Lukijalta: Lahti halusi jatkaa ensihoidon kulujen kohtuutonta jakoa kuntien kesken

Martti Talja

Tämän lehden uutisessa (22.2.) kerrottiin Lahden kaupunginhallituksen erottaneen kolme Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymäkokousedustajaa tehtävästään.

Perusteena oli kaupunginhallituksen määrittelemän kannan vastainen toiminta, kun yhtymäkokous päätti ensihoitopalvelun kustannusten uudesta jakotavasta.

Olin yksi erotetuista.

Pitkän pohdinnan jälkeen päädyin – kaupungin ohjeista huolimatta – äänestämään tyhjää asiasta päätettäessä. Lahtelaisena päättäjänä minusta Lahden kaupunginhallituksen ohje oli itsekäs ja maakunnan kuntia eriarvoistava.

Lahden kaupunginhallituksen ohje oli itsekäs ja maakunnan kuntia eriarvoistava.

Kyse on ensihoitopalvelun kuntakohtaisista jakoperusteista. Ensihoitoyksiköiden sijaintipaikka on määrittänyt 85-prosenttisesti kustannusten jaon kuntien kesken.

Kaupunginhallituksen ja yhtymäkokousedustajien kokouksessa toin esille Lahden kaupungin määräävän aseman väärinkäyttämisen vuodesta 2007 lähtien.

Vanha laskutapa käytti laskutuksen perusteena ajoneuvojen päivystyssijaintia. Sen mukaan Lahden ensihoitopalvelun kustannus asukasta kohden olisi tänä vuonna 34 euroa.

Kalleimman kunnan eli Sysmän laskutus olisi 171 euroa asukasta kohden.

Muita kalliita kuntia olisivat Hartola 120 euroa, Padasjoki 119 euroa, Iitti 96 euroa ja Asikkala 85 euroa. Hollolan laskutus olisi toiseksi matalin: 36 euroa asukasta kohden.

Missään muussa Suomen maakunnassa ei ajoneuvon sijainnilla ole merkitystä. Useimmissa sairaanhoitopiireissä jakoperusteena on ollut pelkkä asukasmäärä, tai asukasmäärä ja tehtävien määrä.

Kuntien edellyttämiä säästöjä etsiessään Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän virkamiesten on noudatettava lakia, joka edellyttää yhdenvertaisuutta palvelujen järjestämisessä ja hinnoittelussa.

Virkamiehet esittivät uudeksi jakomalliksi asukas- ja tehtävämäärien yhdistämistä, eli valtakunnallisesti yleisesti käytettyä mallia.

Uuden laskutustavan mukaan kuntien laskutus tasapuolistui ja ääripäät ovat 42 ja 61 euroa asukasta kohden. Lahden kustannukseksi tuli 43 euroa asukasta kohden.

Kuntien väestörakenne ja sen mukainen palvelujen tarve näkyvät edelleen hintaeroina.

Yhtymähallitus oli yksimielisesti virkamiesten talousarvioesityksen takana ja esitti sitä yhtymäkokoukselle.

Lahden kaupunginhallitus kuitenkin vastusti yhtymähallituksen esitystä ja oli ohjeistanut edustajansa sen mukaisesti. Lahden kanta kuitenkin hävisi äänestyksessä.

Yhtymäkokouksen kannaksi jäi siis yhtymän hallituksen esitys, eli puolustamani tasavertaisempi laskutusmalli.

On sääli, että meidän kaikkien kolmen päätös vastustaa kaupunginhallituksen kantaa meni tavallaan hukkaan, koska yhtymäkokouksessa Lahden kantaan ei yhtynyt yhtymäsopimuksen mukaista määrää muita kuntia. Myös tällä perusteella Lahden kanta olisi tullut hylätyksi.

Suuri tarvitsee pieniä ja pienet suurta maakuntamme yhdenvertaiseen, tuloksekkaaseen ja oikeudenmukaiseen kehittämiseen.

Päijät-Häme oli ensimmäinen sairaanhoitopiiri, joka yhdisti päivystyksen ja pyörillä kotiin tai tapahtumapaikalle viedyn ensihoidon samaan päivystysyksikköön vuonna 2007. Tuolloin maakuntaan perustettiin Sosiaali- ja terveysyhtymää (PHSOTEY).

Vuosien varrella kentälle vietävien kiirepalveluiden kokonaisuuteen on yhdistetty kotona arviointia ja hoitamista.

Kotisairaalatoiminta, lääkärin/sairaanhoitajan käynti kotona ja arviointipalvelu numerossa 116 117 korvaavat perinteistä kiireellistä ensihoitoa tai käyntiä päivystyksessä.

Viime vuonna toteutettiin 190 000 kiireellistä hoitotapahtumaa potilaiden kotona tai sairaalassa. Kiireellisistä ensihoidon tehtävistä vain 60 prosenttia päätyi ensihoitoajoneuvolla kuljetukseen.

Kirjoittaja on professori ja Lahden kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 2. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 3. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 4. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 5. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 6. Kevätaurinko helli tiistaina- alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 13. Varmuusvarastot avattiin jo kaksi viikkoa sitten, mutta kaikki eivät vieläkään ole saaneet hengityssuojaimia
 14. Laulaja Eero Aven on kuollut
 15. Onko golf superkesän vai katastrofin kynnyksellä?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.