Lukijalta: Energiayhtiön yksityistämisistä kalliit seuraukset

Aarre Päri

Tämän lehden päätoimittaja otti kantaa Lahti Energian myyntiin (ESS 23.2). Kirjoituksessaan hän käytti esimerkkinä Kajaanin kaupungin ja Sotkamon kunnan omistaman energiayhtiön osakkeiden myyntiä.

Syventymättä sen enempää viimeiseen osakemyynnin järkevyyteen, voisin vain näin yleisellä tasolla todeta, että jos Kajaanin kaupunki olisi aikoinaan pitänyt oman energiayhtiönsä, ei kajaanilaisilla olisi tällä hetkellä Suomen kalleimpiin kuuluvat energianhinnat.

Koska tunnen paremmin Savonlinnan kaupungin energiayhtiön myyntihistorian, käytän sitä esimerkkinä. Savonlinna myi energiayhtiönsä 1990-luvun alussa 84 miljoonalla markalla.

Viiden vuoden kuluttua asiantuntijat arvioivat silloisten energiayhtiöiden myyntihintojen perusteella Savonlinnan energiayhtiötä noin 400 miljoonan markan arvoiseksi.

Tänä päivänä sen arvo olisi tuo summa euroina! Epäonnistuneen kaupan lisäksi Savonlinnankin asukkaiden ja yritysten sähkön siirto- ja kaukolämmön hinnat ovat maamme korkeimpia.

Markus Pirttijoen Esalainen: Vaikka myyntejä haukutaan, ne voivat myös kannattaa

Espoon ja Heinolan kaupungeissa on yhtä surullisia esimerkkejä epäonnistuneista energiayhtiön kaupoista, jos vähänkin niiden historiaan tutustuu.

Lahdessa on arvuuteltu, että Lahti Energian vähemmistöosuuden ostajaksi tulisi PHP Holding-yhtiö. Yleisessä tiedossahan on, että PHP Holdingilla on rahaa, joka etsii uutta riskitöntä sijoituskohdetta ja olisi täten oiva ostajaehdokas.

Allekirjoittanut ei kuitenkaan usko, että PHP Holding laittaisi rahojaan niin riskipitoiseen omaisuuteen, kuin konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja, Vihreiden kaupunginvaltuutettu Aleksi Mäntylä julkisuudessa on antanut ymmärtää Lahti Energiasta.

Savonlinnan sähkön siirto- ja kaukolämmön hinnat ovat maamme korkeimpia.

PHP Holdingin nykyisessä hallituksessa istuu mm. nykyinen Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja ja Mediatalo Esa:n pitkäaikainen toimitusjohtaja Jukka Ottela, sekä Lahden kaupungin konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen.

Olisiko tämä kytkentä käynnistänyt nämä kaupunkilaisten arvailut? Lahtelaisille päättäjille tulisi kuitenkin muistuttaa, että mahdolliset myydyt osakkeet ovat edelleen myytävissä uusille riskisijoittajille, kun niiden omistaja saa niistä vähänkään paremman hinnan.

Kaupunkilaisille voisi todeta, että ei ole oikein, että energiayhtiön myyntiä ohjaa ideologia, jonka mukaan kaikki yhteinen omaisuus tulee hävittää sen arvosta piittaamatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 2. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa edelleen liikennettä
 3. Apotin tuottanut Epic hävisi kilpailutuksen – Cerner toimittaa jättimäisen tietojärjestelmän neljälle sairaanhoitopiirille
 4. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 5. Kurkkiiko nalle ikkunasta? Lähetä kuva ESS:lle
 6. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 7. Miksi Singapore torjui koronan muita paremmin? "Johtaminen ja ohjeiden toimeenpano ulottuvat aivan ruohonjuuritasolle", sanoo maassa vuosia asunut
 8. Päijät-Hämeen Ateriapalvelut pinnisti viime vuonna voitolle
 9. Kinos-yhtiö pitää kiinni Ranta-Kartanon viihdekeskuksen aikataulusta Lahdessa – "Koronalla todennäköisesti aika vähän vaikutusta"
 10. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 11. Lähihoitaja Tytti Söderlund-Syrjälä tekee osa-aikatyötä syöpäosastolla – työ on rankkaa, ja rahat ovat usein vähissä: "Pitää miettiä tarkkaan, mitä kaupasta ostaa"
 12. Peruttu ja siirretty on aiemminkin – viisi poikkeustilannetta, jotka ovat järisyttäneet urheilutapahtumia
 13. Lukijalta: Antakaa arvostusta ja eläkettä kotiäideille
 14. Vuorotteluvapaa oli asikkalalaiselle Hanna Rossille henkisesti rikasta aikaa ja mahdollisuus kokeilla uutta
 15. Lahden Sylvia-koti avaa syksyllä erityislapsille suunnatun lastensuojeluyksikön – "Tällaisellekin toiminnalle on kysyntää"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Pesuhuoneessa syttyneestä tulipalosta huomattavia vahinkoja Lahdessa
 3. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 4. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 5. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa edelleen liikennettä
 6. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 7. Rattijuoppo törmäili kaistaa vaihtaessaan Lahdessa
 8. Lukijalta: Hanhia rääkätään tahallaan puistoissa
 9. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 10. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 11. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 12. 28.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 26 - yksi keskussairaalan potilas altistui tartunnalle
 13. Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta, joita jokaisen on nyt syytä noudattaa
 14. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 15. Seurakunta laittoi pystyyn puhelinpäivystyksen koronan ahdistamille ja juttuseuraa kaipaaville lahtelaisille – "Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei ruuhkaksi asti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.