Lukijalta: Aleksi Mäntylällä on kaksi työtä

Riina Puusaari

Kaupunginvaltuutettu Jorma Ratia kyseenalaisti kirjoituksessaan (ESS 21.2.2020) konserni- ja tilajaoston osaamistason ja kyvykkyyden hoitaa omistajaohjausta. Kritiikki kohdistui erityisesti jaoston puheenjohtaja Aleksi Mäntylään ja sisälsi paljon virheellisiä väittämiä.

Lahden kaupungin viestintäjohtaja Heini Moisio korjasi Ratialle osoitetussa vastineessaan (ESS 22.2.2020) kaupunginhallituksen puheenjohtajiston palkkioihin sekä varapuheenjohtaja Mäntylän koulutustaustasta ja sidonnaisuuksista esitettyjä väitteitä.

Lukijalta Lahden omistajaohjaus on heikoissa kantimissa

Nämä faktat olisi Ratia voinut helposti tarkistaa kaupungintalolta ennen kirjoituksensa lähettämistä lehteen. Haluan näiden jo oikaistujen väitteiden lisäksi korjata väitteen Mäntylän työhön liittyen.

Mäntylä on tehnyt pitkän työuran Hämeen Vihreiden toiminnanjohtajana ja tuo vakituinen työsuhde jatkuu edelleen. Palkallisen luottamustehtävän vuoksi Mäntylä on sopinut lyhennetystä työajasta työnantajansa kanssa.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtajien tehtävä on määritelty puolipäiväiseksi siinä missä varsinaisen puheenjohtajan tehtävä on täysipäiväinen. Terminä puolipäiväinen on mielestäni hieman harhaanjohtava – ainakin kun on seurannut sitä työmäärää, mikä konserni- ja tilajaoston mukana tulee.

Juurikin tuon suuren työmäärän vuoksi yhtiöiden seurantavastuu on ensisijaisesti viranhaltijoilla, jotka nostavat tarvittaessa huomionarvoisia asioita jaoston tietoon.

Lukijalta Vääriä väittämiä luottamusmiehistä

Konserni- ja tilajaosto on tällä vaalikaudella ottanut rohkeasti aktiivisen roolin ja alkanut mm. yksinkertaistamaan kaupungin yhtiörakennetta yhdistelemällä päällekkäisiä toimintoja.

Samalla jaosto on jämäkästi puuttunut yhtiöiden hallitusten (ja niiden puheenjohtajien) toimintaan, mikäli konserniohjetta ei ole noudatettu.

Edellä mainitut muutokset omistajaohjauksessa eivät kuitenkaan ole olleet kaikkien mieleen, mikä huokuu myös Ratian esittämästä kritiikistä.

Ratia väitti kirjoituksessaan, ettei Mäntylä olisi nykyisessä roolissaan kertaakaan ollut häneen yhteydessä Lahti Energiaan liittyvissä asioissa (Ratian ollessa yhtiön hallituksen puheenjohtaja).

Tosiasiassa Mäntylä on ollut Ratiaan yhteydessä mm. kiertotalouteen sekä ympäristöpääkaupunkivuoteen liittyvissä asioissa. Lisäksi Mäntylän mukaan lukuisia keskusteluja on käyty erilaisista yhtiön toimintaan liittyvistä asioista.

Mitä tulee Ratian tulkintaan konserni- ja tilajaoston demokraattisesta edustuksesta, niin jaostohan on kaupunginhallituksen alainen toimielin, joka koostuu viidestä kaupunginhallituksen jäsenestä.

Nähdäkseni kaupunginhallitus on valittu edustuksellisen demokratian sääntöjen mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallituksen työmäärä olisi valtava, mikäli sen alaisten jaostojen asiat käsiteltäisiin kaupunginhallituksen kokouksissa.

Kirjoittaja on vihreän valtuustoryhmän ja Lahden Vihreät ry:n puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu