Pääkirjoitus: Puolustusreservi uhkaa huveta

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on ehdottanut kutsuntojen järjesteämistä myös nuorille naisille. Jussi Nukari / Lehtikuva

Pian aloittaa työnsä parlamentaarinen työryhmä, jonka tehtävänä on asevelvollisuutemme kehittämistä. Samalla työryhmän on määrä selvittää kansalaispalvelusta mahdollisena vaihtoehtona varusmiespalvelukselle.

Olisi yllättävää, jos työryhmä ei pitäisi kiinni yleisestä asevelvollisuudestamme. Sen takana on yhä Puolustusvoimien, kansan syvien rivien ja poliittisten päättäjien suuren enemmistön tuki. Eikä syyttä, perustaahan Suomi puolustuksensa yleisen asevelvollisuuden tuottamaan laajaan reserviin. Nykyisen järjestelmämme ja siten myös työryhmän suurimpia haasteita onkin, miten turvataan, että reservi pysyy tarpeeksi suurena.

Syntyvyys on ollut jatkuvassa laskussa jo vuosia. Se ei vielä ole ehtinyt nostattaa Puolustusvoimissa huolta varusmiesten äkillisestä loppumisesta. Kysymys ajankohtaistuu silti ennen pitkää, mikäli syntyvyys vähenee myös tästä eteenpäin.

Akuutimpi uhka puolustuskyvyllemme on, että yhä harvempi osa nuorista miehistämme suorittaa enää asevelvollisuutensa. Jopa kolmannes ikäluokasta karsiutuu nykyään varusmiespalveluksesta heti kutsunnoissa tai viimeistään palveluksensa aikana, kun meno isossa joukossa tuntuu fyysisesti tai henkisesti liian raskaalta. Toki kyse on Puolustusvoimien itsensäkin aiheuttamasta ongelmasta, jos sitä ongelmaksi vielä edes kannattaa kutsua.

Yhä harvempi suorittaa varusmiespalveluksen.

Kutsunnoissa korotettiin taannoin tarkoituksellisesti rimaa sen varmistamiseksi, että palvelukseen määrättävät pystyisivät suorittamaan se kunnialla loppuun saakka. Tavoitteessa on onnistuttu, sillä keskeytysten määrä on ollut jo pitkään selvässä laskussa. Silti niitä tapahtuu edelleen varsin runsaasti. Ja koska samaan aikaan yhä useampi nuori mies saa vapauttavan päätöksen jo kutsunnoissa, on ymmärrettävää, että huoli reservimme riittävyydestä valtaa alaa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on pohtinut, voisiko palvelukseen kelvata taas vähän heikommallakin fyysisellä kunnolla. Tarvitaanhan nykysodassa paljon muitakin kuin eturivin taistelijoita, esimerkiksi tietokone-eksperttejä.

Suuren potentiaalisen reservin muodostavat naiset, joista vain tuhatkunta suorittaa vuosittain vapaaehtoisen varausmiespalveluksen. Vaikka määrä vain kaksinkertaistuisi, reservi vahvistuisi ajan mittaan tuntuvasti.

Kutsumalla myös nuoret naiset kutsuntoihin he saattaisivat innostua varusmiespalveluksesta nykyistä enemmän. Tai elleivät siitä, niin kenties kansalaispalveluksesta, mikäli se olisi mahdollista. Pakolliseksi ei naisten asepalvelusta halua määrätä edes Puolustusvoimat. Siihen eivät rahat ja voimat riittäisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jo tuhannet yritykset pyytäneet lyhennysvapaata lainoihinsa - "Erityisesti pienten yritysten tilanne on erittäin vaikea"
 2. Iitin kunta aloittaa yt-neuvottelut, esillä lomautukset
 3. Lahtelainen Reijo "Repe" Ruohola ei malttanut jäädä eläkkeelle vaan pisti pystyyn uuden yrityksen – " Pää pysyy terävänä jos jotain touhuaa"
 4. Nastolan skeittiparkin rakentaminen siirtyy ensi vuoteen
 5. Kuinka etäkoulu sujuu teidän perheessänne? Etlari tekee juttua koulunkäynnistä juuri nyt ja pyytää oppilaiden ja vanhempien tarinoita
 6. Korona-ajassa jotain hyvääkin: Yritykset keksivät uusia ansaintatapoja – Ginitislaamo tekee käsidesiä, kukkakauppa myy autokaistalta
 7. Lahden torilla on lähes autiota: tällaista "markkinapäivää" ei ole ennen nähty
 8. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 9. Lahden keskustan ilmaiset parkkipaikat tuovat helpotusta ravintoloitsijoille - "Tämä on niin hyvä idea, että tätä kannattaa jatkaa koronan jälkeenkin", sanoo Mamma Marian toimitusjohtaja
 10. Chiméne Bavardin Esalainen: Etäkoululaisten äitinä ei ole aina helppoa, varsinkin jos pitää askarrella
 11. Lahden Mukkulan ostoskeskuksen polttajia ei pystytty tunnistamaan videolta – kahden miehen syytteet kaatuivat käräjillä
 12. Lastensuojeluilmoitusten määrä kääntyi laskuun koulujen sulkemisen jälkeen, mutta se ei ole hyvä uutinen – "Koko Suomi keskittyy muihin asioihin"
 13. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 14. Pääkirjoitus: Lahtikin huutaa valtiolta apua selviytyäkseen koronakriisistä
 15. Kananmuna on elämän symboli – kokeile sitä leivonnassa ja pääruuissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.