Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen

Harri Seppä

Moni varmaankin ihmettelee, mistä näitä merkillisiä, kaupunkikeskustaa näivettäviä suunnitelmia oikein sikiää jatkuvasti.

Tähän mennessä on onnistuttu pilaamaan ainoa kelvollinen itä-länsisuuntainen väylä eli Aleksanterinkatu kaventamalla ajoväylää ja muuttamalla se yksisuuntaiseksi keskeisimmältä osaltaan.

Ajankohtaisin suunnitelma on keskustakehä, joka rakentuessaan siirtäisi etelä-pohjoissuuntaisen liikenteen suunnitellulle kehälle käytännössä pois Vesijärvenkadulta.

Tälläkin hetkellä henkitoreissaan kamppaileva erikoiskauppa ei varmaankaan ole kaivannut suunnitteilla olevaa keskustakehää.

Toteuttamisen jälkeen ei keskustaa enää tarvitse kehittää.

Arviot keskustakehän rakennuskustannuksista ovat ainakin toistaiseksi kovin epämääräisiä. Julkisuudessa esiintynyt haarukka on 30–100 miljoonan euron väliltä.

Luulen, että tämän suunnitelman toteuttamisen jälkeen ei keskustaa enää tarvitse kehittää, vaan odottaa, millä aikataululla se slummiutuu.

Slummiutumisen alkuvaiheessa kiinteistöjä aletaan realisoimaan kiihtyvään tahtiin. Oletan, että kehityssuunta noudattaa juuri tätä kaavaa, joka muualla Euroopassa on varsin tuttu esimerkkinä Skotlannin Edinburgh.

Siellä vanha keskusta on aikoja sitten slummiutunut. Olemmeko todella ansainneet tämän?

Tässä lehdessä oli 18.2. mielipidepalstalla kirjoitus ”Tavoitteena turvallinen ja viihtyisä keskusta”. Kirjoituksen oli laatinut teknisen ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja.

Kuvittelisin, että luottamushenkilö tekee toimia, jotka keskittyvät työpaikkojen luomiseen tai edes säilyttämiseen, terveyden- ja vanhustenhoidon turvaamiseen ja riittävän koulutuksen mahdollistamiseen.

Meiltä kerättyjä verovaroja ei ole tarkoitettu epämääräisten hankkeiden toteuttamiseen.

Keskeisenä perusteena artikkelissa kerrotaan, että Vesijärvenkadulla tasaisin väliajoin jalankulkija jää auton yliajamaksi.

Tämä tuntuu vahvasti liioitellulta, tarkoitushakuiselta ja holhoavalta. Artikkelista ei tosin selviä, mitä tarkoittaa tasaisin väliajoin, puhumattakaan erotummeko jotenkin muiden kaupunkikeskustojen onnettomuustilastoissa.

Pitäisikö autoilu keskustassa kieltää lähes täysin? Eivätkö nopeusrajoitusten mahdollinen lisääminen ja valvonnan tehostaminen riittäisi?

Erilaisista keskustassa tapahtuneista väkivallanteoista sen sijaan uutisoidaan usein.

Huumeongelma näkyy jo katukuvassakin. Varmaankin se on huomattavasti suurempi turvallisuusuhka kuin keskusta-autoilu.

Uusi Lahti -lehti kysyi taannoin yli viideltäsadalta lahtelaiselta, mitä mieltä he ovat keskustakehän rakentamisesta. Murskaluvuin ajatusta pidettiin epäonnistuneena. Tämä antoi niin selkeän tahdonilmaisun, että hanke tulisi saman tien haudata ja käyttää säästyneet rahat lahtelaisten hyvinvoinnin turvaamiseen.

PHhykyn neljänkymmenen miljoonan vajekin voitaisiin kattaa näillä rahoilla.

Lähitulevaisuudessa valmistuva ohitustie ohjaa entistä suuremmat asiakasmäärät kaupungin eteläosiin, siis Launeelle ja Renkomäkeen, mihin valtaosa erikoiskaupasta on jos siirtynytkin.

Mittava kaupunkirakenteen muutos perustuu onnettomiin kaavaratkaisuihin sekä keskustan kehittämisen laiminlyönteihin vuosikymmenien saatossa.

Eipä hyvältä näytä.

Kirjoittaja on lahtelainen kiinteistöneuvos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 2. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa edelleen liikennettä
 3. Apotin tuottanut Epic hävisi kilpailutuksen – Cerner toimittaa jättimäisen tietojärjestelmän neljälle sairaanhoitopiirille
 4. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 5. Kurkkiiko nalle ikkunasta? Lähetä kuva ESS:lle
 6. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 7. Miksi Singapore torjui koronan muita paremmin? "Johtaminen ja ohjeiden toimeenpano ulottuvat aivan ruohonjuuritasolle", sanoo maassa vuosia asunut
 8. Päijät-Hämeen Ateriapalvelut pinnisti viime vuonna voitolle
 9. Kinos-yhtiö pitää kiinni Ranta-Kartanon viihdekeskuksen aikataulusta Lahdessa – "Koronalla todennäköisesti aika vähän vaikutusta"
 10. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 11. Lähihoitaja Tytti Söderlund-Syrjälä tekee osa-aikatyötä syöpäosastolla – työ on rankkaa, ja rahat ovat usein vähissä: "Pitää miettiä tarkkaan, mitä kaupasta ostaa"
 12. Peruttu ja siirretty on aiemminkin – viisi poikkeustilannetta, jotka ovat järisyttäneet urheilutapahtumia
 13. Lukijalta: Antakaa arvostusta ja eläkettä kotiäideille
 14. Vuorotteluvapaa oli asikkalalaiselle Hanna Rossille henkisesti rikasta aikaa ja mahdollisuus kokeilla uutta
 15. Lahden Sylvia-koti avaa syksyllä erityislapsille suunnatun lastensuojeluyksikön – "Tällaisellekin toiminnalle on kysyntää"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 29.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 27 - epidemiatilanne ollut viikonloppuna rauhallinen
 2. Pesuhuoneessa syttyneestä tulipalosta huomattavia vahinkoja Lahdessa
 3. Henkilöauton kuljettaja ajoi kahteen otteeseen läpi poliisin tiesulusta - poliisiauto suistui takaa-ajossa tieltä katolleen Orimattilassa
 4. Kotona leivotaan nyt paljon pullaa ja muutakin – katso ESS:n lukijoiden kuvat ihanista leipomuksista
 5. Säiliöauto kaatui pellolle Heinämaantiellä Lahdessa, tyhjennys- ja nosto-operaatio haittaa edelleen liikennettä
 6. Rattijuoppo törmäili kaistaa vaihtaessaan Lahdessa
 7. 30.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, seitsemän potilasta sairaalassa
 8. Lukijalta: Hanhia rääkätään tahallaan puistoissa
 9. Uusimaa eristetty: Poliisi tarkastaa Nelostien liikennettä Orimattilan rampilla - katso video
 10. Uudenmaan raja Nelostiellä ruuhkaantui työmatkaliikenteessä – katso video Lahdenväylän tarkastuspisteeltä
 11. Moni apteekkari elää nyt kuluttavia aikoja – muutoksia toimintaan on tehty jo esimerkiksi Lahden Keskusapteekissa ja Ykkösapteekissa – "Ensimmäisen kerran yöunet menivät toissa yönä"
 12. 28.3. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 26 - yksi keskussairaalan potilas altistui tartunnalle
 13. Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta, joita jokaisen on nyt syytä noudattaa
 14. Mies hurjasteli törkeää ylinopeutta poliisin tutkaan Kärkölässä
 15. Seurakunta laittoi pystyyn puhelinpäivystyksen koronan ahdistamille ja juttuseuraa kaipaaville lahtelaisille – "Puheluja on tullut muutamia päivässä, mutta ei ruuhkaksi asti"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.