Lukijalta: Aleksi Mäntylällä on kaksi työtä

Riina Puusaari

Kaupunginvaltuutettu Jorma Ratia kyseenalaisti kirjoituksessaan (ESS 21.2.2020) konserni- ja tilajaoston osaamistason ja kyvykkyyden hoitaa omistajaohjausta. Kritiikki kohdistui erityisesti jaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylään ja sisälsi paljon virheellisiä väittämiä.

Lahden kaupungin viestintäjohtaja Heini Moisio korjasi Ratialle osoitetussa vastineessaan (ESS 22.2.2020) kaupunginhallituksen puheenjohtajiston palkkioihin sekä varapuheenjohtaja Mäntylän koulutustaustasta ja sidonnaisuuksista esitettyjä väitteitä.

Lukijalta Lahden omistajaohjaus on heikoissa kantimissa

Nämä faktat olisi Ratia voinut helposti tarkistaa kaupungintalolta ennen kirjoituksensa lähettämistä lehteen. Haluan näiden jo oikaistujen väitteiden lisäksi korjata väitteen Mäntylän työhön liittyen.

Mäntylä on tehnyt pitkän työuran Hämeen Vihreiden toiminnanjohtajana ja tuo vakituinen työsuhde jatkuu edelleen. Palkallisen luottamustehtävän vuoksi Mäntylä on sopinut lyhennetystä työajasta työnantajansa kanssa.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajien tehtävä on määritelty puolipäiväiseksi siinä missä varsinaisen puheenjohtajan tehtävä on täysipäiväinen. Terminä puolipäiväinen on mielestäni hieman harhaanjohtava – ainakin kun on seurannut sitä työmäärää, mikä konserni- ja tilajaoston mukana tulee.

Juurikin tuon suuren työmäärän vuoksi yhtiöiden seurantavastuu on ensisijaisesti viranhaltijoilla, jotka nostavat tarvittaessa huomionarvoisia asioita jaoston tietoon.

Lukijalta Vääriä väittämiä luottamusmiehistä

Konserni- ja tilajaosto on tällä vaalikaudella ottanut rohkeasti aktiivisen roolin ja alkanut mm. yksinkertaistamaan kaupungin yhtiörakennetta yhdistelemällä päällekkäisiä toimintoja.

Samalla jaosto on jämäkästi puuttunut yhtiöiden hallitusten (ja niiden puheenjohtajien) toimintaan, mikäli konserniohjetta ei ole noudatettu.

Edellä mainitut muutokset omistajaohjauksessa eivät kuitenkaan ole olleet kaikkien mieleen, mikä huokuu myös Ratian esittämästä kritiikistä.

Ratia väitti kirjoituksessaan, ettei Mäntylä olisi nykyisessä roolissaan kertaakaan ollut häneen yhteydessä Lahti Energiaan liittyvissä asioissa (Ratian ollessa yhtiön hallituksen puheenjohtaja).

Tosiasiassa Mäntylä on ollut Ratiaan yhteydessä mm. kiertotalouteen sekä ympäristöpääkaupunkivuoteen liittyvissä asioissa. Lisäksi Mäntylän mukaan lukuisia keskusteluja on käyty erilaisista yhtiön toimintaan liittyvistä asioista.

Mitä tulee Ratian tulkintaan konserni- ja tilajaoston demokraattisesta edustuksesta, niin jaostohan on kaupunginhallituksen alainen toimielin, joka koostuu viidestä kaupunginhallituksen jäsenestä.

Nähdäkseni kaupunginhallitus on valittu edustuksellisen demokratian sääntöjen mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallituksen työmäärä olisi valtava, mikäli sen alaisten jaostojen asiat käsiteltäisiin kaupunginhallituksen kokouksissa.

Kirjoittaja on vihreän valtuustoryhmän ja Lahden Vihreät ry:n puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 2. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa edelleen liikennettä
 3. Apotin tuottanut Epic hävisi kilpailutuksen – Cerner toimittaa jättimäisen tietojärjestelmän neljälle sairaanhoitopiirille
 4. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 5. Kurkkiiko nalle ikkunasta? Lähetä kuva ESS:lle
 6. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 7. Miksi Singapore torjui koronan muita paremmin? "Johtaminen ja ohjeiden toimeenpano ulottuvat aivan ruohonjuuritasolle", sanoo maassa vuosia asunut
 8. Päijät-Hämeen Ateriapalvelut pinnisti viime vuonna voitolle
 9. Kinos-yhtiö pitää kiinni Ranta-Kartanon viihdekeskuksen aikataulusta Lahdessa – "Koronalla todennäköisesti aika vähän vaikutusta"
 10. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 11. Lähihoitaja Tytti Söderlund-Syrjälä tekee osa-aikatyötä syöpäosastolla – työ on rankkaa, ja rahat ovat usein vähissä: "Pitää miettiä tarkkaan, mitä kaupasta ostaa"
 12. Peruttu ja siirretty on aiemminkin – viisi poikkeustilannetta, jotka ovat järisyttäneet urheilutapahtumia
 13. Lukijalta: Antakaa arvostusta ja eläkettä kotiäideille
 14. Vuorotteluvapaa oli asikkalalaiselle Hanna Rossille henkisesti rikasta aikaa ja mahdollisuus kokeilla uutta
 15. Lahden Sylvia-koti avaa syksyllä erityislapsille suunnatun lastensuojeluyksikön – "Tällaisellekin toiminnalle on kysyntää"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Pesuhuoneessa syttyneestä tulipalosta huomattavia vahinkoja Lahdessa
 3. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 4. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 5. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa edelleen liikennettä
 6. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 7. Rattijuoppo törmäili kaistaa vaihtaessaan Lahdessa
 8. Lukijalta: Hanhia rääkätään tahallaan puistoissa
 9. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 10. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 11. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 12. 28.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 26 - yksi keskussairaalan potilas altistui tartunnalle
 13. Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta, joita jokaisen on nyt syytä noudattaa
 14. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 15. Seurakunta laittoi pystyyn puhelinpäivystyksen koronan ahdistamille ja juttuseuraa kaipaaville lahtelaisille – "Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei ruuhkaksi asti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.