Pääkirjoitus: Faktat tarpeen koronaviruksesta

Hengityssuojaimet on myyty Lahden apteekeista loppuun, ja kösidesillä on kova kysyntä. Katja Luoma

Kiinasta muualle maailmaan hitaasti leviämässä oleva koronavirus aiheuttaa paljon huolta, osin siksikin, että sen vakavuudesta liikkuu monenlaisia käsityksiä. Vaikka on tärkeää pyrkiä estämään viruksen leviäminen pandemiaksi, kannattaa pitää mielessä, että koronavirus aiheuttaa valtaosalle tartunnan saaneista vain lieviä oireita.

Korona on monien influenssavirusten tapaan vaarallinen ennen kaikkea riskiryhmille eli vanhuksille ja joitakin vakavia perussairauksia sairastaville. Jokavuotiset influenssatkin tappavat Suomessa satoja ihmisiä vuosittain. Niitä vastaan taistellaan rokotteilla.

Koronavirustartunnan saaneet ja heidän kanssaan tekemisissä olleet on pyritty eristämään muista taudin leviämisen estämiseksi. Näyttää kuitenkin siltä, että virusta putkahtelee esiin eri puolilla maailmaan ilman, että voidaan suoraan osoittaa yhteys taudin ensimmäiseen toteamisalueeseen, Kiinan Wuhaniin.

Suomessa on tähän mennessä todettu yksi, Kiinasta peräisin oleva koronatautitapaus eikä se aiheuttanut jatkotartuntoja. Virus aiheuttaa kuitenkin runsaasti huolta, ja osin siitäkin syystä hengityssuojaimet on myös Lahdesta myyty loppuun ja käsidesin menekki on kovaa.

Suomessa on tähän mennessä todettu yksi, Kiinasta peräisin oleva korona tautitapaus .

On totta kai järkevää suojata itseään ja muita hyvällä käsihygienialla erilaisilta tarttuvilta taudeilta. Tässä vaiheessa kansalaiset kaipaavat kuitenkin asiallista tietoa siitä, mitä koronavirus aiheuttaa, kuinka vaarallinen se on ja miksi sen leviäminen halutaan aika kovillakin eristystoimilla estää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomen sairaaloissa on hyvä valmius tutkia ja hoitaa koronavirusinfektioita eristysolosuhteissa.

Koronavirustartunnan riski on EU-maissa tällä haavaa melko pieni. Epidemia-alueella riski tartuntaan on suurempi.

WHO on julistanut Kiinan Wuhanista löytyneen uuden koronaviruksen kansainväliseksi kansanterveysuhaksi. Julistuksen avulla WHO voi antaa tilannetta koskevia toimintaohjeita ja suosituksia ja kohdentaa kansainvälistä rahoitusta torjuntatoimien tukemiseen entistä nopeammin.

WHO ei silti suosittele erityisiä toimia matkailijoille eikä rajoituksia matkustamiseen tai kansainväliseen kauppaan.

Koronavirus vaikuttaa myös monen suomalaisen, Kiinassa toimivan yrityksen toimintaan. Esimerkiksi elektroniikka-alalla odotetaan monista tuotteista pulaa lähikuukausina, koska tehtaita on suljettu. Tilanne lauennee lähiaikoina joko siksi, ettei pandemiaa voida estää tai siksi, että tauti taittuu omia aikojaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 2. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa liikennettä toistaiseksi
 3. Miksi Singapore torjui koronan muita paremmin? "Johtaminen ja ohjeiden toimeenpano ulottuvat aivan ruohonjuuritasolle", sanoo maassa vuosia asunut
 4. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Vain yksi uusi tartunta
 5. Kinos-yhtiö pitää kiinni Ranta-Kartanon viihdekeskuksen aikataulusta Lahdessa – "Koronalla todennäköisesti aika vähän vaikutusta"
 6. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 7. Lähihoitaja Tytti Söderlund-Syrjälä tekee osa-aikatyötä syöpäosastolla – työ on rankkaa, ja rahat ovat usein vähissä: "Pitää miettiä tarkkaan, mitä kaupasta ostaa"
 8. Peruttu ja siirretty on aiemminkin – viisi poikkeustilannetta, jotka ovat järisyttäneet urheilutapahtumia
 9. Lukijalta: Antakaa arvostusta ja eläkettä kotiäideille
 10. Vuorotteluvapaa oli asikkalalaiselle Hanna Rossille henkisesti rikasta aikaa ja mahdollisuus kokeilla uutta
 11. Lahden Sylvia-koti avaa syksyllä erityislapsille suunnatun lastensuojeluyksikön – "Tällaisellekin toiminnalle on kysyntää"
 12. Iitissä jännitetään MotoGP-kisan kohtaloa, Kärkölä aloittamassa yt-neuvottelut – ESS kysyi pienten kuntien johtohahmoilta, miten arki pyörii koronakriisin keskellä
 13. Pesuhuoneessa syttyneestä tulipalosta huomattavia vahinkoja Lahdessa
 14. Teppo Koskisen uutisanalyysi: Matka lähikauppaan voi pidentyä kymmenellä kilometrillä ja halkovarasto sijaita näköetäisyydellä mutta väärällä puolella rajaa - rajan sulkeminen teki elämästä vaikeaa tavalla, joka vaatii järeitä perusteluita
 15. NHL-kiekkoilija Mikael Granlundin perheessä suuri suru

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Pesuhuoneessa syttyneestä tulipalosta huomattavia vahinkoja Lahdessa
 3. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 4. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 5. Rattijuoppo törmäili kaistaa vaihtaessaan Lahdessa
 6. Lukijalta: Hanhia rääkätään tahallaan puistoissa
 7. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 8. 28.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 26 - yksi keskussairaalan potilas altistui tartunnalle
 9. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 10. Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta, joita jokaisen on nyt syytä noudattaa
 11. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 12. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa liikennettä toistaiseksi
 13. Milloin hoitoon? Näin toimit, jos sinulla on flunssan oireita ja epäilet saaneesi koronavirustartunnan - katso kaavio
 14. Seurakunta laittoi pystyyn puhelinpäivystyksen koronan ahdistamille ja juttuseuraa kaipaaville lahtelaisille – "Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei ruuhkaksi asti"
 15. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.