Lukijalta: Energiayhtiön yksityistämisistä kalliit seuraukset

Aarre Päri

Tämän lehden päätoimittaja otti kantaa Lahti Energian myyntiin (ESS 23.2). Kirjoituksessaan hän käytti esimerkkinä Kajaanin kaupungin ja Sotkamon kunnan omistaman energiayhtiön osakkeiden myyntiä.

Syventymättä sen enempää viimeiseen osakemyynnin järkevyyteen, voisin vain näin yleisellä tasolla todeta, että jos Kajaanin kaupunki olisi aikoinaan pitänyt oman energiayhtiönsä, ei kajaanilaisilla olisi tällä hetkellä Suomen kalleimpiin kuuluvat energianhinnat.

Koska tunnen paremmin Savonlinnan kaupungin energiayhtiön myyntihistorian, käytän sitä esimerkkinä. Savonlinna myi energiayhtiönsä 1990-luvun alussa 84 miljoonalla markalla.

Viiden vuoden kuluttua asiantuntijat arvioivat silloisten energiayhtiöiden myyntihintojen perusteella Savonlinnan energiayhtiötä noin 400 miljoonan markan arvoiseksi.

Tänä päivänä sen arvo olisi tuo summa euroina! Epäonnistuneen kaupan lisäksi Savonlinnankin asukkaiden ja yritysten sähkön siirto- ja kaukolämmön hinnat ovat maamme korkeimpia.

Markus Pirttijoen Esalainen: Vaikka myyntejä haukutaan, ne voivat myös kannattaa

Espoon ja Heinolan kaupungeissa on yhtä surullisia esimerkkejä epäonnistuneista energiayhtiön kaupoista, jos vähänkin niiden historiaan tutustuu.

Lahdessa on arvuuteltu, että Lahti Energian vähemmistöosuuden ostajaksi tulisi PHP Holding-yhtiö. Yleisessä tiedossahan on, että PHP Holdingilla on rahaa, joka etsii uutta riskitöntä sijoituskohdetta ja olisi täten oiva ostajaehdokas.

Allekirjoittanut ei kuitenkaan usko, että PHP Holding laittaisi rahojaan niin riskipitoiseen omaisuuteen, kuin konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja, Vihreiden kaupunginvaltuutettu Aleksi Mäntylä julkisuudessa on antanut ymmärtää Lahti Energiasta.

Savonlinnan sähkön siirto- ja kaukolämmön hinnat ovat maamme korkeimpia.

PHP Holdingin nykyisessä hallituksessa istuu mm. nykyinen Lahti Energian hallituksen puheenjohtaja ja Mediatalo Esa:n pitkäaikainen toimitusjohtaja Jukka Ottela, sekä Lahden kaupungin konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen.

Olisiko tämä kytkentä käynnistänyt nämä kaupunkilaisten arvailut? Lahtelaisille päättäjille tulisi kuitenkin muistuttaa, että mahdolliset myydyt osakkeet ovat edelleen myytävissä uusille riskisijoittajille, kun niiden omistaja saa niistä vähänkään paremman hinnan.

Kaupunkilaisille voisi todeta, että ei ole oikein, että energiayhtiön myyntiä ohjaa ideologia, jonka mukaan kaikki yhteinen omaisuus tulee hävittää sen arvosta piittaamatta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu