Vili Uuskallion Esalainen: Koronaviruksen torjumisessa mokattiin kriittisessä vaiheessa, ulkonaliikkumiskiellot eivät taltuta epidemiaa

Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Kiina käynnisti tammikuussa ennennäkemättömän terveysoperaation sulkemalla kokonaisia miljoonakaupunkeja koronaviruksen pysäyttämiseksi. Helmikuun puolivälissä liikkumisrajoitukset koskivat noin 760 miljoonaa ihmistä eli kymmentä prosenttia maapallon väestöstä.

Äärimmäisillä toimillaan Kiina yritti estää vahingon, joka oli ehtinyt jo tapahtua. Koronavirus alkoi levitä Wuhanin suurkaupungissa sijaitsevalla torilla viime vuoden lopulla. Viruksesta ensimmäisten joukossa varoittanutta, koronavirukseen helmikuun alussa kuollutta lääkäriä ei uskottu, vaan viranomaiset peittelivät tartuntoja.

Viime päivien aikana on käynyt selväksi, että koronaviruksen aiheuttama Covid-19 -tauti on kehittymässä pandemiaksi, johon sairastuu ihmisiä kaikissa maailman kolkissa. Euroopassa pahin tilanne on Pohjois-Italiassa, jossa on todettu satoja koronavirustartuntoja. Taudin leviämisen estämiseksi kymmenen kuntaa on määrätty koronakaranteeniin.

Kuten Kiinassakin, Italiassa epäonnistuttiin koronaviruksen torjumisen kriittisillä hetkillä. Kiinasta saapuneita, tartuntariskin omaavia matkustajia ei laitettu karanteeniin. Nyt virheitä paikataan alueellisilla karanteeneilla, joista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.

Monet asiantuntijat katsovat, ettei virusta saada pysäytettyä laajamittaisilla eristystoimilla. Suomessa esimerkiksi THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen piti Ylen haastattelussa (24.2.) Italian määräämiä rajoituksia ylimitoitettuna.

Koronaviruksen aiheuttama karanteeni rasittaa myös kukkaroa - potkuja sentään ei ole luvassa

Liikkumisrajoitukset haittaavat ruoan, lääkkeiden ja muiden elintärkeiden tarvikkeiden kuljetuksia. Karanteenin vuoksi korovirukseen sairastuneet tai muista terveysongelmista kärsivät saattavat jäädä kotiin, vaikka tarvitsivat sairaalahoitoa.

Suomessa tartuntatautilaki tähtää tartuntaketjujen katkaisemiseen. Jos tämä osoittautuu mahdottomaksi, karanteenit lopetetaan.

Tartuntatautilaki ei Suomessa mahdollista ulkonaliikkumiskieltoa, vaan sitä varten tarvittaisiin äärimmäisiä poikkeustilanteita varten laadittu valmiuslaki. Sellaiseen ei koronaviruksen tapauksessa näytä olevan tarvetta, vaikka kyseessä onkin vakava tauti.

Hengityssuojaimet menevät kuin kuumille kiville Lahdenkin apteekeissa, myös käsidesin myynti kasvanut

Maanantaihin mennessä koronavirukseen oli kuollut maailmanlaajuisesti noin 2 600 ihmistä. THL:n arvion mukaan koronavirustartunnan saaneiden kuolleisuus on pienempi kuin kaksi prosenttia. Kuolleisuus on suurinta yli 80-vuotiailla. Yhtään alle 10-vuotiaan lapsen koronakuolemaa ei ole raportoitu. Suurin osa sairastuneista on saanut vain lieviä oireita.

Kaikkien aikojen tuhoisin influenssapandemia oli vuosina 1918–1919 riehunut Espanjantauti, johon kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä. Suomessa tautiin kuoli arviolta 17 000–25 000 henkeä, joukossa tuhansia punavankeja.

Tavalliseen kausi-influenssaan kuolee maailmalla vuosittain noin 400 000 ihmistä ja Suomessa joitakin satoja.

Vuonna 2009 sikainfluenssa levisi pandemiaksi, jonka aikana kuoli maailmanlaajuisesti satoja tuhansia ihmisiä. Vastaavaan kuolonuhrien määrään saatetaan päätyä myös koronaviruksen kohdalla ennen kuin epidemia talttuu rokotteen avulla ja omia aikojaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 2. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa edelleen liikennettä
 3. Apotin tuottanut Epic hävisi kilpailutuksen – Cerner toimittaa jättimäisen tietojärjestelmän neljälle sairaanhoitopiirille
 4. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 5. Kurkkiiko nalle ikkunasta? Lähetä kuva ESS:lle
 6. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 7. Miksi Singapore torjui koronan muita paremmin? "Johtaminen ja ohjeiden toimeenpano ulottuvat aivan ruohonjuuritasolle", sanoo maassa vuosia asunut
 8. Päijät-Hämeen Ateriapalvelut pinnisti viime vuonna voitolle
 9. Kinos-yhtiö pitää kiinni Ranta-Kartanon viihdekeskuksen aikataulusta Lahdessa – "Koronalla todennäköisesti aika vähän vaikutusta"
 10. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 11. Lähihoitaja Tytti Söderlund-Syrjälä tekee osa-aikatyötä syöpäosastolla – työ on rankkaa, ja rahat ovat usein vähissä: "Pitää miettiä tarkkaan, mitä kaupasta ostaa"
 12. Peruttu ja siirretty on aiemminkin – viisi poikkeustilannetta, jotka ovat järisyttäneet urheilutapahtumia
 13. Lukijalta: Antakaa arvostusta ja eläkettä kotiäideille
 14. Vuorotteluvapaa oli asikkalalaiselle Hanna Rossille henkisesti rikasta aikaa ja mahdollisuus kokeilla uutta
 15. Lahden Sylvia-koti avaa syksyllä erityislapsille suunnatun lastensuojeluyksikön – "Tällaisellekin toiminnalle on kysyntää"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Pesuhuoneessa syttyneestä tulipalosta huomattavia vahinkoja Lahdessa
 3. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 4. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 5. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa edelleen liikennettä
 6. Rattijuoppo törmäili kaistaa vaihtaessaan Lahdessa
 7. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 8. Lukijalta: Hanhia rääkätään tahallaan puistoissa
 9. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 10. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 11. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 12. 28.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 26 - yksi keskussairaalan potilas altistui tartunnalle
 13. Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta, joita jokaisen on nyt syytä noudattaa
 14. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 15. Seurakunta laittoi pystyyn puhelinpäivystyksen koronan ahdistamille ja juttuseuraa kaipaaville lahtelaisille – "Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei ruuhkaksi asti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.