Pääkirjoitus: Vaalirahoituksen porsaanreikiä yritetään taas tukkia

Kalle Jokinen (kok.) havahtui korjailemaan vaalirahoitusilmoitustaan kolme vuotta myöhässä. Anssi Hietamaa

Kokoomuksen orimattilalainen kansanedustaja Kalle Jokinen sai osakseen kiusallista julkisuutta viime viikolla, kun Suomen Kuvalehti paljasti hänen ilmoittaneen Salpausselän Rakentajilta vuonna 2015 saamansa vaalituen kolme vuotta myöhässä.

4 000 euron tukisumma oli Jokisen mukaan maksettu vahingossa hänen omalle tililleen, jolta hän siirsi sen kampanjatililleen. Vahinko sai jatkoa, kun summa jäi kirjaamatta vaalirahoitusilmoitukseen ulkopuolisena tukena. Erheensä Jokinen havaitsi vasta kesällä 2018. Hän otti yhteyttä Valtiontalouden tarkastusvirastoon, joka korjasi tiedot oikeiksi.

Uutisen huomioarvoa lisäsi, että Salpausselän Rakentajat ja yhtiön entinen pääomistaja ovat parhaillaan talousrikostutkinnan kohteena niin sanotussa Nuorisosäätiö-jutussa. Rikosepäilyistä ei tosin ollut tietoa vielä silloin, kun yhtiö tuki Jokista. Ei silti ole poliisi-kansanedustajalle mairittelevaa, että hänen kampanjaansa rahoittanut yhtiö on sittemmin ryvettynyt laajassa talousrikosvyyhdissä.

Jokisen tapauksessa näyttää olleen kyse inhimillisestä erehdyksestä eikä harkitusta peittelystä. Silti se kelpaa esimerkiksi siitä, kuinka vaalirahoitusilmoitukset eivät vieläkään paljasta riittävän hyvin, mistä lähteistä ehdokkaat budjettinsa kokoavat. Paljon jää ehdokkaan huolellisuuden – tai rehellisyyden – varaan.

Laillinen vaalirahoitus on demokratian polttoainetta.

Onkin paikallaan, että eduskuntapuolueet yrittävät jälleen kerran lisätä vaali- ja puoluerahoituksen läpinäkyvyyttä. Tarkoitusta varten asetettiin työryhmä viime torstaina eli samana päivänä, kun Jokisen erheestä uutisoitiin. Se oli tietenkin puhdas sattuma.

Pääasiassa puoluesihteereistä mutta myös kahdesta professorista ja selvitysmies Lauri Tarastista koostuva työryhmä yrittää taas vaihteeksi hioa lakipykäliä siten, että ilmoitukset antaisivat ulkopuolisesta rahoituksesta entistä kattavamman käsityksen.

Tunnettua on, että ehdokkaat ja heidän tukijansa ovat oppineet kiertämään taitavasti nykyistä lakia erilaisten bulvaanien avulla. Laki kun ei velvoita paljastamaan tukijan nimeä, jos summa jää alle 1 500 euron. Nähtäväksi jää, onnistuuko työryhmä tällä kertaa tukkimaan porsaanreikiä tavalla, joka lisää avoimuutta mutta ei silti säikäytä sellaisia potentiaalisia tukijoita, jotka eivät halua leimautua julkisesti tietyn poliitikon tai puolueen kannattajiksi.

Liian tiukoille nyörejä ei pidä kiristää, sillä laillisesti toteutettuna vaalirahoitus on demokratian tärkeää polttoainetta. Mahdollistaahan se ehdokkuuden myös niille, joilla ei ole omasta takaa paksua lompakkoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 2. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 3. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 4. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 5. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 6. "Paras näyttö on saatu siitä, että kamerat ja kuuntelulaitteet ovat olleet kerhotilojen sisäpuolella" – Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajan suojelu kertoo tiukasta hierarkiasta
 7. Näin erotat haitallisen espanjansiruetanan harmittomasta ukkoetanasta
 8. Lukijalta: Museo tiesi tarkasti, mitä torin alta löytyisi
 9. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 10. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 11. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 12. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt etenevät – kävelijöiden ja pyöräilijöiden reitit muuttuvat tällä viikolla
 13. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 14. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 15. Päijäthämäläisten toiveita museopalveluiden kehittämisestä kartoitetaan kyselyllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.