuinka kauan hiihtokisoja voidaan Lahdessa ylipäätään järjestää? Ja millä hinnalla?

Kisat ja ensilumenladut on Lahdessa saatu tänäkin "talvena" rakennettua tykittämällä ja säilömällä lunta. Toiminnan mielekkyyttä on kyselty taajaan muun muassa Etelä-Suomen Sanomien lukijapalstalla. Ensilumenladun osalta hintalappu ei ole kummoinen. Lahden liikuntatoimenjohtaja Tommi Lanki esitti Twitterissä laskelman, jonka mukaan ensilumenladun hintalappu on 10 000 euroa vuodessa. (ESS 15.11.2019).

Urheilukeskuksessa summat – ja kysymysmerkit – ovat huomattavasti suuremmat. Lahti selvitti viime vuonna urheilulle myöntämäänsä suoraa ja välillistä tukea.

Koko urheilukeskuksen kustannuksiksi laskettiin 3,8 miljoonaa euroa vuodessa. Summa sisältää hyppyrimäkien, stadionin, pääkatsomon, mäkikatsomorakennuksen, maauimalan, Suurmäen kentän liikuntatilan ja latujen kunnossapidon. Hyppyrimäkien ylläpito maksaa kaupungille 1,25 miljoonaa euroa vuodessa.

Selvityksessä todetaan, että urheilukeskuksen ongelma on kustannuksiin nähden vähäinen käyttö ja se, että suorituspaikkojen ylläpito kansainväliset vaatimukset täyttävinä tulee erittäin kalliiksi.

Gallup Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"

Urheilukeskuksen ylläpitoon käytettävät summat eivät ole vähäisiä. Eivät etenkään, jos mahdollisuudet ylipäätään järjestää kansainvälisiä talviurheilutapahtumia käyvät yhä haastavammiksi.

Kulujen vastapainona on toki Lahden talviurheilutapahtumista saama suora ja välillinen hyöty, esimerkiksi matkailutulot ja näkyvyys.

Joka tapauksessa porinan mietintämyssyjen alla toivoisi käyvän kuumana. Piikin ei luulisi olevan loputtomiin auki, jos epävarmuus hyötyjen toteutumisesta kasvaa.

Helpointa olisi tietysti luoda uusia tulonlähteitä. Se vain on talviurheilukeskukseksi luodussa ympäristössä helpommin sanottu kuin tehty. Hiihtostadion on nimensä veroinen ja lajissaan erinomainen. Vaan riittääkö se jatkossa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.